background img
banner
banner

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α… κυψέλη δημιουργίας για τον Πολιτισμό!

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Σε μία ζωντανή κυψέλη δημιουργίας έχει μετατραπεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας δίνοντας ερεθίσματα και προσφέροντας γνώσεις σε μικρούς και μεγάλους, ώστε να γεμίζουν εποικοδομητικά τις ώρες τους.

Τα εργαστήρια καθώς και τα μουσικά σύνολα είναι ίσως ό,τι πιο δημιουργικό και διαχρονικό έχει επιτύχει για τον δημότη η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., σε αυτά τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας της…
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι μόνο σε εικαστικά και εργαστήρια χειροτεχνίας, παιδιά και ενήλικες που συμμετέχουν ξεπερνούν τους εκατό, με τους ίδιους τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι μετά από κάθε «μάθημα» φεύγουν όλο και πιο πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρίες! Τα περισσότερα από τα εργαστήρια μάλιστα, έχουν την βάση τους στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, με την πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, Μαρία Τσουκαλά, να μιλά με τα πιο θερμά για όλες αυτές τις δραστηριότητες. ΄΄Στα εργαστήρια της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. γίνεται μία καταπληκτική δουλειά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγαλύτερους. Παράλληλα, συνεχίζουν τα μουσικά μας σύνολα, κάνοντας ακόμη πιο όμορφες τις εκδηλώσεις που συμμετέχουν και προάγοντας τον Πολιτισμό. Ονειρεύομαι το Πολιτιστικό Κέντρο ως ένα δημιουργικό κύτταρο Πολιτισμού για την πόλη και πιστεύω πως είμαστε πολύ κοντά στην κατάκτηση αυτού του στόχου΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά στo “protionline.gr” η κ. Τσουκαλά.

Εργαστήρια χειροτεχνίας και καλλιτεχνικής έκφρασης

Τα δημιουργικά εργαστήρια χειροτεχνίας για ενήλικες λειτουργούν με μεγάλη ανταπόκριση υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό της εικαστικού Μαργαρίτας Γούτου. Τα τμήματα έχουν σκοπό την δημιουργική ενασχόληση των συμμετεχόντων και τον εμπλουτισμό του ελεύθερου χρόνου τους με δημιουργίες χειροποίητων μικρό-έργων τέχνης, με τη χρήση πολλών διαφορετικών μέσων, υλικών και τεχνικών. Τα εργαστήρια φιλοξενούνται στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης» αλλά και σε αντίστοιχους χώρους σε Διακοπτό και Ακράτα και θα διεξάγονται μία φορά την εβδομάδα. Όπως έκανε γνωστό στο “protionline.gr” η κ. Γούτου, ΄΄το πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος πιλοτικά και τυγχάνει πολύ μεγάλης ανταπόκρισης, αφού συμμετέχουν περίπου 50 άτομα! Κάνουμε διάφορες μορφές χειροτεχνίας, ντεκουπάζ, γλυπτική σε πυλό, μαρμαρογραφία (ζωγραφική σε νερό), ενώ οι επιδόσεις τους είναι εξαιρετικές. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχουν καταφέρει να δημιουργούν… έργα τέχνης! Τα αντικείμενα, τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους διακοσμητικά, τα κρατούν οι ίδιες οι κυρίες που τα δημιουργούν. Θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις όπως ευφάνταστο ντεκουπάζ σε ξύλο, γυαλί, ύφασμα, η παλαίωση επίπλων κ.λπ. Το τελευταίο διάστημα έχουν στραφεί σε δημιουργίες με χριστουγεννιάτικο θέμα, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουμε μία έκθεση με τις δημιουργίες μας στο «Πάρκο των Χριστουγέννων»΄΄.

Την ίδια στιγμή, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α… χρωματίζει τα σαββατοκύριακα των μικρών μας φίλων, πραγματοποιώντας εργαστήρια υπό την κ. Γούτου, που παρέχουν στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά και να καλλιεργήσουν καλλιτεχνικές δεξιότητες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων έκφρασης Πολιτισμού. ΄΄Με τα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο στο Πολιτιστικό Κέντρο κάνουμε δράσεις δημιουργικής γραφής (παιχνίδια λόγου και σκέψης) καθώς και εργαστήρια θεάτρου – κινησιολογία, θεατρικού παιχνιδιού. Συμμετέχουν ως ώρας, 22 παιδιά ηλικιών 5 έως 12 ετών. Επίσης, συχνά τα παιδιά μας ενσωματώνονται στα χορωδιακά σύνολα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και είναι πολύ πιθανό να ετοιμάσουμε κάτι ώστε να το παρουσιάσουμε τα Χριστούγεννα. Σε ό,τι αφορά την χειροτεχνία, με τα παιδιά δημιουργούμε απλές κατασκευές, κυρίως με ανακυκλώσιμα υλικά΄΄, προσθέτει η κ. Γούτου.

Μία ιδιαίτερη στιγμή για τα εργαστήρια της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ήταν όταν τα παιδιά δέχθηκαν με ενθουσιασμό την καθηγήτρια Θεάτρου Μάγκυ Μοντζολή με την ίδια να διδάσκει θεατρικό παιχνίδι, αγκαλιάζοντας τους μικρούς… ηθοποιούς. Μάλιστα, η κ. Μοντζολή σκηνοθετεί την παράσταση «Το όνειρο και το θαύμα» του Μίκη Θεοδωράκη και της Κάκιας Ιγερινού που θα παρουσιαστεί και στο Αίγιο στις 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Εικαστικά εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευών

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. λειτουργούν τα εικαστικά εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών και μικτών υλικών, σε μία προσπάθεια να καλλιεργήσει την καλλιτεχνική δημιουργία και την εικαστική παιδεία σε μαθητές και ενήλικες κάθε ηλικίας. Στο εργαστήρι διδάσκει ο αγιογράφος, ζωγράφος και γλύπτης Αλέξης Ασημακόπουλος. Όπως ο ίδιος ανέφερε στο “protionline.gr” λειτουργούν δύο τμήματα ενηλίκων, ενώ διαμορφώνονται και τρία παιδικά. Διδάσκονται βασικές αρχές σχεδίου, βασικές αρχές σύνθεσης, σύνθεση όγκων και αντικειμένων, τρισδιάστατες κατασκευές από μικτά υλικά, βασικές αρχές χρώματος και τεχνοτροπίες, χρήση διαφορετικών μέσων (ακρυλικά, λάδια, σκόνες), χρήση διαφορετικών υλικών (ύφασμα, μέταλλο, ξύλο, πέτρα), εναλλακτικοί τρόποι έκφρασης. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου και τα τμήματα είναι ακόμη ανοιχτά σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να εγγραφεί. Να σημειωθεί ότι οι εγγεγραμμένοι στα εργαστήρια θα μπορούν να συμμετέχουν προαιρετικά και σε δράσεις της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., κατόπιν βεβαίως καθοδήγησης του υπεύθυνου και βάσει των αναγκών των εκδηλώσεων σε θέματα εικαστικής φύσεως. Στο τέλος τού σπουδαστικού έτους θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν έργα τους σε ομαδική έκθεση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ενώ, δυνατότητα έκθεσης σε τοπικές δράσεις υπάρχει και κατά τη διάρκεια του έτους, κατόπιν συνεννόησης με τη Δημοτική Επιχείρηση.

Τα μουσικά σύνολα προάγουν την μουσική πνευματικότητα του τόπου!

Τεράστια είναι τα τελευταία χρόνια, η συμβολή της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας Δήμου Αιγιαλείας, στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Τα παιδιά με τις «αγγελικές» φωνές, έχουν συμμετάσχει σε αξιόλογες γιορτές, ενώ έχουν συμπράξει και με σπουδαίους καλλιτέχνες σε σημαντικές εκδηλώσεις. Η Παιδική Νεανική Χορωδία ξεκίνησε το 2008 υπό την δασκάλα μουσικής, μαέστρο Βασιλική Νάσση. Σήμερα έχει στις τάξεις της 28 ταλαντούχα παιδιά και νέους στο τμήμα του Αιγίου και 20 στο Διακοπτό. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2015 ξεκίνησε την λειτουργία της η Χορωδία του ΚΑΠΗ, έχοντας σήμερα 22 άτομα στις τάξεις της, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 άρχισε την λειτουργία της η Χορωδία Ενηλίκων Διακοπτού, με 23 άτομα σήμερα.

Έτσι, με κορμό την Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιάλειας που τον Ιανουάριο του 2018 κλείνει αισίως 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Αιγιάλειας και όχι μόνο, φέτος λειτουργούν τα εξής τμήματα: Τμήμα μύησης μικρών παιδιών ηλικίας 5-7 ετών στο τραγούδι και τη χορωδιακή τέχνη. Το τμήμα αποτελεί πηγή έμπνευσης για να ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους στη Μουσική. Χορωδία ΚΑΠΗ Αιγίου, με την ζωντάνια της έκφρασης, Χορωδία Ενηλίκων Διακοπτού, Παιδική – Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας, τμήμα Αιγίου και Παιδική – Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας, τμήμα Διακοπτού. ΄΄Με μοναδικό μέσο τη φωνή, η συμμετοχή στις Χορωδίες καλλιεργεί την ευαισθησία, την καλλιτεχνική έκφραση και την κοινωνική μάθηση μέσα από την ομάδα΄΄, αναφέρει η κ. Νάσση, κάνοντας γνωστό πως ήδη προετοιμάζεται η συμμετοχή σε τρεις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του «Πάρκου των Χριστουγέννων»!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr