background img
banner
banner

Το χρονικό της μεγάλης επιτυχίας

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΙΛΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 26ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο Αιγιάλειας ο δήμαρχος και η πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αιγιάλειας Βάνα Μπεντεβή, με αφορμή την ανακήρυξη της 26ης Ιανουαρίου 1821 (Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας), ως Τοπική Εορτή και επίσημη αργία για την πόλη του Αιγίου.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο χρονικό της μεγάλης προσπάθειας που έγινε, τόσο από μέρους της Δημοτικής Αρχής και του ίδιου προσωπικά, όσο και από μέρους της Προέδρου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας ΙΛΕΑ, που εργάστηκαν ακούραστα και μεθοδικά ,ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο και κάθε γραφειοκρατική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατατέθηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες ένας ογκώδης φάκελος 200 σελίδων(!) με έγγραφα και ιστορικά στοιχεία που επιμελήθηκε η κ. Μπεντεβή, μία διαδικασία ιδιαίτερα κοπιαστική και χρονοβόρα που όμως, το αποτέλεσμα δικαίωσε τους εμπνευστές της όλης προσπάθειας.

“Οφείλω να επισημάνω το όραμα και τις προσπάθειες και του αείμνηστου δημάρχου Γεωργίου Παναγόπουλου, που (και) με την ιδιότητα του ιστορικού ήταν εκείνος που ανέδειξε πρώτος το θέμα πριν από πολλά χρόνια, αλλά τότε δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία από τους αρμόδιους. Είμαστε ευτυχείς που επί των ημερών μας πήρε επιτέλους “σάρκα και οστά” και οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ δημόσια όλες τις δημοτικές παρατάξεις, διότι ψηφίστηκε σύσσωμα στο δημοτικό συμβούλιο” τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αιγιάλειας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Ιανουαρίου 2018, την ιστορική ημερομηνία κατά την οποία θα εορταστεί για πρώτη φορά επίσημα η μεγάλη τοπική εορτή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

“Το εορτολόγιο θα είναι λιτό και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν ουσιαστικά δύο ημέρες, αλλά ο στόχος μας είναι, από την επόμενη χρονιά να εμπλουτιστούν και να επεκταθούν πολύ περισσότερο. Θα έχουμε άλλωστε τα χρονικά περιθώρια, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί φέτος. Επίσης ο Δήμος θα εκδώσει εγκύκλιο με αναλυτικό περιεχόμενο του ιστορικού γεγονότος, την οποία έχει επιμεληθεί η κ. Μπεντεβή, και θα διατεθεί σε όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας. Μελλοντικός μας στόχος, είναι να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη όλων των σχολείων της χώρας. Ακόμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα προσπαθήσουμε ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διατριβής για τους φοιτητές “ συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Η κ. Μπεντεβή από την πλευρά της, μίλησε για μία μεγάλη και ιστορική ημέρα, που στο μέλλον θα είναι το ίδιο ιστορικής σημασίας με γνωστές τοπικές εορτές άλλων πόλεων, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου ή η Άλωση της Τρίπολης. “Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ακόμη να συνειδητοποιήσουμε το ακριβώς σημαίνει για τον τόπο μας. Αυτό θα γίνει σταδιακά και με την πάροδο των χρόνων” συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
1. Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προτομή του Ανδρέου Λόντου και έπαρση της σημαίας (του Λόντου).
2. Ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των επισήμων στο Λαογραφικό Μουσείο όπου θα εκτίθεται ανάγλυφο με αναπαράσταση της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας.
3. Γεύμα στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση στον χώρο με στολές και διάφορα αντικείμενα της ιστορικής περιόδου του 1821.
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης.
* Να σημειωθεί, ότι ο Ι.Ν. Φανερωμένης έχει προγραμματιστεί να κλείσει λόγω εργασιών στις 8 Ιανουαρίου αλλά θα κατατεθεί σχετικό αίτημα από τη Δημοτική Αρχή, για παράταση ολίγων ημερών της έναρξης των εργασιών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr