background img
banner
banner

Αιτήσεις για στεγαστική συνδρομή μέχρι τέλος του χρόνου

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΟΥ ΕΙΧΕ «ΧΤΥΠΗΣΕΙ» ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Νέα προθεσμία, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017, ορίζεται για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν από σεισμούς το 2013 και το 2014.

Η απόφαση αφορά και τον σεισμό της 7ης Νοεμβρίου 2014 που είχε πλήξει την Αιγιάλεια, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια και υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ορίζεται ότι η νέα ημερομηνία αφορά στους ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων από: Τον σεισμό της 15 Φεβρουαρίου 2013 σε περιοχές της Χαλκιδικής, τον σεισμό της 2 και 3 Ιουλίου 2013 σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών, τον σεισμό της 9ης Αυγούστου 2013 σε περιοχές της Θεσπρωτίας, τους σεισμούς της 7ης Αυγούστου 2013 και 6ης Φεβρουαρίου 2014 σε περιοχές της Φθιώτιδας της Φωκίδας και της Βοιωτίας, τον σεισμό της 12ης Οκτωβρίου 2013 σε περιοχές του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων, τον σεισμό της 24ης Μαΐου 2014 σε περιοχές της Λήμνου και του Έβρου, τον σεισμό της 22 Αυγούστου 2014 σε περιοχές της Χαλκιδικής, τον σεισμό της 25ης Οκτωβρίου 2014 της Αιτωλοακαρνανίας, τον σεισμό της 7ης Νοεμβρίου 2014 σε περιοχές της Αχαΐας και τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014 στην Κεφαλληνία και την Ιθάκη.

Τα δικαιολογητικά αφορούν για χορήγηση βεβαίωσης καθορισμού στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση, για χορήγηση έγκρισης στεγαστικής συνδρομής, για συμπλήρωση δικαιολογητικών φακέλων επισκευής και ανακατασκευής, αυτοστέγασης ή αποπεράτωσης, εκτός αν για τις παραπάνω περιπτώσεις ορίζεται μεταγενέστερη προθεσμία βάσει των αποφάσεων που ισχύουν.

Oι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία, συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η νέα προθεσμία δόθηκε διότι ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί υπολείπεται του πλήθους των βλαβέντων κτιρίων, ή σημαντικός αριθμός φακέλων που έχουν υποβληθεί παρουσιάζουν ελλείψεις οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν, ή έχουν τροποποιηθεί κοινές υπουργικές αποφάσεις περί χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων ή υπολείπεται σημαντικός αριθμός κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων…

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την τότε Κοινή Υπουργική Απόφαση, δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής. Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, κάθε ιδιοκτήτης είναι δικαιούχος κατά το ποσοστό της ιδιοκτησίας του επί του κτιρίου. H Σ.Σ. συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την «αρμόδια Υπηρεσία» και από 20% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) για τους δικαιούχους δανειολήπτες που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν την ημέρα του σεισμού, περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες λειτουργικά ανεξάρτητες (επαγγελματικής ή μη, χρήσης), είτε αυτές αποτελούν διηρημένες ιδιοκτησίες, είτε όχι, Δ.Κ.Α δικαιούται μόνο για μία από αυτές, την οποία επιλέγει ο ίδιος με Υπεύθυνη Δήλωσή του. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της Σ.Σ. εξ ολοκλήρου υπό μορφή Α.Δ.

  • Για κατοικίες, αποθήκες οποιασδήποτε χρήσης, στάβλους, αγροτικά κτίρια, αγροικίες εποχιακής χρήσης, χορηγείται Σ.Σ. με ανώτατο όριο επιφάνειας τα 150 τ.μ. ανά λειτουργικά ανεξάρτητη ιδιοκτησία.
  • Για ανεξάρτητους βοηθητικούς χώρους κατοικίας που συμπληρώνουν τη λειτουργικότητά της (χώροι υγιεινής, μαγειρεία) χορηγείται Σ.Σ. για επιφάνεια μέχρι 6 τ.μ. και με ανώτατο όριο συνολικής επιφάνειας κατοικίας και βοηθητικού χώρου τα 150τ.μ.
  • Για κτίρια με περισσότερες ανεξάρτητες ιδιοκτησίες (που καθορίζονται είτε με σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, είτε από την αυτόνομη λειτουργικότητάς τους) ο κάθε ιδιοκτήτης δικαιούται επιπλέον Σ.Σ. ανάλογη με το ποσοστό ιδιοκτησίας του επί των κλειστών κοινόχρηστων χώρων και της pilotis και μέχρι εμβαδού 30τ.μ. συνολικά.
  • Για κλειστούς χώρους στάθμευσης (parking), χορηγείται Σ.Σ. μέχρι εμβαδού 15τ.μ.
  • Για Ιερούς Ναούς, χορηγείται Σ.Σ. επί του συνόλου της επιφάνειας του πληγέντος κτιρίου.
  • Επίσης, για κτίρια κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα ή σε Σωματεία, η επιφάνεια θα διαιρείται σε τμήματα των 150 τ.μ.

Το προκύπτον τελικώς, μετά την ως άνω διαίρεση, υπόλοιπο τμήματος, αν έχει επιφάνεια μέχρι και 50 τ.μ. θα αμελείται, ενώ αν είναι πάνω από 50 τ.μ., τότε θα χορηγείται Σ.Σ. ανάλογα με το εμβαδόν του. Κάθε τμήμα με επιφάνεια 150 τ.μ. αντιμετωπίζεται ως ιδιοκτησία λειτουργικά ανεξάρτητη. Ως εκ τούτου για το πρώτο τμήμα η Σ.Σ. θα αποτελείται κατά 80% από Δ.Κ.Α. και κατά 20% από Α.Δ., ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα μόνο από Α.Δ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr