background img
banner
banner

Με λιγότερα προβλήματα το φετινό «πρώτο κουδούνι»

ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με λιγότερα κενά, σε σχέση με τα προηγούμενα, φαίνεται πως ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στην Αιγιάλεια.

Το πρώτο κουδούνι θα σημάνει λίγο μετά τις 8.30, όπου θα τελεσθούν οι αγιασμοί, με μαθητές, βιβλία αλλά και τους περισσότερους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους.

Η μείωση του αριθμού των μαθητών, τα πολυμελή τμήματα και η κατάργηση ειδικοτήτων, δημιουργούν υπεράριθμους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, διαμορφώνοντας την πλασματική εικόνα της κάλυψης όλων των κενών. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η κατάσταση φαίνεται πως εξομαλύνθηκε, με την Διεύθυνση να… ανεβάζει ταχύτητες την τελευταία στιγμή, μετά και τις πιέσεις των αιρετών, ενώ στην Δευτεροβάθμια η χρονιά ξεκινά με κενά εκπαιδευτικών σε ειδικότητες αλλά και στα μικρότερα Λύκεια και σε αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πρωτοβάθμια οι υπεράριθμοι νηπιαγωγοί ανέρχονται σε 36 και οι δάσκαλοι σε 108, ενώ έχουν ζητηθεί και αναπληρωτές.

Ανέβασαν… ταχύτητες στην Πρωτοβάθμια

Μιλώντας στo “protionline.gr”, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας Αθηνά Σκανδάμη, εκτίμησε ότι φέτος τα σχολεία ξεκινούν χωρίς σημαντικές ελλείψεις, αφού την τελευταία στιγμή επισπεύστηκαν οι διαδικασίες. ΄΄Έστω και με προσωρινή τοποθέτηση, όλοι οι συνάδελφοι ΠΕ60 και ΠΕ70 θα είναι στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά! Συγχαρητήρια στο ΠΥΣΠΕ Αχαΐας, ιδιαίτερα όμως στους αιρετούς για την τιτάνια προσπάθεια προς αποκατάσταση της καθυστέρησης. Σήμερα Δευτέρα, υπεράριθμοι και αποσπασμένοι θα είναι στα σχολεία. Επίσης, σήμερα συνεδριάζει το ΠΥΣΠΕ για τις κρίσεις υποδιευθυντών, ενώ αύριο Τρίτη για να εξετάσει τις θέσεις υπεράριθμων και αποσπασμένων προκειμένου να αποφασίσει τις τοποθετήσεις τους στα σχολεία βάσει μορίων. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι την Τετάρτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις και βέβαια δεν σημαίνει ότι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν στα σχολεία που παρευρέθηκαν στους αγιασμούς. Επίσης, αύριο Τρίτη θα τοποθετηθούν και οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής. Φέτος η Περιφέρεια τοποθέτησε βοηθητικό προσωπικό στα ειδικά σχολεία πριν από τους δασκάλους, αφού και στο Αίγιο υπάρχουν οι ειδικότητες Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων, ενώ αναμένονται σχολικοί νοσηλευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές΄΄, ανέφερε η κ. Σκανδάμη.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες στα Δημοτικά Σχολεία (γυμναστές, καθηγητές ξένων γλωσσών κ.ο.κ.), οι θέσεις θα καλυφθούν εφόσον πληρωθούν οι αντίστοιχες στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σημαντικό είναι πάντως το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχουν ειδικότητες και στα ολιγοθέσια σχολεία, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών. Επίσης, από την Διεύθυνση έχουν ζητηθεί πέντε νηπιαγωγοί και δέκα δάσκαλοι.

Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας, είχε μία εποικοδομητική συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Βαγγέλη Πασσά το βράδυ της Πέμπτης, εκεί όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση. Η συνάντηση αυτή μάλιστα, είχε και απολογιστικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο Σύλλογος οδηγείται σε εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ και ο διευθυντής Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον Σύλλογο της Αιγιάλειας.

Και δύο νέα Νηπιαγωγεία!

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι φέτος, με εισήγηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ανοίγει το Νηπιαγωγείο Μυρτιάς, ενώ με την σύμφωνη γνώμη και της αντιδημάρχου Παιδείας Βάσως Ψυχράμη, μετά από τέσσερα χρόνια, ανοίγει και το Νηπιαγωγείο Ζήριας. Πάντως, μέσα στον Νοέμβριο, επίκειται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αναπροσαρμογή των ορίων των Νηπιαγωγείων για λόγους ισονομίας.

Με ελλείψεις σε ειδικότητες  και μεγαλύτερα τμήματα στην Δευτεροβάθμια

Στην Δευτεροβάθμια, η εικόνα αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρη από σήμερα, δεδομένου ότι ο ακριβής αριθμός των κενών δεν είναι ακόμη γνωστός γιατί δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. ΄΄Το υπουργείο Παιδείας, με αλχημικές μεθοδεύσεις, επιχειρεί να μειώσει τον αριθμό αυτό για να περιορίσει τα κενά σε εκπαιδευτικούς΄΄, σχολίασε στo “protionline.gr” η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, προσθέτοντας πως ΄΄η διαχείριση έχει να κάνει πλέον με το πώς θα στοιβάξουμε τα παιδιά και να βάλουμε τουλάχιστον 25 (αν όχι 27) σε ένα τμήμα…΄΄.

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς και με την μέχρι τώρα εικόνα, είπε πως οι έχοντες οργανικές θέσεις είναι στα σχολεία τους. Στην συνέχεια για τα όποια κενά προηγούνται οι υπεράριθμοι και έπονται αυτοί που είναι στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ και οι αποσπασμένοι. Στα σχολεία που βρίσκονται στο Αίγιο τα κενά, σύμφωνα με την κ. Μαστραπά, φαίνεται πως είναι καλυμμένα, εν αντιθέσει με τα ορεινά που τα κενά είναι περισσότερα από τον αριθμό των υπαρχόντων εκπαιδευτικών… Στο Αίγιο τα κενά είναι λίγα και αναμένεται να καλυφθούν, όπως για παράδειγμα στο 1ο Λύκειο με τους φιλολόγους.

Όμως σε κάποια πιο απομακρυσμένα από τις πόλεις, σχολεία, όπως π.χ. στο Λύκειο Καμαρών που έχει μόλις 4-5 εκπαιδευτικούς ή και στα ορεινά όπως σε Καλάβρυτα και Κλειτορία, τα κενά είναι τεράστια΄΄. Και βέβαια όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι των ορεινών σχολείων που διαθέτουν το ¼ των μισθών τους για καύσιμα και επισκευές αυτοκινήτων, οι οποίοι είναι αμφίβολο εάν θα εργαστούν ποτέ κοντά στα σπίτια τους΄΄, σημείωσε ακόμη η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας, θίγοντας μία άλλη πολύ σοβαρή παράμετρο που καταλήγει σε κοινωνικό πρόβλημα…

Προβληματίζει το νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στην Δευτεροβάθμια σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι καθηγητές τάσσονται ενάντια στην συρρίκνωση της γενικής εκπαίδευσης στο Λύκειο, στη δραματική μείωση των γνωστικών αντικειμένων, στην πλήρη μετατροπή του σε προθάλαμο για την Ανώτατη εκπαίδευση και στην αποδόμηση του μορφωτικού του χαρακτήρα. Διαφωνούν επίσης με το διπλασιασμό των Πανελλαδικών εξετάσεων με την εισαγωγή νέων εξετάσεων στη μέση της σχολικής χρονιάς (εξετάσεις Ιανουαρίου), αλλά και στην όποια «φροντιστηριοποίηση» – όπως αναφέρουν – της Γ΄ Λυκείου με την εισαγωγή 6ωρης διδασκαλίας σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα και με το συνακόλουθο εξοστρακισμό πολλών άλλων βασικών γνωστικών αντικειμένων. Επίσης, διαφωνούν με την προσμέτρηση της βαθμολογίας των δημιουργικών εργασιών, η οποία μάλιστα θα γίνεται από εξωτερικούς αξιολογητές, ζητώντας την απόσυρση του συγκεκριμένου προσχεδίου και την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας.

«Ετοιμοπόλεμοι» οι γονείς

Στο μεταξύ, πιο θετικό φαίνεται πως είναι το τοπίο στον τομέα της μεταφοράς μαθητών, που τα προηγούμενα χρόνια είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της καθυστέρησης ως προς την έναρξη των σχολικών δρομολογίων. Φέτος, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και της τοπικής Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μένιος Κουτρόπουλος, ΄΄η κατάσταση σίγουρα θα είναι καλύτερη από πέρυσι, αφού θα συνεχιστούν τα περσινά δρομολόγια. Έτσι οι μαθητές θα μετακινούνται στον κύριο όγκο τους, με τα λιγοστά νέα δρομολόγια να έχουν δρομολογηθεί έως τις 20 Οκτωβρίου΄΄. Αναφορικά με την κατάσταση στα σχολεία της Αιγιάλειας, ο κ. Κουτρόπουλος είπε ότι ως προς τις υποδομές έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις από τον δήμο, ενώ για τα όποια κενά εκπαιδευτικών, τόνισε πως φέτος φαίνεται να υπάρχει μία ετοιμότητα αφού οι απαιτούμενες διαδικασίες προχώρησαν νωρίτερα. ΄΄Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν κενά σε ειδικότητες, έχουμε τις ανάλογες διαβεβαιώσεις για την κάλυψή τους. Από εκεί και πέρα, εμείς σαν γονείς παραμένουμε «ετοιμοπόλεμοι», διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι για την Εκπαίδευση των παιδιών μας οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε τα καλύτερα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Κουτρόπουλος.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα η Ένωση Συλλόγων Γονέων έχει προγραμματίσει κάποιες δράσεις και επαφές, ενώ μεγάλο «αγκάθι» για την Εκπαίδευση στην Αιγιάλεια, παραμένουν η ανέγερση του νέου 2ου Γενικού Λυκείου που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr