background img
banner
banner

Στο… στόχαστρο η ατιμωρησία | ΒΙΝΤΕΟ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΡΟΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΟΥ 17ΧΡΟΝΟΥ

Την αναγκαιότητα λήψης επιπλέον μέτρων ενάντια στην επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά μερίδας ανθρώπων, καθώς και την βελτίωση των συνθηκών στο οδικό δίκτυο για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, κατέδειξε το θλιβερό περιστατικό τής απώλειας του 17χρονου Βασίλη Καλαντζή σε τροχαίο δυστύχημα, πριν από λίγες ημέρες.

Ήδη, στον δήμο επικρατεί έντονος προβληματισμός ενώ ξεκινούν νέες επαφές, ούτως ώστε το τραγικό αυτό περιστατικό να είναι το τελευταίο που, εξαιτίας αμέλειας, ανοχής ή ατιμωρησίας, θα στοιχίσει την ζωή σε αθώο πολίτη…

Τα αίτια πρόκλησης του θανατηφόρου δυστυχήματος που έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής στον 17χρονο μαθητή, σχετίζονται άμεσα με την επικίνδυνη οδήγηση ρομά, όταν το αυτοκίνητό του πέρασε στο αντίθετο ρεύμα παρασύροντας το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε ο νεαρός.

Η συσκότιση της 20ής Μαρτίου

Πολύς λόγος γίνεται ωστόσο και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οδός 20ής Μαρτίου στην οποία συνέβη το δυστύχημα, καθώς για πολλά χρόνια και παρά το γεγονός ότι αποτελεί την είσοδο στην πόλη του Αιγίου από τα δυτικά, παραμένει… βυθισμένη στο σκοτάδι. Παρόλα αυτά, οι οδηγοί βλέποντας την ιδιαιτερότητα της οδού που έχει να κάνει με την στενότητα, την απαγόρευση προσπέρασης και την έλλειψη φωτισμού, παρουσιάζονται προσεκτικοί τα τελευταία χρόνια, με ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια, σαν αυτή που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στο πένθος όλη η πόλη από την απώλεια του 17χρονου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα είχε συμβεί το 2003 κοντά στο σημείο, ενώ την τελευταία τριετία δεν έχουν δηλωθεί περισσότερα από δύο ατυχήματα επί της 20ής Μαρτίου και αυτά στη συμβολή της με την Ζωοδόχου Πηγής. Μάλιστα και στα δύο υπήρξαν τραυματισμοί ελαφριάς μορφής και υλικές ζημιές.

Για τον ελλιπή φωτισμό στην οδό αλλά και γενικότερα για το τραγικό συμβάν, μίλησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, με αφορμή και το γεγονός ότι στο συμβούλιο παρέστη αντιπροσωπεία κατοίκων των Σταφιδαλώνων, ανάμεσά τους και ο πατέρας του παιδιού που σκοτώθηκε. Ο δήμαρχος τόνισε πως ο φωτισμός στον εν λόγω δρόμο είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, όπως είπε, κατόπιν δικών του εκκλήσεων προς την Περιφέρεια τέθηκαν σε λειτουργία τα 2/3 του φωτισμού του δρόμου, όμως για τα υπόλοιπα του μετέφεραν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, διότι οι ρομά αφαιρούν κατ’ επανάληψη τα καλώδια στις κολόνες… Βεβαίως, υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που λέει πως ναι μεν ο δρόμος ανήκει στην Περιφέρεια, από την άλλη όμως, ο ηλεκτροφωτισμός εξυπηρετείται από τον δήμο…

Εύστοχη ήταν η παρατήρηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μπούνια για το θέμα, ότι θα πρέπει να διαχωριστούν τα γεγονότα, δηλαδή το δυστύχημα με την παραβατική συμπεριφορά των ρομά, διότι κάθε καλοκαίρι έχουμε απώλειες δύο παιδιών εξαιτίας τροχαίων στους δρόμους…

Οι ενέργειες του δημάρχου

Αναφορικά με τις ενέργειές του ως τώρα, ο δήμαρχος επισήμανε: ΄΄Δυστυχώς, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει. Παρά τα μέτρα που πιέσαμε κι εμείς από την πλευρά μας και ελήφθησαν, φαίνεται πως χρειάζονται κι άλλα. Υπάρχει μία τάξη ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση και έχουν καταχραστεί την ελευθερία που τους έχει δοθεί. Αμέσως μετά το δυστύχημα και την απώλεια του παιδιού από τα Σταφιδάλωνα, κάλεσα τον διοικητή της Αστυνομίας κ. Αδάμ στο γραφείο μου, ενώ την επομένη ήρθε και ο Ταξίαρχος κ. Κοτρωνιάς και συζητήσαμε για τις λύσεις που μπορούν να δοθούν. Αμέσως μετά τη κηδεία του παιδιού, πήγα στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών για να δω τον φάκελο του ανθρώπου που προκάλεσε το συμβάν. Διαπίστωσα πως είχε δίπλωμα οδήγησης, άγνωστο βέβαια εάν γνωρίζει τον Κ.Ο.Κ. ή εάν οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούν μηχανικά με την σήμανση. Είναι γεγονός ότι με ένα δίπλωμα μπορεί να κυκλοφορούν πολλοί ρομά. Το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εντός του μηνός θα έρθει στο Αίγιο για να συζητήσουμε ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ανδρικόπουλος για την αναζήτηση λύσεων. Εμείς σαν δήμος δεν μπορούμε να εκτελούμε τροχονομικά καθήκοντα. Μπορούμε όμως να ασκήσουμε πιέσεις για περαιτέρω αύξηση της αστυνόμευσης΄΄.

Ζητούνται μέτρα προστασίας των πολιτών

Η ατμόσφαιρα έγινε βαριά στο συμβούλιο όταν τον λόγο πήρε ο χαροκαμένος πατέρας, ο οποίος ανέφερε πως το παιδί του δεν έφταιγε και πήγε άδικα, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να είναι αυτό το τελευταίο θύμα αυτής της άναρχης κατάστασης… Κατηγορηματική για τους ρομά ήταν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταφιδαλώνων κ. Ραχμανίδου λέγοντας πως αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν πολλά προβλήματα με τραμπουκισμούς και ναρκωτικά, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη ανοχή των αρχών στην επικίνδυνη συμπεριφορά των ρομά εις βάρος των υπολοίπων πολιτών. ΄΄Μπροστά στα μάτια μας γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Δεν σέβονται τίποτα, ούτε νόμους κι έχουν σχεδόν επικρατήσει πληθυσμιακά΄΄, είπε ενώ τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των πολιτών.

Ο πρώην δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος, με αφορμή την απώλεια και του δικού του παιδιού σε τροχαίο, ανέφερε: ΄΄Είμαι ο μόνος που μπορώ να καταλάβω την οικογένεια΄΄.  Απευθυνόμενος δε στον πατέρα του παιδιού, του είπε: ΄΄Δυστυχώς αγαπητέ μου, τράβηξες λαχείο΄΄. Επίσης, υπενθύμισε τις δικές του ενέργειες επί δημαρχίας του, με επιστολή του προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δένδια, τονίζοντας πως μπορούν να γίνουν έλεγχοι για το πώς προμηθεύονται οι ρομά τα αυτοκίνητα, ενώ ζήτησε τη δραστηριοποίηση των εισαγγελικών αρχών αλλά και της Αστυνομίας για τα κλοπιμαία και το πού αυτά καταλήγουν. Σχολίασε τέλος πως ΄΄αν φοβόμαστε τους ρομά, τότε αν έρθουν οι Τούρκοι θα πάμε κολυμπώντας στην Ιταλία;΄΄, αναγνωρίζοντας πως μόνο επί εποχές Θανάση Νταβλούρου στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. υπήρξε τάξη. Ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ζήτησε λύσεις εδώ και τώρα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι έπρεπε να γίνει το περιστατικό με τον σύμβουλο της υπουργού Τουρισμού, για να ασχοληθούν με το θέμα, όμως – όπως είπε – ως δήμος δεν κάναμε τίποτα για την ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία.

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Λαϊνάς αναρωτήθηκε αν υπάρχουν νόμοι και αν αυτοί εφαρμόζονται, ρωτώντας ακόμη ποιος έχει την ευθύνη, τονίζοντας πως οποιοσδήποτε βάζει σε κίνδυνο των ζωή πολίτη, πρέπει να τιμωρείται. Επίσης, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά είπε πως ΄΄δεν είμαστε εμείς και οι ρομά, πρέπει όμως να ζήσουμε με τους ίδιους νόμους. Σε αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει διαφθορά όχι ελευθερία, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και η δική μας κοινωνία δεν είναι καλύτερη΄΄. Εντωμεταξύ φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Τριανταφυλλόπουλου με την κ. Τσουκαλά προκάλεσε την αποχώρηση του δημοτικού συμβούλου Θανάση Μεντζελόπουλου από το συμβούλιο, ο οποίος έκανε λόγο για υποκρισία ενώ ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος που θύμισε στο Σώμα πως διαχρονικά κάποιοι πλήρωναν τους ρομά για να τους ψηφίσουν στις εκλογές. Το μείζον αυτό θέμα απασχόλησε το συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, όπου εκφράστηκαν όλες οι απόψεις, αλλά φάνηκε η αδυναμία της τοπικής κοινωνίας να αντιμετωπίσει το ζήτημα αφού ο διάλογος κινήθηκε ανάμεσα στο δίλημμα, σύγκρουση ή ενσωμάτωση. Χαρακτηριστική ήταν στο τέλος η φράση του δημάρχου που τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης. «Τι θέλετε να κάνω, να τους σ….., είπα στον Κοτρωνιά» και συνέχισε απευθυνόμενος στην οικογένεια του 17χρονου, ΄΄Δώστε μου αρμοδιότητες να καθαρίσω την «Κόπρο του Αυγέα»΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr