background img
banner
banner

Σε νέα… εποχή εισέρχεται ο Κορινθιακός Κόλπος

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA 2000

Στις 95 νέες περιοχές που περιλαμβάνει ο εθνικός κατάλογος του δικτύου Natura 2000, εντάχθηκε, όπως αναμενόταν από το καλοκαίρι, ο Κορινθιακός Κόλπος, κατόπιν της πρόσφατης υπογραφής Κοινής Υπουργικής Απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ΄΄η ένταξη νέων περιοχών στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό δίκτυο Natura 2000, αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος΄΄. Υπογράμμισε δε, ότι ΄΄λόγω των χρόνιων ελλείψεων, η χώρα βρίσκεται σε προδικαστικό στάδιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας και διαχείρισης για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του δικτύου Natura 2000΄΄. Σύμφωνα με τον υπουργό, ΄΄ανοίγουμε πλέον ένα νέο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με προώθηση παραγωγικών δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές, συμβατών με την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας΄΄.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, με την απόφαση αυτή κλείνει ένα μεγάλο μέρος εκκρεμοτήτων της χώρας μας, που αφορά, τόσο στην ένταξη στο δίκτυο θαλάσσιων περιοχών, που αφορούν τόσο σε τύπους οικοτόπων, όσο και σε είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η συνολική θαλάσσια έκταση που εντάσσεται πλέον στο δίκτυο, καλύπτει περίπου το 22% των εθνικών χωρικών υδάτων. Κριτήρια για την επέκταση του δικτύου Natura ήταν αφενός η κάλυψη συγκεκριμένων οικοτόπων και ειδών και αφετέρου η ένταξη σημαντικού αριθμού θαλάσσιων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, στο εθνικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών εντάχθηκαν 34 χερσαίοι και 21 θαλάσσιοι οικότοποι, 26 θαλάσσιες και 1 χερσαία ζώνες προστασίας της ορνιθοπανίδας και ακόμα 13 παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές (ορισμένες είναι επεκτάσεις υφισταμένων Natura και άλλες νέες).

Σύσταση Φορέα Διαχείρισης

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ίδρυση του «Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου» με δεδομένη τη σπουδαιότητα των οικοτόπων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, ο οποίος θα αναλάβει την προστασία της περιοχής από φαινόμενα μόλυνσης και τα μέτρα για τον έλεγχο της λαθραλιείας. Γίνεται έτσι, μία αρχή για την αντιμετώπιση της πληθυσμιακής έκρηξης των μεδουσών που αποτελεί οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή, τη θερμοκρασία των θαλασσών και τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά και την υπεραλίευση και θαλάσσια ρύπανση…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr