background img
banner
banner

Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τον αυτισμό | ΦΩΤΟ

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.ΜΕ. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ

Ουσιαστική ενημέρωση του κοινού από εξειδικευμένους επιστήμονες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά με αυτισμό, στην έκφραση των συναισθημάτων τους, πράγμα το οποίο αποτελεί και το χαρακτηριστικότερο πρόβλημα της ιδιαιτερότητάς τους, πραγματοποιήθηκε κατά την άκρως επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Αιγίου, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ιατρικού Συλλόγου και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου που ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο!

Όπως, μεταξύ άλλων, τονίστηκε, ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμποδίζει το παιδί να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται. Σαν αποτέλεσμα, το παιδί έχει προβλήματα στην επικοινωνία, κοινωνική επαφή, διαπροσωπικές σχέσεις και συμπεριφορά. Ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων του αυτισμού, είναι διαφορετικός από παιδί σε παιδί. Τα συμπτώματα του αυτισμού εμφανίζονται συνήθως πριν την ηλικία των τριών χρόνων.

Είκοσι χρόνια Ε.Κ.Α.ΜΕ.

΄΄Σε μία προσπάθεια ενημέρωσης γονέων, ειδικών και εκπαιδευτικών σχετικά με θέματα ειδικής αγωγής, διοργανώνουμε αυτή την ημερίδα για τον αυτισμό, θεωρώντας ότι συμβάλλουμε σημαντικά στην κοινωνική ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάθε μορφή δυσκολίας, σεβόμενοι τα δικαιώματά τους στην ζωή. Στόχος της ημερίδας είναι να ενημερώσουμε το κοινό μας με εξειδικευμένους επιστήμονες΄΄, επισήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην αρχή της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.ΜΕ./ΑμεΑ Αιγίου, Θόδωρος Στεφανίδης, ο οποίος έκανε μία σύντομη παρουσίαση του Ειδικού Κέντρου, μιλώντας για την εξέλιξή του σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας του, κάνοντας γνωστό ότι σήμερα έχει εκπαιδευόμενους από 22 έως 52 ετών. Μίλησε για τις δραστηριότητες του Κέντρου, αλλά και για το πολύ σημαντικό έργο της ανέγερσης των νέων εγκαταστάσεών του. Έκανε γνωστό ότι η άδεια δόμησης έχει εκδοθεί, τονίζοντας: ΄΄Αναμένουμε χρηματοδότηση για την έναρξη και κατασκευή του νέου κέντρου Διημέρευσης για 50 εκπαιδευόμενους αλλά και του νέου στόχου μας, της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για οκτώ εκπαιδευόμενους αρχικά και άλλους οκτώ μελλοντικά΄΄. Παράλληλα, ο κ. Στεφανίδης ευχαρίστησε τους ομιλητές και όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Να σημειωθεί ότι συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος, ενώ πριν τον κ. Στεφανίδη απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας και ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Σωτήρης Κοίλιας.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες σχετικών ειδικοτήτων (παιδοψυχίατρος, λογοπεδικός, ψυχίατρος, ψυχολόγος, νευρολόγος και κοινωνικοί λειτουργοί) με πολυετή πείρα στα άτομα με Δ.Α.Φ. οι οποίοι προσέγγισαν το θέμα με απλούς κατανοητούς όρους. Επίσης, την πρόσκληση του Ε.Κ.Α.ΜΕ. αποδέχθηκε και μίλησε συγκινώντας το κοινό, η κ. Τασία Μανωλοπούλου – Νικολοπούλου, μητέρα παιδιού με αυτισμό που έφυγε από την ζωή. Η παιδοψυχίατρος Αντωνία Δεληγιάννη, μίλησε για τα παιδιά και τους εφήβους στην Δ.Α.Φ. (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος), ενώ το θέμα «Τα παιδιά και οι έφηβοι στην Δ.Α.Φ.- λογοθεραπευτική προσέγγιση», ανέπτυξε η Βασιλική Μπαρτζώκα, λογοπεδικός. Η ψυχολόγος Αναστασία Κουκοπούλου αναφέρθηκε στον ρόλο της οικογένειας στη Δ.Α.Φ., και ο ψυχίατρος Ιωάννης Γκιουζέλης ανέπτυξε το θέμα .15 «Ο Αυτισμός στους ενήλικες, διάγνωση και πιστοποίηση λειτουργικότητας». Ο Αιγιώτης νευρολόγος Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Νευροπαθολογία του Αυτισμού», ενώ στους τρόπους εκπαίδευσης στην Δ.Α.Φ. και στον ρόλο της οικογένειας σε αυτή», αναφέρθηκαν οι Αθηνά Αντωνοπούλου και Αλεξάνδρα Βαρβία, κοινωνικοί λειτουργοί Ε.Κ.Α.ΜΕ./ΑμεΑ Αιγίου.

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 10:30 έως και τις 13:30, θα πραγματοποιηθεί η 6η ετήσια εθελοντική αιμοδοσία του Ε.Κ.Α.ΜΕ./ΑμεΑ Αιγίου στο χώρο του Κέντρου (Τέρμα Μητροπόλεως) σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αιγίου. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ΄΄οι ανάγκες αίματος για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας δεν σταματούν ποτέ. Η ευαισθητοποίηση του συνόλου συνεισφέρει στην προσφορά αίματος και συμμετέχει ενεργά στην επάρκειά του. Το Δ.Σ. του Ε.Κ.Α.ΜΕ. προσκαλεί τους γονείς των εκπαιδευόμενων, τους φίλους, εθελοντές και δωρητές του Κέντρου να αφιερώσουν δέκα λεπτά από το χρόνο τους προσφέροντας λίγο από το αίμα τους για να ενισχυθεί η τράπεζα αίματος του Ειδικού Κέντρου με σκοπό να βοηθηθεί κάθε ανθρώπινη ζωή που μπορεί να το έχει ανάγκη΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr