background img
banner
banner

Συγκίνησε και αφύπνισε η εκδήλωση – ορατόριο του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής

ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ «ΑΠΟΛΛΩΝΑ»

Περίσσια συγκίνηση αλλά και μηνύματα για την ειρήνη πλημμύρισαν την αίθουσα του δημοτικού κινηματοθεάτρου «Απόλλων» το απόγευμα του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου, κατά την εξαιρετική εκδήλωση –ορατόριο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου». Η άρτια οργανωμένη εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού είχε τίτλο «Ορατόριο Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών» προσφέροντας στο πολυάριθμο κοινό που την παρακολούθησε, δυνατά συναισθήματα.

Το Ορατόριο παρουσιάστηκε στο Αίγιο ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια (πρώτη παρουσίαση Δεκέμβριος 1993 σε Αίγιο και Καλάβρυτα και Δεκέμβριος 1994 σε Πάτρα), και είχε ως κεντρικούς θεματικούς άξονες την ευλαβική κατάθεση φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στα Καλάβρυτα (13-12-1943), την αναφορά μνήμης στον συνθέτη του έργου και επί σειρά ετών χοράρχη της χορωδίας και πρόεδρο του Συλλόγου, αείμνηστο Φίλιππο Οικονόμου και την τιμητική αναφορά στον στιχουργό του έργου, Αιγιώτη σπουδαίο ποιητή Γιάννη Ανδρικόπουλο.

Επρόκειτο για μία επικολυρική σύνθεση, ρέκβιεμ και ελεγεία μαζί, με βαθείς τόνους, παραστατικές εικόνες και στοχαστικές αναφλέξεις στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες, πάνω από 80 στον αριθμό, προσπάθησαν στους πάνω από τρεις μήνες της προετοιμασίας, να προσεγγίσουν το ρόλο που ο καθένας είχε στο έργο: Του αναγνώστη, του σολίστ, του χορωδού, του μουσικού, προσεγγίζοντας έτσι την πραγματική διάσταση και την τραγικότητα του Ολοκαυτώματος.

Η εκδήλωση, έγινε με τη συνδιοργάνωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αιγιαλείας και την όλη σκηνοθετική καθοδήγηση είχε ο Κώστας Κλάγκος, ενώ την διδασκαλία – διεύθυνση των χορωδιακών σχημάτων οι Βασίλειος Μπίκος και Ανδρέας Τασόπουλος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πνευματικά δικαιώματα του έργου, έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος του Δήμου Καλαβρύτων, ο διευθυντής του οποίου Χρήστος Φωτεινόπουλος, που ήταν παρών στην εκδήλωση, έδωσε την άδεια προκειμένου να παρουσιαστεί το έργο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr