background img
banner
banner

«Ίσως να επιστρέψουμε στο δειλινό τα χρώματα που του κλέψαμε»…

ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ – ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ένα ταξίδι στην ελπίδα και το όνειρο με τους στίχους μαθητών τής Αιγιάλειας έζησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το «Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα». Τα ποιήματα των παιδιών που συμμετείχαν στην φετινό Διαγωνισμό Ποίησης, εντυπωσίασαν το πολυπληθές κοινό, αποτελούν δε την πιο αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον αυτού του τόπου!

Η εκδήλωση είχε θέμα “Ελπίδα και όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο” και περιελάμβανε ανάγνωση ποιημάτων νεοελλήνων ποιητών και ποιημάτων μαθητών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, μουσική και τραγούδια από την Παιδική- Νεανική Χορωδία Δήμου Αιγιαλείας, προβολή διαφανειών, αλλά και την απονομή βραβείων για τα ποιήματα που διακρίθηκαν και αναμνηστικών στους συμμετέχοντες.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αρχοντούλα Ρέλλα – Παπασημακοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Γ. Κουτσοχέρας και Λένα Στρέφη- Κουτσοχέρα», Κωνσταντίνος Λιανός.

Οι διακριθέντες

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν όλα τα ποιήματα των μαθητών που διαβάστηκαν και κυρίως τα τέσσερα που βραβεύτηκαν και διαβάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές και καταχειροκροτήθηκαν. Το πρώτο βραβείο για τα Γυμνάσια έλαβε η Νικολίνα Δημακοπούλου από το 3ο Γυμνάσιο Αιγίου με το ποίημα «Αν ήμουν…» και το δεύτερο η Αργυρώ Φουντούκου από το Γυμνάσιο Ακράτας με το ποίημα «Κε(αι)νή λάμψη». Το πρώτο βραβείο για τα Λύκεια έλαβε ο Νικόλαος Παπαγεωργίου από το 1ο ΓΕΛ Αιγίου με το ποίημα «Μια γυναίκα με τέσσερα χέρια» και το δεύτερο η Αγγελική Αγγελοπούλου από το 1ο ΓΕΛ Αιγίου για το ποίημα «Ίσως…». Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός έχει και χρηματικό έπαθλο για τους τέσσερις διακριθέντες. Συγκεκριμένα, από 150 ευρώ θα λάβουν οι δύο πρώτοι από Γυμνάσιο και Λύκειο αντίστοιχα και από 100 ευρώ οι δύο δεύτεροι, ενώ τα χρήματα προσφέρονται από το Ίδρυμα Γ. Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα.

Πρόταση να επισκεφθούν οι μαθητές το Ίδρυμα

Επίσης, στα μέσα της εκδήλωσης, η ποιήτρια και εικαστικός Λέτα Κουτσοχέρα, αναπτύσσοντας το θέμα «Μνήμης και ευγνωμοσύνης ένεκεν», πρότεινε, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση εκπαιδευτικής εκδρομής στην Άνω Ζήρια, της οποίας τα έξοδα θα αναλάβει το Ίδρυμα, με σκοπό να επισκεφθούν και να γνωρίσουν οι μαθητές από κοντά, τον τόπο και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής. ΄΄Εκεί θα μπορούσαν τα παιδιά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, να διαβάσουν ποιήματα και θεατρικά κείμενα. Ίσως κάποιες χρονιές θα μπορούσαν να απονεμηθούν στους μαθητές τα βραβεία τους εκεί και να απαγγελθούν από τους ίδιους τα ποιήματά τους, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον Γιάννη Κουτσοχέρα, τον ποιητή του κοινωνικού λυρισμού και της ευαισθησίας, τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον μεταλαμπαδευτή της ελληνικής σκέψης και του ανθρώπινου ιδεώδους, τον πολίτη του κόσμου και αποδίδοντας φόρο τιμής και μνήμης σε αυτό το σπινθηροβόλο και ανήσυχο πνεύμα που μέσα από τον ποιητικό λόγο άφησε το χνάρι του στον κόσμο΄΄.

Άψογη η εμφάνιση της Δημοτικής Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας Δ. Αιγιαλείας

Η Δημοτική Παιδική -Νεανική Χορωδία του Δήμου Αιγιαλείας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας πιάνου, Βασιλικής Νάσση που συνόδευσε το μουσικό σύνολο, απέδωσε εξαιρετικά τα τραγούδια «Όπου υπάρχει αγάπη», «Άσπρα καράβια τα όνειρά μου», «Η μπαλάντα του Ούρι», «Του μικρού βοριά» και τέλος «Η ζωή είναι ωραία». Ποιήματα ανέγνωσαν η κ. Κουτσοχέρα, από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων οι Γιώργος Γεωργόπουλος και Βαρβάρα Σεφέρη και οι μαθητές Κωνσταντίνα Δημοκοπούλου από το 3ο Γυμνάσιο Αιγίου, Νικόλαος Παπαγεωργίου από το 1ο ΓΕΛ, Αργυρώ Φουντούκου από το Γυμνάσιο Ακράτας, Αγγελική Αγγελοπούλου από το 1ο ΓΕΛ, Ελένη Μινάι από το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, Ελένη Λαζάι από το Γυμνάσιο Καμαρών, Μαρία Πρίντζιου από το 2ο Γυμνάσιο, Μαρία Ελένη Χριστοπούλου από το ΓΕΛ Διακοπτού και Μαρία Αγγελική Καράμπελα από το 1ο ΓΕΛ Αιγίου.

Βραβεία, ευχές και ευχαριστίες

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό ποίησης. Επίσης, ο Αιγιώτης βραβευμένος ποιητής Θανάσης Τρίψας που ήταν παρών (ποίημά του απαγγέλθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης), προσέφερε στους διακριθέντες του διαγωνισμού, από ένα βιβλίο της ποιητικής του συλλογής «Ζωής διαδρομές». Στο επίπεδο της εκδήλωσης, των ποιημάτων των μαθητών και της Χορωδίας αναφέρθηκε στο τέλος της εκδήλωσης, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, αναφέροντας πως το Πολιτιστικό Κέντρο είναι ανοιχτό για κάθε εκδήλωση που αφορά την Εκπαίδευση και τα παιδιά.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ευχαρίστησε την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για την παραχώρηση της αίθουσας, το Διεθνές Ίδρυμα «Γ. Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη- Κουτσοχέρα», την ποιήτρια –εικαστικό Λέτα Κουτσοχέρα για την ξεχωριστή παρουσία της, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες για την συμμετοχή και συμβολή τους στην εκδήλωση, τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς Ποίησης και Φιλοσοφικού δοκιμίου, την κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ποίησης και τον Βασίλη Μανουηλίδη για την βιντεοσκόπιση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr