background img
banner
banner

Προβληματισμός για την υλοποίηση του προγράμματος «σχολικά γεύματα»

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ουσιαστική συζήτηση σε σχέση με το θεσμό των Σχολικών Γευμάτων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, μεταξύ των διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων της Αιγιάλειας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας, που έλαβε χώρα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου.

Στο κάλεσμα του Δ.Σ. του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν οι διευθυντές των περισσότερων σχολείων, καταλήγοντας σε συγκεκριμένες θέσεις-προτάσεις, οι οποίες αποτελούν και έκφραση-εξαγγελία του Συλλόγου ως προς το σύνολο.

Τα κριτήρια επιλογής των σχολείων

Στην ερώτηση με ποια κριτήρια επιλέχθησαν κάποια σχολεία της Αιγιάλειας και όχι άλλα, δόθηκε η εξής απάντηση: ΄΄Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ενός σχολείου στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» είναι η λειτουργία Ολοήμερου Τμήματος΄΄. Ενδεικτικά, ο Σύλλογος αναφέρει, βάσει του υπ. αριθμ. 7448 (7/7/2017) εγγράφου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας υπογεγραμμένο από το Διευθυντή κ. Πασσά, τα κριτήρια επιλογής των σχολείων που θα έχουν σχολικό γεύμα, τα οποία είναι τα εξής: Σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε γειτονιές, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών, οι οποίοι ζουν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας. Σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης. Σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών, οι οποίοι προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να ληφθούν υπ’ όψιν οι αντικειμενικές δυσκολίες

Όπως τονίστηκε, όλοι οι Εκπαιδευτικοί δέχονται και στηρίζουν το θεσμό της σίτισης μέσω των σχολικών γευμάτων εν’ όψει της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. ΄΄Αυτό που ζητούμε είναι να ληφθούν υπ’ όψιν οι αντικειμενικές δυσκολίες στα σχολεία όπως η ανεπάρκεια αιθουσών για τη σίτιση μεγάλου αριθμού μαθητών, η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, τα απαιτούμενα έξοδα καθαρισμού πριν και μετά το γεύμα΄΄, αναφέρεται εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας που τονίζει και τα εξής: ΄΄Θεωρούμε ότι είναι προτιμότερη η κατανάλωση του φαγητού στο σπίτι, όπου θα υπάρχει έλεγχος από τους γονείς και αρκετός χρόνος, όσος χρειάζεται για κάθε παιδί. Ζητούμε να δοθούν διευκρινίσεις αν το περίσσευμα του φαγητού θα δίνεται στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, σε οίκους Ευγηρίας ή θα επιστρέφεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συλλόγου, η εταιρεία διανομής των γευμάτων έχει την έδρα της εκτός Αιγίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλή ποιότητα των τροφίμων (πώς μετά από 100 χιλιόμετρα θα διασφαλίζεται η ποιότητα;), αλλά και τη ζημία για την τοπική αγορά΄΄.

Ο Σύλλογος αντιδρά και ζητά απαντήσεις από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η διοίκηση του Συλλόγου επισημαίνει ακόμη ότι ΄΄υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στον ορισμό τριμελούς επιτροπής εκπαιδευτικών υπεύθυνων για την παραλαβή σχολικών γευμάτων στα 6/θέσια σχολεία όπου δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός συναδέλφων. Επίσης η τριμελής επιτροπή δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει την ποιότητα΄΄. Τονίζει επίσης ότι ΄΄στην περίπτωση συστέγασης με Νηπιαγωγεία θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τα φοιτούντα νήπια που έχουν ανάγκη σίτισης. Να μην αποσταλεί καμία υπεύθυνη δήλωση στους γονείς, αν δε δοθούν επιπλέον διευκρινίσεις. Επίσης, σύμφωνα με την ΥΑ Φ.14/ΦΜ/48617/Δ1/21-03-2017, στις σχολικές μονάδες που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων, από τις 13:20 έως τις 13:45 προβλέπεται η παροχή γεύματος σε όλους τους μαθητές τους. Πότε λοιπόν θα πραγματοποιούνται οι ενημερώσεις των γονέων και οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων;΄΄.

Καταλήγοντας, κάνει γνωστά τα εξής: ΄΄Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, μπροστά σε ένα ακόμη θεσμό, που παρ’ όλο την αναγκαιότητά του, επί της ουσίας επιβάλλεται στους εκπαιδευτικούς και αφαιρεί χρόνο από την διδακτική τους οντότητα, αντιδρά και ζητάει συγκεκριμένες απαντήσεις από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να επιλυθούν οι απορίες των συναδέλφων και να εντοπισθεί η σημαντικότητα του νέου θεσμού έναντι του διδακτικού χρόνου. Για τους παραπάνω λόγους προσκαλεί άμεσα σε συζήτηση τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Βαγγέλη Πασσά, για όσα έχουν σχέση με το νέο θεσμό΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr