background img
banner
banner

Κοιμούνται και ξυπνούν… με τον φόβο των πλημμυρών

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ «ΠΝΙΓΕΙ» Η ΟΔΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Με τον φόβο των πλημμυρών… κοιμούνται και ξυπνούν οι κάτοικοι της οδού Περικλέους και της γύρω περιοχής των Σελιανιτίκων.

Ένας ακόμη χειμώνας ήρθε και το αίτημά τους για αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ικανοποιηθεί, με τον αγωγό που έχει δημιουργηθεί λόγω των μεγάλων έργων, να είναι έτοιμος να κατεβάσει… χείμαρρο μέσα στα σπίτια τους.

Άλλωστε είναι νωπές ακόμη οι μνήμες, τόσο από τα όσα συνέβησαν στην Δυτική Αττική εκεί όπου οι πλημμύρες έπνιξαν ανθρώπους και περιουσίες, όσο και από τα προβλήματα του καλοκαιριού στον δρόμο αυτό των Σελιανιτίκων, που προήλθαν μόνο από νεροποντή λίγων ωρών… Οι κάτοικοι… τρέμουν για το τι θα συμβεί μέσα στο χειμώνα οπότε και οι βροχές θα είναι περισσότερες.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, μία… μπόρα με χαλάζι ήταν αρκετή για να κατεβάσουν τα σωληνωτά που έχουν δημιουργηθεί, νερό και λάσπες, με τον… χείμαρρο να καταλήγει στον δρόμο αλλά και μέσα σε περιουσίες.

Γκαράζ αλλά και υπογειοποιημένη κατοικία γέμισαν νερά και λάσπες, ενώ ουδείς γνωρίζει τι θα συνέβαινε εάν η νεροποντή είχε διαρκέσει περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι οι κάτοικοι, μέσω και λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία τής Τοπικής Κοινότητας, είχαν εκφράσει την ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών στα Σελιανίτικα, χαρακτηρίζοντας ως πιο επίφοβο το συγκεκριμένο σημείο. Στην συνέχεια τόσο από την Τοπική Κοινότητα όσο και από τον δήμο Αιγιαλείας ασκήθηκαν πιέσεις προς τις κατασκευάστριες εταιρείες των δύο μεγάλων έργων για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών. Κι ενώ υπήρξε η σχετική δέσμευση για μία μεγάλη εργολαβία για την πραγματοποίηση εργασιών σε όλο το μήκος του δήμου, όπου απαιτούνται συμπληρωματικά έργα, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, οι διαδικασίες προχωρούν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα, για έναν ακόμη χειμώνα, η περιοχή να παραμένει ανοχύρωτη.

Φεβρουάριο με Μάρτιο η έναρξη του έργου…

Ερωτηθείς από τo “protionline.gr”, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σελιανιτίκων Βαγγέλης Γεωργόπουλος, ανέφερε πως παρότι έχει εκφραστεί η βούληση για την εκτέλεση έργων στο συγκεκριμένο σημείο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι, πέρα από τους επιτόπιους ελέγχους και τις συνεχείς αυτοψίες. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκαν το σημείο μηχανικοί της Κοινοπραξίας, προκειμένου να κάνουν καταγραφή, για να προχωρήσουν στην σύνταξη μελετών. ΄΄Όπως μας μετέφεραν, το έργο βρίσκεται στην φάση της προμελέτης και αναμένεται να εκπονηθεί μελέτη, ενώ εκτιμούν πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν Φεβρουάριο με Μάρτιο. Είναι λογικό όμως να ανησυχούν οι κάτοικοι, διότι ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρών είναι μεγάλος και ήδη, από τις 17 Ιουλίου, με τις ζημιές που είχαν γίνει, έχουμε ένδειξη για το τι μπορεί να συμβεί΄΄, ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος, κρίνοντας ως επιτακτική την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει το έργο.

Σημειωτέον, ότι το πρόβλημα δημιουργείται ακριβώς επειδή ο εθνικός δρόμος στο σημείο εκείνο παρουσιάζει μεγάλο πλάτος, λόγω του κόμβου, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για διοχέτευση των όμβριων υδάτων στη θάλασσα. Αυτό που εξετάζουν οι μηχανικοί είναι να κλείσουν τα σωληνωτά που καταλήγουν στην κατοικημένη περιοχή και να δημιουργήσουν αγωγό μέσω του οποίου τα ύδατα θα διοχετεύονται στο «Βρωμολάγκαδο» από το οποίο καταλήγουν στη θάλασσα, στο ύψος του «Τριγώνου» Σελιανιτίκων.

Πάντως, η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη και την μετέφεραν προ ημερών και στον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκαν. Εξάλλου, σε κάθε βροχόπτωση, από την στιγμή που πραγματοποιήθηκαν τα έργα, η οδός Περικλέους πλημμυρίζει με το νερό να βρίσκει μόνη, φυσική, διέξοδο στην Π.Ε.Ο. πλημμυρίζοντας τα γύρω σπίτια, χωρίς, ευτυχώς, μέχρι σήμερα, να προκληθούν άλλες μεγαλύτερες ζημιές ή καταστροφές. Για το συγκεκριμένο σημείο και η Πολιτική Προστασία του δήμου βρίσκεται σε επιφυλακή για την έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών από τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κλειστή η 28η Επαρχιακή Οδός που συνδέει τις τοπικές κοινότητες Σελιανίτικα και Νεραντζιές

Εν των μεταξύ, κλειστή είναι εδώ και τέσσερις μέρες η 28η επαρχιακή οδός, στο ύψος της Τοπικής Κοινότητας Σελιανιτίκων, ανάντη της Ν.Ε.Ο. προκειμένου να αποπερατωθούν οι υπόλοιπες εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία “Κοινοπραξία Σήραγγας Παναγοπούλας” για την κατασκευή του ASR19aN από τη Χ.Θ. 1+357 έως τη Χ.Θ. 1+528. Γίνεται έτσι αναγκαστική εκτροπή των διερχόμενων οχημάτων από και προς τα Σελιανίτικα, μέσω του οικισμού Πανοράματος.

΄΄Τρενάραμε το κλείσιμο του δρόμου όσο μπορούσαμε για τουλάχιστο ενάμιση χρόνο. Το έργο όμως πρέπει να γίνει. Ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, για να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι΄΄, επισήμανε για το θέμα ο κ. Γεωργόπουλος

Από πλευράς της εταιρείας υπολογίζουν ότι, εφόσον στην περιοχή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες, σε 15 ημέρες, περίπου, θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους και θα ανοίξει κανονικά ο δρόμος για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων. Πάντως, ήδη οι κάτοικοι εκφράζουν την δυσφορία τους γιατί για μία απόσταση πενήντα μέτρων χρειάζεται καλούνται να διανύσουν ένα χιλιόμετρο. Σημειώνεται ότι ο δρόμος αυτός συνδέει την Παλαιά Εθνική Οδό με Νεραντζιές, Μυρόβρυση, Συνανιά, Αρραβωνίτσα και Κυπαρίσσι, ενώ ταλαιπωρία υπάρχει και για τους κατοίκους των Σελιανιτίκων που έχουν κτήματα στις Νεραντζιές και αναγκάζονται να μεταβαίνουν μέσω Πανοράματος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr