background img
banner
banner

Υπερδιπλάσια φέτος η παραγωγή λεμονιού στην Αιγιάλεια

ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕ ΟΜΩΣ Η ΤΙΜΗ – ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Την… τιμητική του είχε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου το πάλαι ποτέ «δυνατό» προϊόν τής Αιγιάλειας που κάποτε απέφερε τεράστια έσοδα στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Τοπική Κοινότητα και Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης πραγματοποίησαν και φέτος μία όμορφη γιορτή για την ανάδειξή του. Κι ενώ τοπικοί φορείς και παραγωγοί κάνουν ό,τι μπορούν για την προώθηση του προϊόντος, η κυβερνητική πολιτική είναι τουλάχιστον… μηδενική, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για το προϊόν και την προάσπιση των συμφερόντων των λεμονοπαραγωγών…
Τα ελληνικά λεμόνια τείνουν να γίνουν πλέον… είδος προς εξαφάνιση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες κι έως τον Οκτώβριο που δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή.

Την καλοκαιρινή περίοδο, στην αγορά μπορεί να προμηθευτεί κανείς μόνο εισαγόμενα Αργεντινής, Ισπανίας κι άλλων χωρών, τα οποία κυμαίνονται περίπου στα 3 ευρώ το κιλό. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην τεράστια μείωση που υπέστη η καλλιέργεια, μετά τους καταστροφικούς παγετούς του 2004 και του 2008, που κατέστρεψαν σημαντικό μέρος του φυτικού κεφαλαίου. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων και ενώ η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική, οι αγρότες δεν επιστρέφουν στην καλλιέργεια. Αυτό, σύμφωνα με όσα τονίζουν οι παραγωγοί, οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες, που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες, αλλά και στον γερασμένο αγροτικό πληθυσμό, που δεν πειραματίζεται με νέες ποικιλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφτανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα, σε μια καλή χρονιά, ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους, μας αναφέρουν άνθρωποι που επιμένουν και καλλιεργούν. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν το 2004, την χρονιά που έμελλε να αλλάξει το μέλλον του προϊόντος, η Αιγιάλεια παρήγαγε το ¼ της συνολικής παραγωγής λεμονιού της χώρας!

Στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες ώστε η καλλιέργεια είχε μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, η θετική της πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω νέου παγετού… Τα τελευταία χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, η παραγωγή λεμονιού ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόπερσι, που η χρονιά θεωρήθηκε παραγωγική, η παραγωγή στην Αιγιάλεια έφτασε τους 14.000 τόνους. Κι ενώ φαινόταν ότι το προϊόν ανακάμπτει δυναμικά, η μειωμένη περσινή παραγωγή, έφερε ένα… βήμα πίσω το προϊόν. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που εμποδίζει το λεμόνι να ξαναγίνει «ισχυρό», είναι οι μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων λεμονιών από τη γειτονική Τουρκία αφήνουν στα… αζήτητα το ντόπιο προϊόν, πλήττοντας οικονομικά τον παραγωγό και κατά συνέπεια και την τοπική οικονομία που τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει ένα σημαντικό εισόδημα.

Από τα 70 έπεσε στα 30 λεπτά το κιλό…

Φέτος… ανέτειλε μία καλή χρονιά για το λεμόνι, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή του είναι υπερδιπλάσια από πέρυσι, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα του 2015! Κι ενώ υπάρχει αυτή η θετική συγκυρία, οι παραγωγοί εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι, διότι ο ανταγωνισμός και η διοχέτευση ξένων λεμονιών στην ελληνική αγορά, παρότι είναι χαμηλότερης ποιότητας, έριξαν τις τιμές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα… ΄΄Δυστυχώς, η κυβερνητική πολιτική για το λεμόνι, παραμένει μηδενική. Αναγκαζόμαστε να παράγουμε το προϊόν σε ένα… εχθρικό περιβάλλον. Η Πολιτεία όχι μόνο δεν μας προστατεύει, αλλά… σφυρίζει αδιάφορα. Φέτος, βλέποντας ότι θα είναι μία καλή χρονιά για την παραγωγή λεμονιού στην Αιγιάλεια, πραγματοποιήσαμε δύο επισκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο, η μία την άνοιξη και η άλλη το καλοκαίρι, ζητώντας κρατική υποστήριξη ώστε να βγάζουμε το προϊόν μας με καλή τιμή στην αγορά. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Σκεφτείτε ότι κοστίζει πιο πολύ σε εμάς να μεταφέρουμε το προϊόν μας στη Βόρεια Ελλάδα απ’ ό,τι να το φέρουν οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη΄΄, τόνισε προβληματισμένος στο “protionline.gr” ο αντιπρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου και ταμίας του Συνεταιρισμού Τέμενης, Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του προϊόντος, ο κ. Λουκόπουλος έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε φέτος με 0,70 ευρώ το κιλό και, όπως είπε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έφτασε σήμερα τα 0,30 ευρώ το κιλό… Βεβαίως, η τιμή του προϊόντος έχει να κάνει και με την πολιτική των εμπόρων που το διοχετεύουν στην αγορά. ΄΄Φέτος θα κοπούν τα διπλάσια και πλέον λεμόνια από πέρυσι. Όμως η τιμή σε συνάρτηση με το κόστος παραγωγής είναι δυσανάλογη και δεν αφήνει το προσδοκώμενο κέρδος που θα καταστήσει το προϊόν βιώσιμο. Πολύ δύσκολα πλέον κάποιος θα είναι κατά κύριο επάγγελμα λεμονοπαραγωγός΄΄, πρόσθεσε ο κ. Λουκόπουλος, κρίνοντας ως επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση έτσι ώστε να προστατευθεί το προϊόν και ο Έλληνας λεμονοπαραγωγός.

400 και πλέον άτομα στην Γιορτή Λεμονιού στην Τέμενη!

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το λεμόνι δόθηκαν στην ετήσια γιορτή της Τέμενης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, στην οποία και φέτος τιμήθηκε το προϊόν με τις ευεργετικές ιδιότητες. Όπως επισήμανε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πάνος Μαρίνος κατά την ομιλία του, ΄΄η περιοχή μας έχει στηρίξει την οικονομία και την ευημερία της στην καλλιέργεια της λεμονιάς.” Αφού αναφέρθηκε στις λαμπρές για το προϊόν και την Αιγιάλεια ημέρες του παρελθόντος, ο πρόεδρος παρατήρησε πως ΄΄σήμερα δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα και ότι χρειάζονται αγώνες για την ικανοποιητική ανταμοιβή των κόπων των παραγωγών και την αναγνώριση της πραγματικής αξίας του προϊόντος΄΄.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην σημασία και την αξία του λεμονιού, ως προς την χρήση και κατανάλωσή του κάτι που οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν, δοκιμάζοντας τα πλούσια εδέσματα που είχαν ετοιμάσει και προσέφεραν ανιδιοτελώς, κυρίες και φίλοι του Συλλόγου και της Τέμενης. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ένωση», Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου μίλησε για την καθιέρωση πλέον της γιορτής που πραγματοποιείτο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μη παραλείποντας να εκφράσει θερμές ευχαριστίες προς τους εθελοντές – μέλη του Συλλόγου που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της και τις κυρίες που έφτιαξαν τα νόστιμα λεμονογλυκά που προσφέρθηκαν!

Όσο για την συμμετοχή στην φετινή γιορτή, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού τιμήθηκε από 400 και πλέον άτομα που είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μέσω και του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου, στο οποίο γίνεται σημαντική δουλειά για μικρούς και μεγάλους! Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Περικλής Παπαγιαννακόπουλος και Μιχάλης Κυριακόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. Νίκος Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μελισσίων Γιάννης Καρανικόλας, η αντιπρόεδρος και η γεν. γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Ντία Παναγοπούλου και Μαίρη Χρονοπούλου αντίστοιχα, ενώ όλοι μαζί ευχήθηκαν «και του χρόνου»!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr