background img
banner
banner

Όλοι μαζί να δουν… Σπίρτζη

ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ -ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ!

Τρία πολύ σοβαρά για την περιοχή θέματα… κάθισαν στο ίδιο τραπέζι δήμαρχο, βουλευτές και αντιπεριφερειάρχη το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, στην προσπάθεια συντονισμού ως προς την άσκηση πιέσεων στην κεντρική εξουσία, για την επίλυσή τους.

Κυρίαρχο όλων, το θέμα της αναγκαιότητας εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων ως συμπληρωματικά στα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα, προτού… θρηνήσουμε θύματα! Έμφαση δόθηκε ακόμη στο μείζον ζήτημα των υπέρογκων διοδίων της νέας εθνικής οδού, αλλά και στην λήψη μέτρων για την επιβίωση των σταφιδοπαραγωγών, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν ότι πρέπει από κοινού να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία…

Στο κάλεσμα του δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου για την σύσκεψη, ανταποκρίθηκαν, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας (Ν.Δ.) και Θόδωρος Παπαθεοδώρου (ΔΗΜΑΡ) και ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας. Στην σύσκεψη έλαβαν ακόμη μέρος, οι αντιδήμαρχοι Βάσω Ψυχράμη και Γιώργος Γιοβάς, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Αποστόλης Λιόγκας, οι πρόεδροι Εργατικού Κέντρου και Συλλόγου Μηχανικών Παναγιώτης Γεωργόπουλος και Βασίλης Ρίτης αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλέξανδρος Μανωλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Νίκος Μιχαλόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι των κατοίκων τής Ανατολικής Αιγιάλειας.

Ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος εξέφρασε την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι πολύ πιθανά εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, συμπληρωματικών στα δύο μεγάλα συγκοινωνιακά έργα της Ολυμπίας Οδού και του νέου σιδηροδρόμου, τονίζοντας πως πριν τα έργα η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη.

Μίλησε για ελλιπή πρόβλεψη, μεγάλες εκκρεμότητες σε πολλές περιοχές του δήμου, αλλά και για την μείωση προϋπολογισμών που είχαν ως αποτέλεσμα την εκτέλεση λιγότερων έργων παραπλεύρως στα δύο μεγάλα, για την εξοικονόμηση χρημάτων. Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζει ο υπουργός Υποδομών αλλά και η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ έκανε γνωστή την κίνησή του να ενημερώσει για τους κινδύνους, στις εισαγγελικές αρχές, καταθέτοντας φάκελο με αναλυτικά στοιχεία και την καταγραφή που έχει κάνει ο δήμος, θέτοντας την πολιτεία προ των ευθυνών της για τυχόν προβλήματα και καταστροφές που θα προκληθούν…

 

Πικρία και αγανάκτηση…

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην σύσκεψη που είχε λάβει χώρα πριν από ένα περίπου χρόνο στο Δημαρχείο με τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη, τονίζοντας πως από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα. ΄΄Πήρα την πρωτοβουλία, όχι μόνο γι’ αυτά που είδαμε όλοι στην τηλεόραση που συνέβησαν στην Δυτική Αττική και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και γιατί υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που μας φοβίζουν ότι μπορεί να συμβούν και στην περιοχή μας. Ως δήμος, ό,τι ρέματα έχουμε και είναι στην δικαιοδοσία μας, έχουμε κάνει τις ανάλογες παρεμβάσεις, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Από τα αντιπλημμυρικά όμως που πρέπει να γίνουν ως συμπληρωματικά στα μεγάλα έργα, δεν έχει γίνει τίποτα. Εκφράζω δημόσια την πικρία μου, γιατί ζήτησα επανειλημμένως από τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη να με δεχθεί, δυστυχώς το αρνείται, κάποια φορά μάλιστα, μου διεμήνυσε ότι «δεν βλέπει δημάρχους»… Δεν ξέρω αν βλέπει ή όχι δημάρχους, πάντως τα προβλήματα είναι μεγάλα και πρέπει να μας δεχθεί. Μία φορά κατέβηκε ο πρωθυπουργός στην Πάτρα και μας δέχθηκε. Δεν πιστεύω ότι ο υπουργός Υποδομών δεν έχει το χρόνο κι εμάς και μάλιστα για τα προβλήματα που έχει η τοπική κοινωνία΄΄, επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος.

Για την κίνησή του να προσφύγει στον Εισαγγελέα, τόνισε: ΄΄Μπροστά στην δική τους απραξία, αναγκάστηκα να στείλω στον Εισαγγελέα, όλα αυτά που έχουμε καταγράψει σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και τον ειδικό σύμβουλο κ. Λιόγκα. Αναλαμβάνω όλες τις πολιτικές ευθύνες που μου αναλογούν και γι’ αυτά που δεν έχω κάνει, αλλά δεν μπορώ να έχω ποινικές ευθύνες. Σαν δημοτική αρχή έχουμε κάνει πολλά, όμως είναι κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουν άλλοι και δεν τα εκτελούν. Γι’ αυτά αναγκάστηκα και τα γνωστοποίησα στον κ. Εισαγγελέα. Έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση από τον Πταισματοδίκη. Κληθήκαμε, δώσαμε καταθέσεις και φαντάζομαι ότι θα προχωρήσει η διαδικασία μέσω της δικαστικής οδού. Δεν έχουμε πρόθεση να κυνηγήσουμε ή να θίξουμε κάποιον, αλλά κάποια στιγμή, θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους΄΄.

 

Δεν θα παραλάβει έργα από την ΕΡΓΟΣΕ εάν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά!

Αναφερόμενος στην ΕΡΓΟΣΕ, είπε ότι ο δήμος έχει τις χειρότερες θέσεις, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να παραλάβει έργα εφόσον δεν γίνουν αντιπλημμυρικά! Συγκεκριμένα, όπως είπε, ΄΄έχουμε πάει περισσότερες από έξι φορές στην Αθήνα, μας υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν στο Αίγιο και δεν ήρθαν, μας αναγκάζουν να παραλάβουμε έργα κι εγώ κάτω από την πίεση αυτή, έχω πάρει την απόφαση ότι δεν παραλαμβάνω τίποτα, έστω κι αν είναι έργα. Διότι τα έργα που έφτιαξαν στην περιοχή μας είναι ελλιπή. Φτιάχτηκαν δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια. Για παράδειγμα δεν υπάρχει δυνατότητα να κατέβει ένας πεζός μέσω πεζοδρομίου από τα Νικολέικα στην παραλία, κινδυνεύει να τον παρασύρουν τα οχήματα΄΄.

Απευθυνόμενος στους παριστάμενους βουλευτές, είπε: ΄΄Ζητάω την συνδρομή σας, να επέμβετε και στην ΕΡΓΟΣΕ και στην Ολυμπία Οδό για να διευθετηθούν αυτά τα σοβαρά θέματα. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι στην Αθήνα που μας αντιμετωπίζουν σαν παρακατιανούς. Δεν ξέρω αν έχουν περικόψει χρήματα, αν θέλουν να μειώσουν τους προϋπολογισμούς των έργων, αυτό δεν με αφορά. Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να υπάρχει μία πιο ανθρώπινη συμπεριφορά και μία καλύτερη αντιμετώπιση γιατί είμαστε αιρετοί και εκφράζουμε τον απλό πολίτη. Δεν μας ενημερώνουν. Δεν ξέρουμε καν αν έχουν γίνει μελέτες, αν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί, αν προχωράει κάποια διαδικασία προς την κατεύθυνση που η τοπική κοινωνία επιθυμεί΄΄. Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη έγινε γνωστό πως υπάρχει σε εξέλιξη μία μελέτη του υπουργείου για να αναλάβει τα αντιπλημμυρικά η κατασκευαστική κοινοπραξία ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ, όμως, όπως τονίστηκε δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς θα προχωρήσει.

Ο κ. Λιόγκας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων. Όπως είπε, ΄΄έχουμε έναν μεγάλο σταθμό της ΕΡΓΟΣΕ στο Αίγιο που έχει μία κυκλοφοριακή μελέτη. Ενώ το έργο έχει φτάσει στο 90%, παίρνουν την μελέτη και την πετσοκόβουν. Μειώνουν δρόμους και αυτούς που φτιάχνουν τους κάνουν μισούς. Δρόμοι γύρω από τον σταθμό είναι χωρίς φώτα, οι δρόμοι εξυπηρετήσεως είναι με το χαλίκι ακόμη και μας απαντούν πως δεν έχουν χρήματα και πως θα τα φτιάξουν αργότερα. Σε εκκρεμότητα είναι και τα αντιπλημμυρικά της ΕΡΓΟΣΕ για τα οποία ευελπιστούμε ότι θα εξυπηρετηθούν από τα αντιπλημμυρικά της Ολυμπίας Οδού. Σκεφτείτε ότι έχουμε πέντε οχετούς που καταλήγουν με ένα αυλάκι λίγων εκατοστών, σε ένα αμπέλι… Η πρότασή μας ήταν να διοχετευθούν τα όμβρια ύδατα σε έργο της Ολυμπίας Οδού και απ’ ό,τι ακούμε γίνονται κάποιες μελέτες και δεν είναι τόσο «σκούρα» τα πράγματα. Τα έργα αυτά έχουν γίνει με μία παραδοχή: Ότι το κράτος θα εκπονήσει μελέτες για την διαχείριση των λεκανών και θα ανοίξει διόδους προς την θάλασσα. Εμείς στις προτάσεις μας δίνουμε λύσεις για οχετούς στους δρόμους που δεν χρειάζονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έτσι ώστε να γίνουν γρήγορα. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει κάτι…΄΄.

Ρίχνουν το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια

Από την πλευράς τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο των απαντήσεων που έχουν λάβει σε σχετικές ερωτήσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, ΄΄η απάντηση που έχουμε λάβει από το υπουργείο αναφέρει ότι πρόκειται για ένα κλειστό έργο και πως η παραχώρηση δεν περιλαμβάνει τέτοια βελτιωτικά έργα, ωστόσο ο γενικός γραμματέας Γ. Δέδες απαντά ότι για να γίνουν τα έργα θέλουμε τις μελέτες, όμως για την χρηματοδότηση των έργων υπονοεί ότι θα πρέπει να την αναλάβει άλλος φορέας «φωτογραφίζοντας» κυρίως την Περιφέρεια αλλά και τον δήμο. Αναγνωρίζουν το πρόβλημα αλλά και κανένας φορέας δεν αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου΄΄. ΄΄Εγώ δεν ξέρω ποιον δείχνουν και ποιον υπονοούν. Εάν γίνει κάτι, ας έρθουν να τα βάλουν με τον κόσμο. Τότε να έρθουν να εξηγήσουν ποιος θα κάνει τι. Εδώ το πρόβλημα είναι μπροστά μας. Αν π.χ. ο αγωγός των Σελιανιτίκων κατεβάσει νερό, θα πνιγούν κάτοικοι και σπίτια΄΄, σχολίασε εμφανώς προβληματισμένος ο δήμαρχος. Ο κ. Κατσανιώτης έκρινε πως πρέπει να γίνει η συνάντηση με τον υπουργό ώστε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για τις προθέσεις του, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεκφεύγει για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ο κ. Σπαρτινός ρώτησε τι προτείνει η ΜΠΕ της ΕΡΓΟΣΕ, με τον κ. Λιόγκα να απαντά ότι αναφέρει ρητά πως μετά την εκτέλεση των σιδηροδρομικών έργων από την ΕΡΓΟΣΕ, θα έρθει η πολιτεία να μεριμνήσει για τα όμβρια ύδατα της απορροής των λεκανών. Ο κ. Φωτήλας, αναφερόμενος στην μεταφορά της ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε πως δεν μπορούν να πετούν το μπαλάκι στην εξέδρα, κρίνοντας πως και οι οκτώ βουλευτές του νομού πρέπει να δουν τον υπουργό και να απαιτήσουν την εκτέλεση έργων. Από την πλευρά του, ο κ. Δριβίλας εκ μέρους της Περιφέρειας, σημείωσε: ΄΄Είμαστε σε θέση εμείς να χρηματοδοτήσουμε εθνικό έργο; Εδώ δεν μπορούμε να κλείσουμε μία λακκούβα στον δρόμο. Είδατε όλοι την κατάσταση που επικρατεί στην Αιτωλοακαρνανία πώς θα καλυφθούν όλες αυτές οι ζημιές και μάλιστα σε μία φτωχοποιημένη χώρα; Να απαιτήσουμε από τον κ. Σπίρτζη να πάρει θέση΄΄.

Επίσης, ο κ. Σπαρτινός ζήτησε να ενημερωθεί για το κατά πόσο η Περιφέρεια έχει γενικό σχέδιο για αντιπλημμυρική προστασία ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, θέτοντας το θέμα μήπως από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κάποια για αντιπλημμυρικά και στην περιοχή. Εύστοχη ήταν η παρατήρηση της αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Βάσως Ψυχράμη ότι η διαδικασία διαμέσου της Περιφέρειας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς, όπως είπε, ΄΄η Περιφέρεια πρέπει να κάνει μελέτες, διαγωνισμούς, να βγει ο ανάδοχος, να υποβληθούν ενστάσεις… Εδώ τίθεται θέμα πρόληψης κινδύνου και δεν μπορούμε να περιμένουμε΄΄…

Κάπως έτσι, η απόφαση που ελήφθη είναι να κλειστεί άμεσα το ραντεβού με τον κ. Σπίρτζη, ώστε να τον επισκεφθούν μαζί με τον δήμαρχο και οι βουλευτές του νομού, αίτημα το οποίο μετέφεραν στους βουλευτές και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr