background img
banner
banner

Κατέθεσαν στεφάνια τιμώντας την λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΚΚΕ- ΚΝΕ- ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΙΓΙΟΥ

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Αντίστασης στην πλατεία Αγ. Λαύρας στο Αίγιο, ΚΚΕ, οργανώσεις και σύλλογοι της περιοχής, τίμησαν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, την λαϊκή εξέγερση στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβρη του 1973. Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ και των ΟΒ Αιγιάλειας της ΚΝΕ κατέθεσαν το πρωί της Παρασκευής, στεφάνι, ενώ το ίδιο απόγευμα στεφάνια κατέθεσαν ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος –Ντρίνιας» και η Ομάδα Γυναικών Αιγίου.

Στην σύντομη τοποθέτηση της η Ειρήνη Αρμενάκα, μέλος του Τομ. Γραφείου Αχαϊας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των συνθημάτων του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλης της αντιδικτατορικής πάλης αφού, όπως είπε, ΄΄επίκαιρος παραμένει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που τσακίζει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, προϊόν της οποίας υπήρξε και η στρατιωτική δικτατορία΄΄. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ΄΄ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Που προβλέπει την επέκταση της βάσης της Σούδας, την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, τη μεταφορά “ειδικών όπλων” στον Άραξο, τους υπέρογκους εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε αναδεικνύει το χαρακτήρα της αστικής εξουσίας ως δικτατορίας του κεφαλαίου που παίρνει διάφορες μορφές. Αναδεικνύει ότι ο αντικομμουνισμός, που ήταν επίσημη ιδεολογία της χούντας, αποτελεί πάντα τον προπομπό συνολικής επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η στρατιωτική δικτατορία χτύπησε τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ήταν ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που έδωσε νέα προκλητικά προνόμια στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο.. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή΄΄.

Καταλήγοντας τόνισε πως ΄΄το κύριο για το εργατικό – λαϊκό κίνημα, σε κάθε φάση και καμπή της ιστορίας, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον καπιταλισμό, με στόχο την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό, όταν στο στόχο της έχει την ίδια την καπιταλιστική εξουσία΄΄.

Επίκαιρα τα μηνύματα…

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου Μπακόπουλος – Ντρίνιας, τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ανέφερε πως ΄΄το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και τα άλλα συνθήματα της αντιδικτατορικής πάλης (Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ) που γράφτηκαν με το αίμα των φοιτητών και του λαού παραμένουν επίκαιρα. Ιδιαίτερα σήμερα που η Κυβέρνηση προχώρησε σε νέες συμφωνίες με τις ΗΠΑ για επέκταση των βάσεων, για εγκατάσταση «ειδικών» όπλων στην περιοχή μας στον Άραξο, για υπέρογκες δαπάνες για αγορά ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών. Δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός οργανωμένα ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που αυτή γεννά. Το δίδαγμα του Πολυτεχνείου είναι ένα! Ο λαός να τραβήξει το δικό του δρόμο ενάντια στους δυνάστες του, τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις τους  διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr