background img
banner
banner

Σκαμπανεβάσματα στην τουριστική κίνηση

ΜΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΕΖΟΝ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΚΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ένα ιδιότυπο καλοκαίρι ήταν αυτό που μόλις τελείωσε για την Αιγιάλεια, με πολλούς αστάθμητους παράγοντες να επηρεάζουν την τουριστική κίνηση της περιοχής.

Ο νέος δρόμος έφερε… πιο κοντά και αύξησε τους επισκέπτες, οι τσούχτρες τούς απομάκρυναν, ενώ όσοι επέλεξαν την Αιγιάλεια για τις διακοπές τους μετακινήθηκαν περισσότερο αλλά ξόδεψαν λιγότερα. Λόγω της περιορισμένης αγοραστικής δυνατότητας οι επισκέπτες έχουν αλλάξει καταναλωτικές συνήθειες γεγονός που δεν βοηθά επαγγελματίες και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος διαρκώς αυξάνονται…

Η εκτίμηση του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο πληθυσμός στην περιοχή τον Αύγουστο έφτασε τις 105.000 είναι δυνατόν να ευσταθεί, απογοητεύει όμως αν αναλογιστεί κανείς ότι ήρθε τόσος κόσμος, δημιούργησε τόσες υποχρεώσεις σε δήμο και ιδιώτες, όμως δεν άφησε το προσδοκώμενο κέρδος.

Κινήθηκε περισσότερος κόσμος…

Την άφιξη μεγάλου αριθμού επισκεπτών, που σε γενικές γραμμές ξεπέρασε τα περσινά επίπεδα, επιβεβαιώνει μιλώντας στo “protionline.gr” ο υπεύθυνος πρακτορείων Αιγίου και Ακράτας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας Άγγελος Ματθαίος, παρατηρώντας πως η τουριστική σεζόν για την Αιγιάλεια διήρκεσε περίπου 40 ημέρες και στην αύξηση της κίνησης συνετέλεσε και ο νέος δρόμος, μέχρι όμως που τέθηκαν σε ισχύει οι νέοι σταθμοί διοδίων. Διότι από την περασμένη Τετάρτη, αυτό που παρατηρεί ο κ. Ματθαίος είναι υπερβολική αύξηση της κίνησης στην Παλαιά Εθνική Οδό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η απαιτούμενη αστυνόμευση, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, την στιγμή μάλιστα που δεν εφαρμόζεται το απαγορευτικό κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο. των βαρέων οχημάτων που δεν σχετίζονται με την περιοχή, γεγονός που δημιουργεί ουρές και ταλαιπωρία στον δρόμο.

Όσο για το πώς κινήθηκαν το καλοκαίρι τα υπεραστικά λεωφορεία, ο κ. Ματθαίος είπε πως ο Ιούλιος ήταν συγκριτικά με πέρυσι λίγο πεσμένος, όμως όλο τον Αύγουστο η κίνηση ήταν ικανοποιητική και περίπου 20% με 25% πιο πάνω από τον περσινό.

Σταθερή ήταν η κίνηση και στο Αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου με την μεταφορά των λουόμενων προς και από τις παραλίες. Η κίνηση ήταν σταθερά αυξημένη, κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό στo “protionline.gr” ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αιγίου Σωτήρης Σπηλιωτόπουλος, ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο αφού η κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. ΄΄Μπορούμε να πούμε ότι η φετινή θερινή σεζόν ήταν κάπως περίεργη με την κίνηση να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα. Σε αυτό συνετέλεσε και η παρουσία μεδουσών στις θάλασσές μας, με τον κόσμο να πηγαίνει… ψάχνοντας για να τις αποφύγει. Υπήρξαν όμως γραμμές που δούλεψαν σε καθημερινή βάση, όπως π.χ. ήταν η Αλυκή΄΄, ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του αστικού φορέα, η κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σταθερή κάθε χρόνο.

Οι μέδουσες και οι ενέργειες των επαγγελματιών

΄΄Το μεγάλο πρόβλημα το φετινό καλοκαίρι, για τους επαγγελματίες – επιχειρηματίες που σχετίζονται με τον τουρισμό, ήταν η ύπαρξη μεδουσών στις θάλασσές μας και ο τρόπος που το φαινόμενο βγήκε προς τα έξω, προκαλώντας μεγάλη δυσφήμιση. Επίσης, ο κόσμος που ήρθε στην περιοχή δεν κατανάλωσε όσο θα έπρεπε, αναζητώντας τις φθηνές λύσεις΄΄, σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει προγραμματισμός δράσης για την Επιτροπή που ήδη βρίσκεται σε τροχιά προβολής της περιοχής, αναδεικνύοντας άγνωστα στους πολλούς πλεονεκτήματα, όπως προσφάτως το φαράγγι του ποταμού Κράθη, η ανάδειξη μέσω τηλεοπτικής εκπομπής της τοπικής κουζίνας και των προϊόντων της Αιγιάλειας, αλλά και άλλες δράσεις που έπονται όπως ο ποδηλατικός αγώνας στην λίμνη Τσιβλού που θα διοργανώσει το Νομικό Πρόσωπο του δήμου με την στήριξη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Τις επιπτώσεις από το φαινόμενο των μεδουσών και σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στην Ανατολική Αιγιάλεια, έκανε γνωστές μιλώντας στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Ράλλης. Όπως τόνισε, ΄΄τον Ιουλίο είχαμε πολλές ακυρώσεις, καθώς πολλοί είχαν κάνει κρατήσεις και μόλις ενημερώθηκαν για τις τσούχτρες έκαναν γνωστό πως δεν θα έρθουν. Επίσης, κάποιοι ήρθαν στην περιοχή, αλλά βλέποντας το φαινόμενο έφυγαν… κακήν κακώς. Σαν συνεπακόλουθο ήταν να ζημιωθούν και οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων και τα εστιατόρια, καφέ και καταστήματα της Ανατολικής Αιγιάλειας. Τον Αύγουστο υπήρξε πληρότητα και ίσως τα πράγματα να ήταν και καλύτερα από πέρυσι, ιδίως από τις 10 ως τις 25 του μήνα, όμως και πάλι ο κόσμος ήταν «κουμπωμένος» και αρκέστηκε στα απολύτως απαραίτητα΄΄.

Να ζητηθεί αποζημίωση για τους επαγγελματίες που επλήγησαν!

Σε ό,τι αφορά τις μέδουσες, η πρόταση του κ. Ράλλη προς δήμο και περιφέρεια είναι από τώρα να ασχοληθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. ΄΄Πρέπει να απευθυνθούν και προς τους ευρωβουλευτές και να ληφθούν μέτρα διότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Επίσης, συμφωνούμε ως προς την μείωση των τελών στον δήμο λόγω της απώλειας κερδών από τις τσούχτρες, όμως πιστεύουμε ότι και η Ε.Ε. θα μπορούσε να εγκρίνει κάποιο κονδύλι για τους πληγέντες επαγγελματίες της περιοχής που ζημιώθηκαν από το φαινόμενο΄΄, επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ανατ. Αιγιάλειας, εκφράζοντας και την δυσαρέσκεια των συναδέλφων του για την…ασφυκτική πίεση και την καθημερινή παρουσία ΣΔΟΕ, ΙΚΑ κι άλλων ελεγκτικών μηχανισμών στις επιχειρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής σεζόν. ΄΄Θέλουμε ελέγχους αλλά και χαμηλότερη φορολογία για να μπορούμε κι εμείς να είμαστε συνεπείς. Είμαστε Έλληνες φορολογούμενοι και όχι κατάδικοι, δεν μπορούμε να δουλεύουμε με το… δάκτυλο στην σκανδάλη΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ράλλης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr