background img
banner
banner

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του κ. Αμβροσίου στην Ιερά Μητρόπολη

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΙΕΡΑΡΧΙΑ…

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Νοεμβρίου οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την ενθρόνιση του Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Παρουσία ιερού κλήρου και πλήθους χριστιανών, ο τοπικός ποιμενάρχης ανακοίνωσε την οριστική απόφασή του να αποσυρθεί από το αξίωμά του, ενώ εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους χριστιανούς, ζητώντας να τον συγχωρέσουν αλλά και να προσευχηθούν γι’ αυτόν…

Τα αποκαλυπτήρια του Προσκυνηταρίου της Παναγίας Τρυπητής στην Ν.Ε.Ο.

Μία ημέρα πριν και συγκεκριμένα το Σάββατο, με τις ευλογίες τού Μητροπολίτη, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του προσκυνηταρίου με την Ιερά Εικόνα τής Παναγίας Τρυπητής σε ψηφιδωτό, το οποίο «κοσμεί» πλέον την ανατολική είσοδο του Αιγίου επί της Νέας Εθνικής Οδού, με σκοπό, η Πολιούχος του Αιγίου Ζωοδόχος Πηγή να αποτελεί στο εξής, όχι μόνο στήριγμα πίστης και ενίσχυσης για τους πιστούς της περιοχής, αλλά και για τους χιλιάδες οδηγούς που περνούν καθημερινά από το συγκεκριμένο σημείο της «Ολυμπίας Οδού».

Η τελετή, στην οποία παρέστησαν επίσης ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ιερείς αλλά και αρκετοί χριστιανοί, ξεκίνησε με την τέλεση του αγιασμού. Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης προέβη στα αποκαλυπτήρια του προσκυνηταρίου, ευχόμενος η Χάρη τής Υπεραγίας Θεοτόκου να σκεπάζει όλο τον κόσμο. Παράλληλα, συνεχάρη τον σχεδιαστή και κατασκευαστή του προσκυνηταρίου, τεχνολόγο – πολιτικό μηχανικό Δημήτριο Χατζησοφιανό (κατάγεται από το Αίγιο) που ήταν παρών στην τελετή και στον οποίο προσέφερε ένα αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής.

Οι εργασίες κατασκευής τού προσκυνηταρίου ξεκίνησαν περί τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, με την τοποθέτηση της Ιεράς Εικόνας, την οποία φιλοτέχνησε ο Μοναχός Κουκουζέλης του Ιερού Λαυριωτικού Κελλιού Γεννήσεως της Θεοτόκου Αγίου Όρους. Η Ιερά Εικόνα έχει διαστάσεις 70εκ. Χ 1,10μ., ενώ το προσκυνητάριο είναι ύψους 3,5 μέτρων, πλάτους 1,20 μ. και πάχους 70 εκατοστών. Η επιφάνειά του έχει επενδυθεί με «πλυμένη αντικέ» πέτρα (από λατομεία της Αλβανίας) και για την κατασκευή του εργάστηκαν τρεις χτίστες, ένας ηλεκτρολόγος και ένας τεχνίτης που προστάτευσε την Ιερά Εικόνα με τζάμι ασφαλείας με σκοπό να διατηρείται το ψηφιδωτό στην αρχική του μορφή.

Προσεύχεται να υλοποιηθούν τα τρία έργα!

Το πρωί της Κυριακής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προκατόχων Αρχιερέων του Μητροπολίτου. Εκεί, ο κ. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στην απόφασή του να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του εντός του 2018, κάνοντας γνωστό πως ο ίδιος προσεύχεται μέσα σε αυτό το διάστημα των ολίγων μηνών, να έχουν δρομολογηθεί τρία έργα που αποτελούν όνειρο ζωής για τον ίδιο. Πρόκειται για την ανάπλαση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής, την αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου και την ολοκλήρωση της ανακαίνισης σε πτέρυγα της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο τοπικός Ποιμενάρχης μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας γονάτισε στην Ωραία Πύλη ζητώντας από τους πιστούς να προσευχηθούν γι’ αυτόν, ενώ παράλληλα τους ζήτησε συγνώμη εάν τους πίκρανε, εκφράζοντας ταυτόχρονα θερμές ευχαριστίες…

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του!

Ακολούθως, στις 12.00 το μεσημέρι τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίον είναι πλέον έτοιμο να ξεναγήσει τους επισκέπτες του στην εκκλησιαστική παράδοση της περιοχής. Παρά την μακρόχρονη πορεία της, η Ιερά Μητρόπολη ως τώρα δεν ευτύχησε να έχει ένα εκκλησιαστικό μουσείο, όπου θα αντικατοπτρίζεται κάτι από την αίγλη της ιστορίας της. Ό,τι όμως δεν πέτυχε μέχρι τώρα η βραδυκίνητη κρατική μηχανή και οι πνευματικοί πατέρες που διαποίμαναν αυτόν τον τόπο, το πέτυχε ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, ο οποίος έθεσε ως κύριο μέλημά του τη σύσταση ενός άρτιου εκκλησιαστικού μουσείου, το οποίο χθες το μεσημέρι άνοιξε τις πύλες του, υποδεχόμενο εκατοντάδες Αιγιαλείς που παρέστησαν στην τελετή εγκαινίων του.

Στη σύντομη ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος και οι συνεργάτες του προκειμένου, όχι μόνο να δρομολογηθεί, αλλά και να ολοκληρωθεί η δημιουργία του εν λόγω μουσείου. «Η διαδικασία περισυλλογής των κειμηλίων ήταν άκρως επίπονη! Ένα έργο τεράστιο και δυσχερές! Ένα ψυχικό μαρτύριο! Και αυτό διότι, έπειτα από μια σειρά ψευδών ειδήσεων και κατηγοριών ότι δήθεν συλλέγονται ιερά κειμήλια προς πώληση, με στοχοποίησαν αδίκως και αναιτίως… Και αντί να τύχω επαίνου για την πρωτοβουλία μου αυτή, δυστυχώς επί σειρά ετών εμφανιζόμουν ως κατηγορούμενος ενώπιον των δικαστηρίων, θύμα της αντιδραστικής και μοχθηρής διαθέσεως εκείνων που με πολλά και συκοφαντικά εφευρήματα προσπαθούσαν να ανακόψουν την υλοποίηση του εκκλησιαστικού μουσείου. Παρόλα αυτά, τηρώντας άψογα τους κανόνες παράδοσης και παραλαβής των κειμηλίων, απαλλασσόμουν διαρκώς από τις άδικες κατηγορίες, καθώς οι σκευωρίες των ανθρώπων αυτών έπεφταν στο κενό…», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «όποιος ελπίζει στον Θεό δεν χάνεται!».

Λίγο πριν ολοκληρώσει, ο Μητροπολίτης θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως για την άριστη, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία τόσο την κ. Αναστασία Κουμούση, Έφορο Αρχαιοτήτων Αχαΐας, όσο και τον συνεργάτη της, Νικόλαο Ροδόπουλο, Αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, στους οποίους προσέφερε από μία Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής. Ιδιαίτερη δε μνεία έκανε τέλος τόσο στην κ. Χρύσα Δημητρίου, την «ψυχή» (όπως την χαρακτήρισε) του Εκκλησιαστικού Μουσείου, όσο και στον Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγίου, π. Χρήστο Τσάκαλο, στους οποίους προσέφερε επίσης από ένα αναμνηστικό δώρο, ευχαριστώντας τους για την προσφορά – συνεργασία τους.

Ένα από τα ωραιότερα εκκλησιαστικά μουσεία της Ελλάδας!

Μάλιστα, η κ. Κουμούση, λαμβάνοντας το λόγο και απευθυνόμενη στον Ποιμενάρχη μας, είπε: «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία πάντα σας στήριζε, διότι ξέραμε ότι κάνατε το σωστό. Διότι, εάν δεν είχατε συγκεντρώσει όλα αυτά τα κειμήλια με πόνο ψυχής, θα είχαν χαθεί… Είναι ένα από τα ωραιότερα εκκλησιαστικά μουσεία της Ελλάδας και το λέω αυτό με την εμπειρία 30 και πλέον χρόνων. Εννοείται πως είναι το μοναδικό στην Αχαΐα και γι’ αυτό σας ζητώ να το αγαπήσετε, να το τιμήσετε και να το προστατεύσετε!».

Το εν λόγω Εκκλησιαστικό Μουσείο συνεστήθη με την υπ’ αριθμόν 16/30.9.1980 Πράξη, η οποία εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ακολούθως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. 94/1.5.1981). Οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του κτηρίου άρχισαν σχεδόν αμέσως, καθώς ο θεμέλιος λίθος ετέθη το καλοκαίρι του 1982. Κατόπιν πολλών παραστάσεων προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, παρακλήσεων και ικεσιών προς εξεύρεση πόρων, τελικά, με τη σύναψη τριών επάλληλων δανείων, κατορθώθηκε η ταχεία προώθηση και ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών. Ο απολογισμός αυτής της μακρόχρονης προσπάθειας ήταν να συμπεριληφθούν στα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου, ένα αυτούσιο τέμπλο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βουρών Αιγιαλείας, 100 περίπου εικόνες, χειρόγραφα, ιερά σκεύη, ιερά καλύμματα, άμφια, χρυσοκέντητος Επιτάφιος, αντιμήνσια, παλιές σφραγίδες, μολυβδόβουλα, σιγίλλια και πόρπες, ενώ περιλαμβάνονται επίσης είδη λαϊκής τέχνης αλλά και κειμήλια εθνικού χαρακτήρα, όπως χειρόγραφες επιστολές, φουστανέλες και όπλα αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr