background img
banner
banner

Ζήτησε στήριξη για διόδια και σταφίδα…

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Εκτός από το μείζον ζήτημα της αναγκαιότητας εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων παράλληλα με τα δύο μεγάλα συγκοινωνιακά έργα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, στην σύσκεψη της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, ζήτησε από τους βουλευτές την συνδρομή τους και για δύο ακόμη σοβαρά θέματα που αφορούν την περιοχή.

Πρόκειται για τα υπέρογκα διόδια που έχουν «κόψει» τον δήμο Αιγιαλείας στα δύο, αλλά και στην λήψη μέτρων για την επιβίωση των σταφιδοπαραγωγών.

Το τετράωρο να γίνει τουλάχιστον εννιάωρο

Αναφορικά με το θέμα των διοδίων, ο κ. Παναγόπουλος είπε πως τα διόδια… έκοψαν έναν δήμο στη μέση, τονίζοντας πως το υψηλό τίμημα και η αδυναμία να καταβληθεί, οδήγησαν τον κόσμο στην Παλαιά Εθνική Οδό που έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα. ΄΄Στην Π.Ε.Ο. έχει καταστραφεί το οδόστρωμα, ενώ ο χρόνος μετακίνησης έχει τριπλασιαστεί εξαιτίας της αυξημένης κίνησης. Άνθρωποι περνούν καθημερινά έναν Γολγοθά για να μεταβούν από το ένα σημείο του δήμου στο άλλο. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πληρώνουν καθημερινά μεγάλα ποσά. Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο που πρέπει να πηγαινοέρχεται καθημερινά Αίγιο – Ακράτα΄΄, ανέφερε ο δήμαρχος, κάνοντας γνωστά τα όσα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού του μετέφεραν για το θέμα, σε σύσκεψη που είχαν προ ημερών, δηλαδή το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για μείωση των τελών, πέρα από την προσπάθεια για πιλοτική εφαρμογή του συστήματος των αναλογικών διοδίων μόνο για τον σταθμό του Ελαιώνα.

Αυτό που ζήτησε ο δήμαρχος, απευθυνόμενος κυρίως στον κυβερνητικό βουλευτή, είναι να προωθήσει τουλάχιστον το αίτημα για αύξηση των ωρών ελεύθερης επαναληπτικής διέλευσης, από τέσσερις ώρες που είναι σήμερα στις εννέα ή δέκα, ούτως ώστε να προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι και να χρεώνονται μόνο την μία διέλευση. Μάλιστα, ο μοναδικός κυβερνητικός βουλευτής που συμμετείχε στην σύσκεψη, Κώστας Σπαρτινός, παραδέχθηκε πως πράγματι δεν είναι σωστό να επιβαρύνονται κυρίως οι εργαζόμενοι τόσα χρήματα, υποσχόμενος ότι θα προωθήσει το αίτημα.

Αναγκαία η επιδότηση της αναδιάρθρωσης της σταφίδας

Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος έθεσε το αίτημα επιδότησης της αναδιάρθρωσης της σταφίδας, παρατηρώντας πως παρότι πρόκειται για ένα εξαγώγιμο προϊόν, υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής, καθώς κρίνεται ασύμφορη, αναφερόμενος μάλιστα και στην περίπτωση πολλών νέων ανθρώπων που επιθυμούν να ασχοληθούν με την παραγωγή της σταφίδας, όμως αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν, καθώς χρόνο με τον χρόνο, η επιδότηση βαίνει μειούμενη… Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης ανέφερε πως στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιδότηση αναδιάρθρωσης σταφίδας όπως με τα αμπέλια, καθώς είναι μη οινοποιήσιμη και μη επιλέξιμη. Ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. Νίκος Μιχαλόπουλος παρατήρησε πως ΄΄τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην για την σταφίδα. Το 1970 η χώρα παρήγαγε 120.000 τόνους μαύρης κορινθιακής σταφίδας και σήμερα μόλις 25.000. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την επιδότηση της αναδιάρθρωσης Και μιλάμε για ένα προϊόν κατά 95% εξαγώγιμο, που φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα΄΄. Εκείνο που τονίστηκε είναι ότι από το 2018 ξεκινά ο σχεδιασμός της νέας Κ.Α.Π. με τον δήμαρχο να ζητά να ενταχθεί σε αυτή και η επιδότηση της αναδιάρθρωσης της σταφίδας και τον κ. Σπαρτινό να εκτιμά πως πρέπει να γίνει μία συνάντηση γι’ αυτό το θέμα με τον γενικό γραμματέα τού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπο Κασίμη, ο οποίος είναι γνώστης και μπορεί να προωθήσει το αίτημα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr