background img
banner
banner

Μετρήσεις ακτινοβολίας… «ομπρέλα» προστασίας από τον αόρατο κίνδυνο…

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΕΙΟΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε πολλά… μήκη και πλάτη διευρύνεται η συνεργασία δήμου Αιγιαλείας και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, προς όφελος της Επιστήμης και όλης της τοπικής κοινωνίας.

Ο δήμος Αιγιαλείας πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση συνεργασίας και να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του σε επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, σε θέματα αξιολόγησης της ακτινικής επιβάρυνσης που προέρχεται από τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως κεραίες κινητής τηλεφωνίας, υποσταθμούς υψηλής τάσης, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, το ερευνητικό εργαστήριο Υγειοφυσικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που λειτουργεί υπό την διεύθυνση του αντιπροέδρου του ΤΕΙ, Δρ. Κωνσταντίνου Κουτσογιάννη, στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Παραρτήματος Αιγίου, πρόκειται να αναλάβει την διενέργεια τακτικών αλλά και έκτακτων μετρήσεων ακτινικής επιβάρυνσης ως προς την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την εκπομπή ραδιενέργειας, που αλληλοεπιδρούν με την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Στόχος να μην επιβαρύνεται ο πληθυσμός και το περιβάλλον

Ερωτηθείς από το “protionline.gr”, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δήμου Αιγιαλείας Βασίλης Χριστόπουλος, ανέφερε πως ΄΄στο πλαίσιο της γενικότερης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ δήμου και ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος, η οποία υποστηρίζεται τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ του δήμου Χρήστο Σπηλιωτόπουλο, πρόκειται να υπάρξει μία ακόμη ουσιαστική συνεργασία που θα ωφελήσει όλη την τοπική κοινωνία, συντελώντας στο να εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητας ζωής για τον δημότη΄΄. ΄΄Με την γνώση, την εμπειρία και τον ανάλογο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει, το Εργαστήριο Υγειοφυσικής υπό τον κ. Κουτσογιάννη, θα πραγματοποιεί μετρήσεις στα σημεία που υπάρχουν πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, θα διαπιστώνει εάν βρίσκονται εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ούτως ώστε να γίνονται οι αντίστοιχες παρεμβάσεις για να μην επιβαρύνεται ο πληθυσμός και το περιβάλλον΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο αντιδήμαρχος.

Μιλώντας στo “protionline.gr”, ο κ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι κεραίες που εκπέμπουν ακτινοβολία οι οποίες μπορεί να βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών, δίπλα σε κοινόχρηστους χώρους, σχολεία κ.ο.κ. ΄΄Κατά καιρούς, πολίτες αναθέτουν σε ιδιώτες επαγγελματίες να πραγματοποιούν μετρήσεις στον τόπο κατοικίας τους, επιβαρυνόμενοι το κόστος, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν νούμερα πάνω του κανονικού, αναγκάζονται ακόμη και να μετακομίσουν΄΄, επισήμανε ο κ. Κουτσογιάννης. Χαρακτηριστική δε είναι περίπτωση οικογένειας του Αιγίου που αναγκάστηκε να αλλάξει σπίτι πρόσφατα κατόπιν ανάλογων μετρήσεων που έχει στην κατοχή της…

Τακτικές και έκτακτες μετρήσεις ειδικού ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Υγειοφυσικής του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, ΄΄μέσα από αυτή την συνεργασία μας με τον δήμο Αιγιαλείας, θα δώσουμε λύσεις ώστε να μην υπάρχει η γενικότερη ανησυχία, να γνωρίζουν ο δήμος, οι κάτοικοι και βέβαια οι ιδιοκτήτριες εταιρείες και να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα. Οι μετρήσεις θα είναι τακτικές σε τυχαιοποιημένο δείγμα κεραιών, μετασχηματιστών, υποσταθμών κ.ο.κ., αλλά και έκτακτες ειδικού ενδιαφέροντος με την διαδικασία του επείγοντος μετά από ειδική αίτηση των πολιτών που ενδιαφέρονται. Στην συνέχεια και σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων, θα ενημερώνεται ο πάροχος καθώς και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για επιβεβαίωση, ενώ οι διαδικασίες, όπου χρειάζεται, θα προχωρούν σε συνεργασία με τις Νομικές Υπηρεσίες του δήμου΄΄.

Κατευθύνσεις για τις λύσεις που μπορούν να δοθούν

΄΄Ο στόχος μας δεν είναι άλλος από την εξάλειψη του κινδύνου για την υγεία των πολιτών, μέσω θωράκισης των χώρων ενδιαφέροντος, τροποποίησης της λειτουργίας του εξοπλισμού μέχρι και διακοπής λειτουργίας του΄΄, τόνισε ο κ. Κουτσογιάννης, εξηγώντας πως η τροποποίηση μπορεί να είναι μείωση της έντασης, στροφή της κεραίας προς άλλη κατεύθυνση, ενώ και ο ίδιος ο πολίτης μπορεί να λάβει μέτρα και να μην χρειαστεί να αλλάξει κατοικία, αφού υπάρχουν λύσεις, ανάλογα βέβαια με το μέγεθος του προβλήματος. Γι’ αυτό και ο ρόλος του Εργαστηρίου Υγειοφυσικής θα είναι και συμβουλευτικός.

΄΄Με την συνεργασία αυτή, δήμος και δημότες είναι διπλά ωφελημένοι. Αφενός ο δήμος θα γνωρίζει τι εκπέμπεται εντός των διοικητικών του ορίων, θα λειτουργεί ως «ομπρέλα προστασίας» και αφετέρου ο πολίτης δεν θα είναι πλέον μόνος του, θα γνωρίζει και θα λαμβάνει μέτρα απέναντι σε αυτόν τον αόρατο κίνδυνο…΄΄, κατέληξε ο κ. Κουτσογιάννης.

Να σημειωθεί ότι από τον διευθυντή του Εργαστηρίου θα κατατεθούν αντίστοιχες προτάσεις και σε άλλους δήμους, ωστόσο ο δήμος Αιγιαλείας βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό, λειτουργώντας πρωτοποριακά σε όλη τη χώρα. Όσο για το κόστος των μετρήσεων που θα επιβαρύνει τον δήμο Αιγιαλείας, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτά που θα προσφέρει το έργο.

Ενημέρωση στα σχολεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κουτσογιάννης, το Εργαστήριο υπό το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, θα προχωρήσει σε μία ακόμη συνεργασία, αυτή την φορά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία για την χρήση κινητών τηλεφώνων και την ακτινοβολία που εκπέμπουν. Η δράση αυτή είναι κάτι αντίστοιχο με αυτή του Τμήματος Οπτικής – Οπτομετρίας, με τις μετρήσεις που πραγματοποιεί η κινητή μονάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr