background img
banner
banner

Γιορτή για άλλη μία χρονιά εκτός ναού…

ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΒΟΥΛΗΣΗ – ΑΡΓΕΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ

Μία από τις μεγαλύτερες θεομητορικές εορτές, τα «Εισόδια της Θεοτόκου» τιμά σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία, όμως ο ομώνυμος ιστορικός Ιερός Ναός στο Αίγιο, παραμένει για 22 χρόνια ανενεργός, εξαιτίας των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό του 1995 και η κεντρική ενορία του Αιγίου εξακολουθεί να λειτουργεί στον υπόγειο βοηθητικό ναό του «Κέντρου Νεότητας».

Η βούληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για ένταξη του έργου αποκατάστασης στο ΕΣΠΑ, εξακολουθεί να υπάρχει και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις στο χρόνιο θέμα της αναστήλωσης και διάσωσης του παλιού εκκλησιαστικού μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ναός -κομψοτέχνημα του Τσίλερ, παραμένει ετοιμόρροπος από τον σεισμό του 1995 και αναστηλωμένος πρόχειρα και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μετά και την παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, υπήρχε η πρόθεση από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για χρηματοδότηση του έργου με περίπου 1.550.000 ευρώ. Σημαντικό «εργαλείο» αποτελεί η υφιστάμενη μελέτη και το σχέδιο για την αποκατάσταση του ναού.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι από το 1995 που ο ναός «χτυπήθηκε» από τον σεισμό, καταβλήθηκαν διάφορες προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αποκατάστασή του, όμως δεν καρποφόρησαν. Τα τελευταία τρία χρόνια, υπήρξε συνεργασία Εκκλησίας και δήμου με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον ΤΑΣ μετά και τον σεισμό του 2014, ενώ υπήρξε και επίκληση Μητροπολίτη και δημάρχου μέσω της οποίας ζητούσαν την οικονομική συμβολή των πολιτών ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου με την αυτεπιστασία του δήμου, ώστε να μειωθεί το κόστος κατασκευής. Και αυτές οι προσπάθειες όμως δεν καρποφόρησαν.

Ερωτηθείς από τo “protionline.gr” προ ολίγων ημερών για το θέμα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, επισήμανε πως υπάρχει η σχετική δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα για ένταξη του έργου, κάνοντας γνωστό πως οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τροποποίηση των τομεακών και να βγουν τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ, ώστε να αντληθεί η πολυπόθητη χρηματοδότηση για τον «λαβωμένο» ναό. Ίδωμεν…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr