background img
banner
banner

Ζήτησαν ασφαλείς και προσιτές διελεύσεις για όλους!

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ- ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΔΙΟΔΙΑ

Η ανάγκη μείωσης των «τσουχτερών» διοδίων και διευκολύνσεων στους κατοίκους τής Αιγιάλειας ώστε να είναι εφικτό να χρησιμοποιούν την νέα εθνική οδό, «ένωσε» πολίτες, εκπροσώπους φορέων, σωματείων, συλλόγων και τοπικής αυτοδιοίκησης χθες στην πλατεία Αγ. Λαύρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα στην ασφαλή και προσιτή οικονομικά μετακίνηση.

Οι προγραμματισμένες από τοπικούς φορείς, αλλά και τα σωματεία του ΠΑΜΕ κινητοποιήσεις, είχαν διαφορετικό… σημείο εκκίνησης, συνυπήρξαν όμως έχοντας κοινή συνισταμένη τον τόπο (πλατεία Αγ. Λαύρας) και κυρίως το αίτημα για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Η ανταπόκριση του κόσμου πάντως, ήταν δυσανάλογη της κινητοποίησης που είχε προηγηθεί από τους φορείς, πολύ δε περισσότερο της σοβαρότητας του θέματος.

Στις 11.00 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία οι εκπρόσωποι 18 συλλόγων και φορέων, με… πρωτεργάτες τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Μηχανικών, το Εργατικό Κέντρο Αιγίου, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο Αιγιαλείας, την Π.Α.Ε.Κ. και την ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας. Την ίδια στιγμή ξεκινούσε η πορεία των σωματείων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου από την Τρίγωνη Πλατεία, με πανό και συνθήματα, ζητώντας κατάργηση των πλευρικών διοδίων και ελεύθερη διέλευση ανέργων και πολυτέκνων. Ανάμεσα στα Σωματεία του ΠΑΜΕ, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος –Ντρίνιας», το Σωματείο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Ν. Αχαΐας, το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. και η Ομάδα Γυναικών.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Βασίλης Ρίτης, εξέφρασε την αντίθεση του κόσμου στην απόφαση επιβάρυνσης περαιτέρω των πολιτών μέσω των διοδίων, λέγοντας πως θα είναι παρόντες με ακόμη μαζικότερες και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για μία κατάφορη αδικία και χαρακτηρίζοντας τις τιμές των διοδίων ως «χαράτσι». Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς ζητούν άμεση εφαρμογή της αναλογικής χιλιομετρικής χρέωσης και όχι μετά από ένα έτος όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, αύξηση του ορίου των τεσσάρων ωρών σε δέκα για την ίδια διέλευση, μείωση του κόστους των διοδίων σε ποσοστό 80% για τους δημότες για μετακίνησή τους εντός των ορίων του δήμου Αιγιαλείας και μείωση του κόστους διοδίων σε ποσοστό 50% εντός του νομού Αχαΐας με κατεύθυνση τους όμορους δήμους. Μάλιστα, ταυτόχρονα με την κινητοποίηση, γινόταν και συγκέντρωση υπογραφών πολιτών, προς ενίσχυση των αιτημάτων των φορέων.

Ώριμο το αίτημα της κατάργησης των διοδίων

Το «παρών» έδωσε εκπροσωπώντας τον δήμο Πατρέων ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας χαρακτήρισε τα διόδια αβάσταχτα, αναφέροντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του δήμου Πατρέων ενάντια σε αυτή την πολιτική της Ολυμπίας Οδού και του υπουργείου και υπέρ της κατάργησης των διοδίων. ΄΄Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την κατασκευή των δρόμων, πληρώνουν και την χρήση τους, αφού έχουν παραχωρηθεί για μακροχρόνια εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι χρήματα του ελληνικού λαού και του λαού της Ευρώπης. Τα τομεακά προγράμματα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα του ελληνικού λαού. Αυτά τα χρήματα δίνουν στις εταιρείες για να κατασκευάσουν αυτά τα έργα, ενώ αυτές βάζουν ελάχιστα, γι’ αυτό και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν κάνει απόσβεση΄΄, ανέφερε ο κ. Πλέσσας, προσθέτοντας: ΄΄Ο νέος σταθμός διοδίων στο ύψος του Ελαιώνα Αιγίου, αυξάνει τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων και δημιουργεί μία νέα ταξική διαφοροποίηση. Έχουμε πλειάδα δίκαιων αιτημάτων, φορέων και πολιτών που χρησιμοποιούν τακτικά τους οδικούς άξονες και την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το χαράτσι των διοδίων, όπως φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, άνεργοι, ΑμΕΑ.
Στηρίζουμε τα αιτήματα τους. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι ώριμο πλέον το αίτημα κατάργησης των διοδίων΄΄.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης προειδοποίησε για την επόμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ που αφορά τα διόδια, κάνοντας γνωστό ότι επίκειται κινητοποίηση για άνοιγμα των διοδίων του Ελαιώνα, στις 12 Νοέμβρη. Οι προτάσεις τους, είναι: Κατάργηση τώρα όλων των πλευρικών διοδίων, μείωση τώρα 50% στα κεντρικούς σταθμούς, τα εκπτωτικά κουπόνια (εκπτώσεις για τους ντόπιους κατοίκους που κινούνται μέσα στο 10ωρο) να ισχύσουν πάνω στις νέες μειωμένες τιμές και δωρεάν διέλευση των άνεργων, των πολύτεκνων και των ΑμΕΑ.

Διανομή φυλλαδίων στα διόδια

Ακολούθως, τα σωματεία του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε πορεία στις οδούς Μητροπόλεως και Ανδρέου Λόντου φωνάζοντας συνθήματα, ενώ οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, μετέβησαν στον σταθμό διοδίων τού Ελαιώνα εκεί όπου συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες από τα Καλάβρυτα και την Ανατολική Αιγιάλεια και διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς.
Σε αυτά αναγράφεται ότι οι κάτοικοι του Νομού Αχαΐας διαμαρτύρονται για την υπερβολικά υψηλή τιμή των διοδίων Ελαιώνα και των παράπλευρων σταθμών εξόδου στο ρεύμα προς Πάτρα σε Δερβένι, Ακράτα, Καλάβρυτα, Δρέπανο που δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

΄΄Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια αυτή η άδικη επιπλέον επιβάρυνση εντός των ορίων του Δήμου Αιγιαλείας αλλά και εντός του νομού Αχαΐας, εκτός του ότι δυσχεραίνει την ζωή μας, την θέτει και σε κίνδυνο διότι η επιλογή του παλαιού οδικού δικτύου είναι πλέον επιβεβλημένη. Εργαζόμενοι στην έδρα του Δήμου και στην πρωτεύουσα του νομού αλλά και όλοι οι κάτοικοι που πρέπει να μεταβούν στην έδρα του δήμου και στην πρωτεύουσα του νομού αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τον παλαιό δρόμο με αποτέλεσμα η υπερβολική επιβάρυνσή του να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Επιπλέον η λειτουργία των πλευρικών διοδίων στις εξόδους από την Εθνική είναι αδικαιολόγητη εφόσον το αντίτιμο της διαδρομής έχει πληρωθεί στον προηγούμενο σταθμό. Φυσικά αυτό δεν βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής΄΄, αναφέρεται ακόμη μαζί με τις τέσσερις διεκδικήσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr