background img
banner
banner

«Καίει» η σύμβαση μεταφοράς απορριμμάτων

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΡΙΨΗΣ ΣΕ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΧΥΤΑ

Η σύμβαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Αιγιάλειας, που υπογράφηκε με τον μοναδικό ενδιαφερόμενο εργολάβο στις 21 Σεπτεμβρίου, ήταν το θέμα που απασχόλησε περισσότερο το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Ήταν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου από τη μείζονα μειοψηφία που παρουσίασε έγγραφα στο συμβούλιο πως οι άδειες ρίψης σε νόμιμα ΧΥΤΑ, που εμφάνισε ο εργολάβος για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, δεν συνοδεύονται από αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης κάθε περιοχής.

Ο Κωνσταντίνου επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας κ. Τραχάνη που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ του Φλόκα, όσο και με τον αρμόδιο για το ΧΥΤΑ στο Δήμο Ελληνικού, στην Ήπειρο. Και οι δυο του είπαν πως δεν έχουν δεχθεί κανένα σκουπίδι μέχρι σήμερα από την Αιγιάλεια, έτσι γεννάται το ερώτημα, που πηγαίνουν τα σκουπίδια του δήμου μας. «Η εταιρεία πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτη και αν δεν το κάνετε αναλαμβάνετε την ευθύνη» είπε ο Κωνσταντίνου απευθυνόμενος στο Δήμαρχο.

Ειπώθηκε από την αντιπολίτευση και τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο ότι τα σκουπίδια του Αιγίου εδώ και μια εβδομάδα πηγαίνουν σε μεγάλους κάδους κοντά στη βιομηχανική ζώνη Πατρών, αλλά ήταν ο δήμαρχος που εξήγησε ότι έγινε έλεγχος, ο εργολάβος οδηγήθηκε στην αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος αφού τα συγκεκριμένα σκουπίδια αφορούσαν εργοστάσιο της περιοχής μας. Η αντιπολίτευση επέρριψε ευθύνες στις υπηρεσίες που δεν έλεγξαν το φάκελο του εργολάβου για να δουν ότι οι άδειες είναι του 2013.

Ωστόσο, ο δήμαρχος εξήγησε και πάλι ότι εφόσον οι άδειες δεν ανακλήθηκαν από τους ΦΟΣΔΑ, που αναφέρονται πιο πάνω, είναι νόμιμες, εξάλλου το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε γι’ αυτό και όχι οι υπηρεσίες του Δήμου. «Από τη στιγμή που ξέρει ο δήμαρχος πρέπει να πάει στον Εισαγγελέα» είπε ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος για να λάβει την απάντηση από τον Θανάση Παναγόπουλο «Έχω λάβει όλα τα νομικά μέτρα για να προστατεύσω τον εαυτό μου».

Ουσιαστικά η αντιπολίτευση «έκρουσε το καμπανάκι» στο Δήμαρχο, που πλέον θα πρέπει να γνωρίζει από εδώ και στο εξής αν τα σκουπίδια της Αιγιάλειας πηγαίνουν στους νόμιμους ΧΥΤΑ που έχουν δηλωθεί, διαφορετικά θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Διαφωνία και για τα κλαδοδέματα

Στο συμβούλιο της Τετάρτης ήρθε για τρίτη φορά η αναγκαιότητα για αγορά οικοπέδου πλησίον του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο «Νησί» της Τέμενης, προκειμένου ο Δήμος να εναποθέτει εκεί τα μπάζα και τα κλαδοδέματα. Θυμίζουμε ότι την πρώτη φορά η δημοτική αρχή προσπάθησε να περάσει το θέμα με απευθείας ανάθεση, αφού υπάρχει ενδιαφερόμενος πωλητής.

Συγκεκριμένα το διπλανό οικόπεδο στο ΣΜΑ 14,5 στρέμματα πωλείται προς 58.500€. Η δημοτική αρχή ήθελε τον Ιούλιο ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά βρήκε «τείχος» από την αντιπολίτευση, έτσι την Τετάρτη το πέρασε τον διαγωνισμό με απλή πλειοψηφία. Εκεί θα τοποθετηθεί ένας κλαδοτεμαχιστής που θα στοιχίσει περί τις 200 χιλιάδες ευρώ προκειμένου τα κλαδιά να μην καίγονται και ο δήμος μπαίνει σε περιπέτειες, όπως η πρόσφατη πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

Το εργοστάσιο απορριμμάτων

Η συζήτηση για τα σκουπίδια και που αυτά πηγαίνουν, έφερε πάλι στο προσκήνιο το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής αποβλήτων και την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να το κατασκευάσει εντός του ΣΜΑ, με την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της Τέμενης Πάνο Μαρίνο, ν’ αντιδρούν σθεναρά σε αυτή την απόφαση. «Να πάτε και αλλού τα σκουπίδια εμείς αρκετά εξυπηρετήσαμε το Αίγιο» είπε ο πρόεδρος, ενώ ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της θέσης επειδή η περιοχή είναι ένας «χαλιάς» όπως είπε αλλά εξυπηρετεί και λόγω απόστασης, από την κύρια πηγή απορριμμάτων που είναι το Αίγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “protionline.gr” το σχέδιο της δημοτικής αρχής έχει όλες τις προϋποθέσεις για να λάβει χρηματοδότηση, αρκεί βέβαια να πάρει έγκριση και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει. Οι Τεμεναίοι πάντως είναι με το όπλο παρά πόδα, για να καταθέσουν προσφυγές και να σταματήσουν το έργο, όπως έγινε και στην Παπανικολού. Εν τω μεταξύ κατέφθασε προχθές στο Δήμο τελεσίδικη απόφαση που ζητά από το Δήμο 220.000€ για αγορές μηχανημάτων καθαριότητας που δεν πληρώθηκαν και αφορούν τον πρώην Δήμο Αιγίου.

Όσο για τον ΧΥΤΑ στην Παπανικολού εκκρεμεί ακόμη η απόφαση από το ΣΤΕ για ν’ αποφασίσει ο Δήμος τι μέλει γενέσθαι, μ΄ένα έργο που σταμάτησε στο 60% της κατασκευής του.
Εν τω μεταξύ η περίπτωση της πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης με τον δημοτικό σύμβουλο, Χρήστο Γούτο, να ζητά από τον δήμαρχο της επίσκεψη όλου του Συμβουλίου στην περιοχή, προκειμένου να μην λέει ο καθένας ότι θέλει για τον ΧΥΤΑ, που ο ίδιος τόνισε ότι βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr