background img
banner
banner

«Ο άνθρωπος δεν είναι κακός…» | ΦΩΤΟ

ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ευρηματική, αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η θεατρική παράσταση «ο Άνθρωπος δεν είναι κακός» σε σενάριο Nino Galeti, κατά κόσμο Πέτρος Παπαδόπουλος, και σκηνοθεσία Τόλη Κοκκινόπουλου.

Η ιστορία περιγράφει τις ζωές ανθρώπων μέσα από τις οποίες ο συγγραφέας και πρωταγωνιστής του έργου προσπαθεί ν’ αποδείξει πως ο άνθρωπος δεν είναι τελικά κακός, αλλά οι συνθήκες καθορίζουν το πόσο επιρρεπής γίνεται στην παραβατικότητα.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος μπορεί να σωφρονιστεί, να επαναπρογραμματιστεί όπως τα computer και ζητά από τους φίλους του να τον φέρουν σε επαφή με κακοποιά στοιχεία εντός της φυλακής προκειμένου να πάρει συνεντεύξεις για ν’ αποδείξει τη θεωρία του. Επίσης, συναντά και γέροντες των ΚΑΠΗ που τους θεωρεί τους «καλύτερους ανθρώπους».

Περίληψη του έργου:

Μια παρέα φίλων μετά από ένα ατυχές συμβάν φιλονικούν κρίνοντας τα πως και τα γιατί του περιστατικού. Η Μαρία(δημοτική υπάλληλος), ο Βαγγέλης (δημόσιος υπάλληλος), ο Κώστας (δικηγόρος) και ο Μάριος (συγγραφέας). Από τη φιλονικία τους αναδεικνύεται η ανάγκη να βρεθεί ο ένοχος ή μάλλον ο περισσότερο ένοχος και να χαρακτηριστεί αναλόγως. Η φιλονικία τους καταλήγει στην προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των ανθρώπων, ιδιαιτέρως σε σχέση με την παραβατικότητά τους. Η υπόθεση παίρνει άλλη τροπή όταν αποφασίζουν να διαλευκάνουν το μυστήριο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Επισκέπτονται χώρους, όπου κατά «κοινωνικό τεκμήριο», είναι μαζεμένοι πολλοί κακοί ή πολλοί καλοί άνθρωποι και παίρνουν συνεντεύξεις. Ο δολοφόνος, ο τρομοκράτης, η κλέφτρα και οι γέροντες, δίνουν τη δική τους μαρτυρία και εξήγηση για τη ζωή και τις πράξεις τους. Τώρα οι … φίλοι μας έχοντας νέα δεδομένα προσεγγίζουν την εξερεύνηση του μυστηρίου της ανθρώπινης ύπαρξης … πιο σοφοί. Θα καταλήξουν σε κοινή διάγνωση;

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους με σειρά εμφάνισης παίζουν οι ηθοποιοί:
1. ΑΚΡΙΒΗ ΤΣΩΝΗ – ΜΑΡΙΑ: Δημοτική υπάλληλος και σύζυγος του Βαγγέλη Περήφανου
2. ΤΟΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ -ΒΑΓΓΕΛΗΣ: Σύζυγος της Μαρίας κλασικός δημόσιος υπάλληλος
3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΩΣΤΑΣ: Δικηγόρος (τυπικός) εκπρόσωπος του νόμου της τάξης και της κοινωνίας.
4. ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Nino Galeti) – ΜΑΡΙΟΣ: Συγγραφέας, αιρετικός και απρόβλεπτος.
5. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΚΡΙΝΟΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Όργανο της τάξης
6. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Σπιρτούλης) – ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΣ: Βασανισμένος και φτωχός, θυμωμένος με το θεό και τους ανθρώπους.
7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ: Στη φυλακή για τρομοκρατία
8. ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ – ΚΛΕΦΤΡΑ: Καταδικασμένη για πορνεία & κλοπή. (Στη φυλακή)
9. ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ: Καταδικασμένος για φόνο. (Στη φυλακή)
10. ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΠΙΔΑΣ – ΠΑΣΟΚΟΣ: Α΄ Γέροντας (Στο ΚΑΠΗ)
11. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΟΤΙΚΟΣ: Β΄ Γέροντας (Στο ΚΑΠΗ)
12. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΚΑΛΗ – ΑΡΤΙΣΤΑ: Γερόντισσα (Στο ΚΑΠΗ)

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι αν και ερασιτέχνες ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί στους ρόλους τους με την παράσταση ήδη να έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στην πόλη του Αιγίου.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο και θα έχετε την ευκαιρία να την απολαύσετε, όσοι δεν προλάβατε, το τριήμερο 26-27-28 Δεκεμβρίου. Ώρα έναρξης 9:30 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου 10€.

Η άποψη του σεναριογράφου

Υπάρχουν κακοί και καλοί άνθρωποι; Με τι κριτήρια κρίνονται, και ποιοι είναι οι κριτές τους; Όταν χαρακτηρίσουμε έναν άνθρωπο κακό εννοούμε ότι είναι κακός με τους άλλους ή και με τον εαυτό του; Η Πολιτεία και η νομοθεσία διαχωρίζει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς; Ο καλός ή ο κακός άνθρωπος λειτουργεί σε πλήρη συνείδηση ή όχι; Ο χαρακτηρισμός ενεργειών όπως «εν βρασμώ, με δόλο, με πρόθεση, σε άμυνα» κλπ αποδίδουν πραγματικά την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων κατά το συμβάν; Ένας κακός ή καλός άνθρωπος μπορεί να αλλάξει και να αντιστρέψει τη συμπεριφορά του; Ποια η σημασία των φυλακών; Τι σημαίνει σωφρονισμός; Ποιες είναι οι αιτίες που ένας άνθρωπος γίνεται καλός ή κακός; Αυτό το έργο προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτηματικά για τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Γιατί δηλαδή δε συμπεριφερόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο; Γιατί π.χ. η κοινωνία αρέσκεται σε «εύκολους» χαρακτηρισμούς «σημαδεύοντας» ανθρώπους και οδηγώντας τους σε πολλές περιπτώσεις στο περιθώριο και την απόρριψη; Στο έργο παρουσιάζεται μια «ανατρεπτική» άποψη για τη συμπεριφορά των ανθρώπων και της κοινωνίας υποστηρίζοντας ότι: Ο Άνθρωπος Δεν Είναι Κακός…


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΞΟΔΟΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr