background img
banner
banner

Πρόβλεψη για δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου στο Αίγιο

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΕΓΚΑΙΡΑ Η ΑΔΙΚΙΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Την δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου στο Αίγιο, που θα εξυπηρετεί Ανατολική Αιγιάλεια και Καλάβρυτα, σε αντικατάσταση του Υποθηκοφυλακείου, προβλέπει πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προκύπτει μετά την ανάρτηση για διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ικανοποιείται έτσι, ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας και κυρίως του δήμου Αιγιαλείας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, που αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά στους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου, που άφηναν… εκτός την Αιγιάλεια.

Ως γνωστόν, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τη συγχώνευση των κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων και τη δημιουργία νέου ενιαίου κρατικού φορέα που θα βρίσκεται υπό την ομπρέλα του υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι του Δικαιοσύνης, με σκοπό την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Η πρόταση όμως της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τίτλο «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», μεταξύ άλλων, προέβλεπε την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αιγιαλείας χωρίς να περιλαμβάνει όμως τοπικό υποκατάστημα στο υπό σύσταση κτηματολογικό γραφείο Δυτικής Ελλάδος, αφήνοντας έτσι ακάλυπτη μία πολύ μεγάλη περιοχή.

Αμέσως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, με αίτησή του στα αρμόδια υπουργεία, εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους ήταν επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου στο Αίγιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για την έδρα δήμου με 70.000 κατοίκους και έκταση 729,42 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ότι το Υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας λειτουργεί εδώ και 150 χρόνια εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων όλης της περιοχής και πως η ενδεχόμενη μη ίδρυση υποκαταστήματος στο κτηματολογικό γραφείο Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Δήμο Αιγιάλειας, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στους πολίτες αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που για ένα απλό πιστοποιητικό θα αναγκάζονταν να μεταβαίνουν στην Πάτρα. Στην συνέχεια, σε συνάντηση του προέδρου του Δ.Σ.Α. Γιώργου Μπέσκου με τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, δόθηκαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Συλλόγου.

Ικανοποίηση σε Δήμο και Δικηγορικό Σύλλογο

Επίσης, ενέργειες για το θέμα έκανε και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, επισκεπτόμενος ο ίδιος το υπουργείο, τονίζοντας πως πρέπει να λειτουργήσει Κεντρικό Κτηματολογικό Γραφείο στο Αίγιο, λαμβάνοντας επίσης διαβεβαιώσεις ότι τελικώς θα γίνει το Γραφείο στο Αίγιο.

Την περασμένη Πέμπτη, μέσα από την ανάρτηση για διαβούλευση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο, έγινε γνωστό ότι προβλέπεται τελικώς δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου στο Αίγιο. Μιλώντας στo “protionline.gr” ο κ. Μπέσκος εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας: ΄΄Με ιδιαίτερη χαρά ενημερωθήκαμε μετά την ανάρτηση για διαβούλευση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο, ότι προβλέπεται Κτηματολογικό Γραφείο σε αντικατάσταση του Υποθηκοφυλακείου που πλέον θα αναβαθμιστεί με ευρύτερη αρμοδιότητα για το Δήμο Αιγιαλείας. Μετά από την άμεση παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, αποκαταστάθηκε έγκαιρα η αδικία που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου που καταργούσε πλήρως το Υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας χωρίς πρόβλεψη κτηματολογικού γραφείου στον δήμο μας. Ευχαριστούμε τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης για την αποδοχή του αιτήματός μας, τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Σαρλή και τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Παναγόπουλο για την συνδρομή του στην προσπάθειά μας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr