background img
banner
banner

Τριάντα σχολεία της Αιγιάλειας έστειλαν τόνους χαρτιού για ανακύκλωση!

ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΓΑΣΑΚΟΥΣ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΟ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Το Χαρτί του Μέλλοντός μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία», με σκοπό την οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση χαρτιού.

Το πρόγραμμα αφορά σχολικά και άλλα βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και λευκό φωτοτυπικό χαρτί. Με την συμμετοχή σχολείων της Αιγιάλειας και με την συμβολή του δήμου Αιγιαλείας, συγκεντρώθηκαν τόνοι άχρηστου υλικού που παραδόθηκαν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) -Διόφαντος.

Τα οφέλη συμμετοχής των 30 σχολείων της Αιγιάλειας (15 από την Πρωτοβάθμια και 15 από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), είναι πολλά, με την διαδικασία να βοηθά στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού καθώς και την ενίσχυση του στοιχείου της ανταποδοτικότητας, αφού ανάλογα με το υλικό που συγκέντρωσε και παρέδωσε κάθε σχολείο, θα αποζημιωθεί με καινούριο χαρτί για να καλύψει τις ανάγκες του.

Προβλήματα από την έλλειψη σάκων

Από την όλη διαδικασία πάντως δεν έλειψαν και προβλήματα, είτε γιατί δεν επαρκούσαν οι μεγασάκοι (big bags) που παραχώρησε το ΙΤΥΕ-Διόφαντος, είτε γιατί κάποια σχολεία δεν ενημέρωσαν για τον αριθμό των μεγασάκων που θα χρειαστούν. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει πανελλαδική εμβέλεια και αναπτύσσεται σε τρεις διακριτές φάσεις (1η Μάιος – Ιούνιος, 2η Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, 3η Νοέμβριος – Δεκέμβριος), ενώ από την αρχή είχε γίνει γνωστό ότι η παράδοση του υλικού των σχολείων της Αιγιάλειας επρόκειτο να γίνει κατά την δεύτερη φάση του προγράμματος.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί τα υλικά συγκεντρώθηκαν σε χώρους των σχολείων και παρέμειναν όλο το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εστίες ρύπανσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου όπου δεν έφτασε ο ένας μεγασάκος, με αποτέλεσμα το υλικό να παραμένει στο σχολείο μέχρι σήμερα, αλλά και του 9ου Δημοτικού όπου δεν διατέθηκε μεγασάκος. Αντιθέτως, στο Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού φρόντισαν να εξασφαλίσουν μόνοι τους τον σάκο ώστε να διαθέσουν το υλικό. Να σημειωθεί ότι κάθε μεγασάκος χωρά 250 κιλά χαρτιού και σε περίπτωση που δεν έχουν γεμίσει, παραμένουν στα σχολεία μέχρι να είναι έτοιμοι προς παράδοση.

Θα σταλεί χαρτί για τις ανάγκες των σχολείων

Ερωτηθείσα σχετικώς από το “protionline.gr” η αντιδήμαρχος Παιδείας Βάσω Ψυχράμη είπε πως δεν υπήρξε η ενημέρωση που θα έπρεπε από τα σχολεία, καθώς δεν έκαναν όλα γνωστό τον αριθμό των σάκων που θα χρειαστούν. ΄΄Η διαδικασία κύλησε ομαλά, σαν δήμος διαθέσαμε τον γερανό με πλατφόρμα για την μεταφορά του υλικού στο ΣΜΑ όπου και φορτώθηκε από την εταιρεία. Σε ό,τι αφορά το υλικό που δεν φορτώθηκε και παραμένει στα σχολεία, έχουμε ζητήσει επιπλέον μεγασάκους για να σταλεί κι αυτό με τον ίδιο τρόπο΄΄, επισήμανε η αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως για το υλικό που εστάλη, αναμένουν από την εταιρεία να αποστείλει το χαρτί που αναλογεί σε κάθε σχολείο.

΄΄Όπως και να ‘χει, πρόκειται για μία διαδικασία που ωφελεί και τα παιδιά και το περιβάλλον. Επειδή το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μείζον, είναι πολύ βασικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να μαθαίνουν για την ανακύκλωση, αποκτώντας την νοοτροπία των πολιτών των προηγμένων χωρών΄΄, πρόσθεσε η κ. Ψυχράμη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr