background img
banner
banner

«Κραυγή αγωνίας» από τους εργαζόμενους των ΕΑΣ

ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το αύριο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και του εργοστασίου του Αιγίου, προβληματίζει έντονα τους εργαζόμενους, που εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για την έλλειψη πρώτων υλών αλλά και τις προσλήψεις μέσω εργολαβικών εταιρειών, ζητώντας παραγωγικές συμβάσεις και προγράμματα που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της εταιρείας και κατ’ επέκταση και το δικό τους εργασιακό μέλλον…

Την ίδια στιγμή, από πλευράς διοίκησης της εταιρείας, αναμένουν με αισιοδοξία τα αποτελέσματα επαφών σε διεθνές επίπεδο, ούτως ώστε να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις…

Έστειλαν επιστολή στον υπουργό

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου, τονίζει πως ΄΄ακόμα μια χρονιά φαίνεται δυστυχώς να πηγαίνει παραγωγικά χαμένη, με εξαίρεση την πίστωση χρόνου των ΕΑΣ με 26 εκατ. από την πώληση της Ελευσίνας από την προηγούμενη Διοίκηση΄΄.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, όποια προσπάθεια συντελείται, είτε με κεφαλαιοποίηση χρεών είτε στα εργασιακά με την υπογραφή ΣΣΕ εργαζομένων, δεν δημιουργεί αισιοδοξία και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να ανησυχούν, καθώς τα δομικά-τεχνικά-παραγωγικά προβλήματα γνωστά στην Διοίκηση, έχουν πολλαπλασιαστεί. ΄΄Ως εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αιγίου, μας ανησυχεί το γεγονός της μειωμένης παραγωγής που δεν οφείλεται στους εργαζόμενους, αλλά σε επιλογές της Κεντρικής Διοίκησης (π.χ. Πρόγραμμα 40Χ53), μας ανησυχεί το γεγονός της καθυστέρησης-έλλειψης Α΄ υλών (minimi – 40X53), καθώς και οι ανάγκες πρόσληψης τεχνικού προσωπικού, αιτίες που συντελούν στη μη ικανοποίηση συμβάσεων με ότι συνεπάγεται στην ροή τιμολογίων που απ’ ό,τι φαίνεται στο τέλος του χρόνου θα είναι ελάχιστα!΄΄, αναφέρει το Σωματείο, τονίζοντας: ΄΄Εμείς ως σωματείο εργαζομένων έγκαιρα αναλάβαμε πρωτοβουλία και σε σύσκεψη πριν οκτώ μήνες με την κα. Αχτσιόγλου στο Εργατικό Κέντρο Πατρών προτείναμε, σε ότι αφορά τις προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, να γίνουν μέσω ΟΑΕΔ από επιδοτούμενους ανέργους, για λόγους οικονομίας-Δικαιοσύνης-Αξιοπρέπειας, αφού χρονικά δεν προλαβαίναμε για σύμβαση ορισμένου χρόνου ΑΣΕΠ και άμεσα το Υπουργείο Εργασίας μας ενέταξε στο ανάλογο πρόγραμμα. Η Διοίκηση όμως αντί να συντομεύσει την ζήτηση ειδικοτήτων από ΟΑΕΔ, προέταξε τους εργολάβους για άγνωστους λόγους΄΄.

Πολύπαθη κρατική εταιρία

Παράλληλα, η διοίκηση του σωματείου χαρακτηρίζει ως «εγκληματικό» το γεγονός ότι ΄΄σε μια πολύπαθη κρατική εταιρία, που πολιτικές συρρίκνωσης-διαπλοκής-αδιαφάνειας, την έφεραν ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή, κάποιοι αμετανόητοι να αποφασίζουν προσλήψεις μέσω εργολαβικών εταιρειών (δήθεν Βιομηχανικές συνεργασίες) χωρίς καμιά δημόσια διαδικασία (!) σε κλειστού τύπου ψηφοθηρικά γραφεία με συνέντευξη΄΄, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Καλεί δε τους ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ, να αποσύρουν την απόφαση του Δ.Σ. των ΕΑΣ για πρόσληψη 160 εργολαβικών με 580 ευρώ/μήνα για δύο χρόνια με κόστος 3,5 εκατ, αυτή την κρίσιμη στιγμή που το ταμείο θα είναι μείον, επισημαίνοντας και τα ακόλουθα: ΄΄Είναι μια προκλητική απόφαση και μας βάζει σε σκέψεις το γεγονός αν θα έχουμε μεροκάματο μετά την Εργολαβοποίηση Δημόσιας Αμυντικής Βιομηχανίας ΕΑΣ σε Γαλέρα που στο τέλος θα μείνει η «ταμπέλα» χωρίς εργαζόμενους. Σαν πρόταση, υπάρχει η λύση του ΟΑΕΔ όμως χρειάζεται την επίσπευση των διαδικασιών άμεσα ή εναλλακτικά την εφαρμογή 2ετούς σύμβασης ορισμένου χρόνου βάσει ν.2190 ΑΣΕΠ. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρέος να υπερασπίζεται το συλλογικό εργασιακό συμφέρον των εργαζομένων και περιμένει την βούληση του υπουργείου που εποπτεύετε, να την κάνετε πράξη για την οριστική διάσωση των ΕΑΣ με παραγωγικές συμβάσεις και προγράμματα, καθώς και την συμφωνία σας για μια αξιοπρεπή ΣΣΕ με θεσμικά αιτήματα και ανθυγιεινό επίδομα όπως επανειλημμένα έχετε δεσμευτεί΄΄.

Σε διεθνείς συμφωνίες προσβλέπει η Διοίκηση της εταιρείας

Ερωτηθείς από τo “protionline.gr” ο Αιγιαλέας Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Θεόφιλος Βασιλείου αρκέστηκε να πει πως η νέα διοίκηση της εταιρείας δραστηριοποιείται για την ολοκλήρωση των παραγγελιών, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για την σύναψη νέων συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο που, αν καρποφορήσουν, θα δημιουργήσουν νέες γραμμές παραγωγής. Ξεκαθαρίζει πως το εργοστάσιο του Αιγίου εξακολουθεί να έχει μεγάλη δυναμική, έχει αντικείμενο εργασίας και είναι το πιο παραγωγικό της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, από πλευράς διοίκησης τονίζεται ότι οι προσλήψεις μέσω εργολαβικών εταιρειών στην παρούσα φάση κρίθηκαν απαραίτητες καθώς ως το τέλος του έτους πρέπει να έχει παραδοθεί μεγάλος αριθμός όπλων minimi και πολλαπλάσιος μέχρι το τέλος του 2018. Μέσω των τρεχόντων προγραμμάτων ΟΑΕΔ δεν θα μπορούσαν να προσληφθούν άτομα σε παραγωγική ηλικία για τις θέσεις αυτές, ενώ τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες ως προς τις προσλήψεις με νέες συμβάσεις εργασίας. Έτσι, εντός της εβδομάδας θα προστεθούν στο δυναμικό των ΕΑΣ 30-35 εργαζόμενοι μέσω εταιρειών…


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr