background img
banner
banner

Το ΕΚΦΕ Αιγίου κρατά… ψηλά την πειραματική διδασκαλία! | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και ουσιαστική συμβολή στην πειραματική διδασκαλία, εντός αλλά και εκτός Αιγιάλειας, λειτουργεί από το 2000 το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Αιγίου. Στις δραστηριότητές του, εντάσσεται και ο τοπικός Πειραματικός Διαγωνισμός στα μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, με την συμμετοχή τεσσάρων Λυκείων της περιοχής. Το σχολείο που θα διακριθεί, με τους μαθητές του, θα εκπροσωπήσει την Αιγιάλεια στον Διαγωνισμό Νοτίου Ελλάδος με προοπτική συμμετοχής ακόμη και στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό!

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) ανήκουν στις υποστηρικτικές δομές της δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι κέντρα έρευνας, τεχνικής και παιδαγωγικής υποστήριξης της πειραματικής και εργαστηριακής διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών. Το ΕΚΦΕ Αιγίου λειτουργεί από το 2000 στεγάζεται στο 1ο Λύκειο Αιγίου, στελεχώνεται από έναν υπεύθυνο με θητεία (Γιώργος Ζησιμόπουλος και για το σχολικό έτος 2017-18 με δυο συνεργάτες που διατίθενται δυο ημέρες την εβδομάδα (Ματούλα Γιανναρέλη-Φυσικός και Αντωνία Ντρίνια –Βιολόγος)

Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών σε 1.200 Λύκεια

Όπως έκανε γνωστό στo “protionline.gr” ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Αιγίου Γιώργος Ζησιμόπουλος, ΄΄το ΕΚΦΕ Αιγίου ανέλαβε και διεκπεραίωσε την ολοκλήρωση της συγκρότησης των Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών στα Λύκεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Σήμερα όλα τα Γενικά Λύκεια έχουν τουλάχιστον από ένα οργανωμένο εργαστήριο φυσικών επιστημών με εξοπλισμό συνολικής αξίας 80.000 ευρώ περίπου. Το ΕΚΦΕ Αιγίου είναι φορέας πρακτικής άσκησης επί πτυχίω φοιτητών του Τμήματος Φυσικής, υποστηρίζει τους διαγωνισμούς Φυσικής και διοργανώνει σε τοπικό επίπεδο την ετήσια Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO΄΄.

Συμμετοχή στον Διαγωνισμό Νοτίου Ελλάδος στις 27 Ιανουαρίου

Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, ο τοπικός διαγωνισμός διεξήχθη στις 9 Δεκεμβρίου στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, με τη συμμετοχή του 1ου ΓΕΛ Αιγίου, του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, του ΓΕΛ Διακοπτού και του ΓΕΛ Καλαβρύτων. Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών από το κάθε σχολείο, διαγωνίστηκε σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία ή σε συνδυασμό αυτών. Η εξέταση για κάθε μάθημα διήρκεσε μία ώρα και ήταν καθαρά στην πρακτική άσκηση χωρίς θεωρία. Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση των σχολείων.

Το σχολείο που οι μαθητές του θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, θα εκπροσωπήσει την Αιγιάλεια στην τελική φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Μάλιστα, την Αχαΐα θα εκπροσωπήσουν δύο τριμελείς ομάδες, του σχολείου που προκρίθηκε στον τοπικό διαγωνισμό της Πάτρας και του σχολείου που προκρίθηκε στον τοπικό διαγωνισμό της Αιγιάλειας. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον γύρω από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό είναι πολύ μεγάλο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πέρυσι είχαν συμμετάσχει 400 τριμελείς ομάδες! Στην συνέχεια η Ελλάδα, μέσω του σχολείου που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία, θα εκπροσωπηθεί στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που για φέτος έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Υψηλό το επίπεδο

Σύμφωνα με τον κ. Ζησιμόπουλο, ΄΄το επίπεδο στην περιοχή είναι αρκετά υψηλό, ενώ ο διαγωνισμός βοηθά τους μαθητές στο να μαθαίνουν να συνεργάζονται με συμμαθητές τους για έναν κοινό σκοπό και βέβαια να ακονίζουν την σκέψη τους΄΄.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι εκτός από την αυτή την τόσο σημαντική δραστηριότητα, στο ΕΚΦΕ Αιγίου διεξάγονται σεμινάρια εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης γίνονται εργαστηριακά μαθήματα κατά ομάδα, σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων. Συνολικά, κάθε έτος, ασκούνται περίπου 350 μαθητές Δημοτικών Σχολείων.
Περισσότερα για το ΕΚΦΕ Αιγίου μπορεί να μάθει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ekfe-aigiou.ach.sch.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr