background img
banner
banner

Διχάζει η εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία την Κεντροαριστερά

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ 

Η έλευση της Φώφης Γεννηματά στο Αίγιο το περασμένο Σάββατο, φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη στους υποψήφιους για την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι βάζουν στο πρόγραμμα των περιοδειών τους και τον δήμο μας.

Έτσι την Κυριακή το απόγευμα θα βρίσκεται στο Αίγιο και θα συναντηθεί με φίλους του στο καφενείο της Κουλούρας, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, επίσκεψη προγραμματίζει και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εντωμεταξύ παραμένουν οι διαφωνίες για την online ψηφοφορία στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του υπό σύσταση φορέα, Νίκος Αλιβιζάτος , πήρε χθες τις απαντήσεις από τις εταιρίες πληροφορικής και θα τις παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Οι διαφωνίες για την εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία παραμένουν, καθώς το Ποτάμι επιμένει στην καθιέρωση της, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το θέμα έχει κλείσει, αφού δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Όπως είχε δηλώσει στo “protionline.gr” μέλος της Κ.Ε του κινήματος, Τόνια Αντωνίου, που συνόδευε την Φώφη Γεννηματά κατά την επίσκεψή της στο Αίγιο, «εκείνο που πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα, είναι η online διασύνδεση με τα δημοτολόγια για ν’ αποφευχθούν οι διπλοψηφίες. Γιατί κάποιοι μπορεί να γεμίσουν τα λεωφορεία».

Ρούπας: Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι «ψηφοφορία του καναπέ»

Ωστόσο ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Ρούπας, έχει διαφορετική άποψη και την τεκμηριώνει ως εξής: «Μου κάνει εντύπωση πως ένας χώρος που προήγαγε την καινοτομία τόσο στην πολιτική σκέψη, όσο και την πολιτική πρακτική, τώρα που προσπαθεί να σταθεί εκ νέου, υπάρχει περίπτωση να απεμπολήσει αυτά ακριβώς για τα οποία αγωνισθήκαμε απαξιώνοντας την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι «ψηφοφορία του καναπέ» όπως κάποιοι αφελώς την χαρακτηρίζουν. Είναι ένα τρόπος έκφρασης όσων δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε στα εκλογικά κέντρα. Ειδικά τώρα που λόγω του γνωστού προβλήματος τα εκλογικά κέντρα αναμένεται να είναι τα μισά από όσα αρχικά είχαν υπολογισθεί. Γιατί να αποκλείονται από το να συμμετέχουν – γιατί συμμετοχή στην διεργασία αποτελεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία- όσοι βρίσκονται στα απομακρυσμένα χωριά του Νομού μας.

Γιατί να μην αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος της προσπάθειας εκείνοι που επιλέγουν να «πατήσουν ένα κουμπί» που αποτυπώνει την επιθυμία τους. Την πολιτική τους έκφραση αν θέλεις. Γιατί να μην μπορούν να συμμετέχουν οι νεότεροι που γνωρίζουμε πολύ καλά πως μας έχουν γυρίσει την πλάτη. Ειδικά εκείνοι που έφυγαν “διωγμένοι” από την κρίση για το εξωτερικό. Δυστυχώς ή άρνηση αποδοχής της προοδευτικότητας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποτελεί πολιτικό αναχρονισμό. Η ενοποίηση του χώρου μας και η επόμενη μέρα της στράτευσης όλων πρέπει να έχει κοινή συνισταμένη την συμμετοχικότητα και όχι τεχνητούς αποκλεισμούς.»

Οι διαφωνίες βάζουν σε κίνδυνο τις εκλογές

Είναι φανερό πως εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δύο τάσεις, αυτή που εκπροσωπείται από την πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά , που θέλει η ψηφοφορία να προϋποθέτει και την παρουσία του ψηφοφόρου και αυτή που θεωρούν πως πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης παραδείγματος χάρη.

Η Φώφη Γεννηματά παραμένει το φαβορί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, πόσο μάλλον αν αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν επηρεάζονται από τα κομματικά όργανα που κυρίως ελέγχονται από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι άλλοι θέλουν να βασίζονται στην αυθόρμητη ψήφο για να έχουν στον «πράσινο ήλιο» μοίρα, και κανένας δεν ξέρει τι νέα μέρα ξημερώνει για το χώρο της Κεντροαριστεράς. Αρνητικός στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία είναι και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που καταφθάνει την Κυριακή στο Αίγιο.

Η Φώφη Γεννηματα έχει διαμηνύσει στο Νίκο Αλιβιζάτο με επιστολή της, ότι δεν θα δεχθεί καμιάς μορφής ψήφο από το εξωτερικό κόμμα πλην της αυτοπρόσωπης διαδικασίας, ο Γιώργος Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ ήθελε το σύστημα «ΖΕΥΣ», ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι είπε «κρίμα» για την αδιάλλακτη στάση που κρατά η Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης που θα είναι υποψήφιος, είναι υπέρμαχος της εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας «πρέπει να σεβαστούμε τους νέους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτά και με άλλα το τοπίο μοιάζει θολό για τον χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές, με τις ορισμένες ημερομηνίες 5 Νοεμβρίου Α γύρος και 12 Νοεμβρίου Β γύρος, να δυσκολεύουν όσο δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για τον τρόπο διεξαγωγής τους. Αν όμως η διαδικασία τραβήξει αρκετά , υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr