background img
banner
banner

Σε απόγνωση για τις χαμένες επιδοτήσεις

ΜΙΣΘΩΣΑΝ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 124 ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Για άλλη μια φορά η διοίκηση της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, κάλεσε τα μέλη της που θίγονται από την απώλεια επιδοτήσεων για τις μισθωμένες γαίες, σε μια προσπάθεια όλοι μαζί να προχωρήσουν σε κοινό αγώνα διεκδίκησης των αποζημιώσεων.

Το θέμα παραμένει μείζον, αφού 22.500 παραγωγοί από την Ελλάδα, εκ των οποίων 124 από την Αιγιάλεια, δεν έλαβαν επιδοτήσεις και έχασαν τα δικαιώματα τους, επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φρόντισε να ενημερώσει εγκαίρως για την αλλαγή της Αγροτικής Πολιτικής στα μισθωμένα αγροτεμάχια.

Παρά τις επανειλημμένες πιέσεις από την Π.Ε.Σ. προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και παρά την αίτηση θεραπείας που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, η εκκρεμότητα παραμένει, ενώ ήδη έχουν χαθεί τρία χρόνια επιδοτήσεων, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 2,3 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 0,5 εκ. ευρώ περίπου, αφορούν την Αιγιάλεια.

Οι παραγωγοί που κατέκλεισαν τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, την αίθουσα συνεδριών της Π.Ε.Σ., εμφανίστηκαν οργισμένοι με την πολιτική του υπουργείου, που τους οδήγησε σε τέτοια περιπέτεια.

Μόνη διέξοδος τα δικαστήρια

Πατέρας είχε μισθώσει στον γιό του τα κτήματά του για να τα καλλιεργεί και έχασε 30.000 ευρώ για τα έτη 2015, 2016, 2017, οδηγώντας ολόκληρη την οικογένεια σε απόγνωση. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα που ακούστηκε χθες.

Το παρών στη συνάντηση της Δευτέρας έδωσε η πρώην Νομική Σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ανδριανή Μητροπούλου, καλεσμένη του προέδρου της Π.Ε.Σ., Θανάση Σωτηρόπουλου.

Η κ. Μητροπούλου επέμεινε στην ομαδική αγωγή ή ακόμα και σε ατομικές αγωγές, προκειμένου οι αγρότες να διεκδικήσουν το δίκιο τους . Απόφαση δεν πάρθηκε, αφού η διοίκηση της Π.Ε.Σ. και ο νομικός της σύμβουλος, Γιάννης Ρωμανός, θα περιμένουν την γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του Υπουργείου, ενώ θα συνεχίσουν τις πολιτικές πιέσεις προς τον Βαγγέλη Αποστόλου, αλλιώς η μόνη οδός για τους παραγωγούς της Αιγιάλειας θα είναι η δικαστική.

Υπήρξαν και φωνές στη συνάντηση που ζήτησαν όλοι μαζί να πάνε στο υπουργείο, κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ κάποιος ζήτησε την παρέμβαση Εισαγγελέα γιατί κάποιες οικογένειες εξαιτίας της αναλγησίας του υπουργείου, έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Εντωμεταξύ όπως έκανε γνωστό ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, η παρακράτηση από τις επιδοτήσεις φέτος, από το 5% ανέβηκε στο 12%, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο των παραγωγών, που δύσκολα τα βγάζουν πέρα με τις καλλιέργειές τους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr