background img
banner
banner

Αντιδράσεις για την επιστροφή της αλιείας με βιντζότρατα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ “Η ΑΛΚΥΩΝ” ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την άμεση ανάκληση της απόφασης επαναφοράς της αλιείας με την χρήση βιντζότρατας, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών». Παράλληλα, η Ομοσπονδία στηρίζει τον αγώνα των αλιέων που κάνουν απεργία πείνας διότι αγωνίζονται για μια ζωντανή θάλασσα…

Όπως τονίζει απευθυνόμενη στον υπουργό, ΄΄με την απόφασή σας επιχειρείται η επιστροφή στο καθεστώς διαχείρισης των αλιευτικών πόρων στην περίοδο πριν το ’94 όπου για όσους θυμούνται, η δραστηριότητα του υπόψη αλιευτικού εργαλείου είχε προκαλέσει σωρευτικά σοβαρές επιπτώσεις στα αποθέματα τις παράκτιας ζώνης με αποτέλεσμα τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψαράδων της μικρής παράκτιας αλιείας, περιβαλλοντικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων κ.λπ. Με την έκδοση της απόφασης αυτής: α. Έχουν παραβιαστεί ευθέως οι σχετικές εξουσιοδοτικές διατάξεις των άρθρων 9, 13 και 19 του ΕΚ 1967/2006. β. Έχουν παραβιαστεί οι εξουσιοδοτικές διατάξεις του εθνικού θεσμικού πλαισίου και ειδικότερα του άρθρου 10 του ΝΔ 420/70, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 παρ.2 του Νομοθετικού Διατάγματος 1740/87 προκειμένω να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπτώσεις στην ευαίσθητη παράκτια ζώνη από τη ζημιογόνο δράση του υπόψη αλιευτικού εργαλείου΄΄.

Επιπλέον, η «Αλκυών» αναφέρει: ΄΄Στηρίζουμε τον αγώνα των αλιέων που κάνουν απεργία πείνας διότι αγωνίζονται για μια ζωντανή θάλασσα που είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και όχι για μια νεκρή θάλασσα που εγγυάται η συνέχιση χρήσης βιντζότρατας και άλλων καταστρεπτικών εργαλείων όπως έχει δείξει η πέραν κάθε αμφισβήτησης εμπειρία των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφαση αυτής, πριν είναι πολύ αργά, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr