background img
banner
banner

Αρχίζει να παίρνει τα… πάνω της η εορταστική αγορά

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και η αγορά του Αιγίου έχει φορέσει τα γιορτινά της, υποδεχόμενη τους καταναλωτές για τις αγορές τους.

Το εορταστικό ωράριο έχει τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή, τα καταστήματα δουλεύουν πρωί –απόγευμα και με συνεχές ωράριο κάποιες ημέρες και μπορεί η κίνηση ως τώρα να θεωρείται ικανοποιητική, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τις αγορές, αφού οι περισσότεροι αρκούνται σε αναγνωριστικές βόλτες, είτε γιατί αφήνουν τα ψώνια τους για την τελευταία στιγμή, είτε γιατί λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αδυνατούν να κάνουν τις αγορές που επιθυμούν…

Όπως ανέφερε στo “protionline.gr” η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Μαίρη Χρονοπούλου, ΄΄από την Τετάρτη άρχισε να ανακάμπτει η κίνηση. Είναι γεγονός ότι ο πιο φορτωμένος οικονομικά μήνας, είναι ο Δεκέμβριος, όμως τα Χριστούγεννα μας φτιάχνουν την διάθεση και στο τέλος κάνουμε τις αγορές μας είτε για να προσφέρουμε δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα, είτε για να ψωνίσουμε για τον εαυτό μας. Η πρώτη προτίμηση είναι τα ρούχα και τα παπούτσια, η δεύτερη έχει να κάνει με τις εξόδους για φαγητό και ποτό και η τρίτη με την αγορά βιβλίων, παιχνιδιών κ.ο.κ. Θεωρώ ότι στο τέλος της εορταστικής περιόδου, ο απολογισμός θα είναι θετικός αφού πολλοί είναι αυτοί που αφήνουν τα ψώνια τους για την τελευταία στιγμή. Οι δυσκολίες είναι γνωστές, ωστόσο στο μέτρο του δυνατού, νομίζω ότι η αγορά θα κινηθεί αυτές τις μέρες΄΄. Επιπλέον, η κ. Χρονοπούλου, απηύθυνε έκκληση μέσω του “protionline.gr” στους καταναλωτές, να στηρίξουν την τοπική αγορά, τονίζοντας τα εξής: ΄΄Η αγορά μας είναι πανέμορφη, στολισμένη, τα καταστήματά μας διαθέτουν τα πάντα, τις καλύτερες ποιότητες ειδών και τις πιο προσιτές τιμές. Άρα, οι καταναλωτές της περιοχής πρέπει να προτιμήσουν την τοπική αγορά για τα ψώνια τους. Όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε συνειδητά την αγορά του Αιγίου, κάνοντας τις σωστές επιλογές. Εύχομαι σε όλους «καλές γιορτές» και η νέα χρονιά να είναι διαφορετική και πιο ελπιδοφόρα από την προηγούμενη, για όλους μας΄΄.

Φθηνότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Εν τω μεταξύ, στα ίδια και χαμηλότερα επίπεδα με πέρυσι, κυμαίνεται το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο Αίγιο, το οποίο αποσπά κάθε χρόνο, σημαντικό μερίδιο του οικογενειακού προϋπολογισμού για τις μέρες αυτές. Μιλώντας στo “protionline.gr” ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγίου Αρίστος Τηλιγάδης, ανέφερε πως ΄΄η κίνηση μέχρι στιγμής είναι υποτονική, ωστόσο οι τιμές των αρτοποιείων παραμένουν καθηλωμένες την τελευταία πενταετία, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται συστηματικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω την τελευταία στιγμή θα αλλάξει και η ψυχολογία του κόσμου, ώστε να έχουμε όλοι επάρκεια αγαθών στα σπίτια μας για τις άγιες ημέρες΄΄. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των γλυκισμάτων που καταναλώνονται αυτή την περίοδο κυμαίνονται σε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και τσουρέκια στα 8,00 -10,00 ή και 11,00 ευρώ εάν έχουν σοκολάτα και οι δίπλες τα 11,00 με 13,00 ευρώ το κιλό. Όσο για την παραδοσιακή βασιλόπιτα, τιμάται από 9,00 έως 12.00 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την κατασκευή της.

Μεγάλο μερίδιο του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού καταλαμβάνουν τα κρέατα, αν και σε αυτή την περίπτωση οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ίσως και χαμηλότερα σε κάποιες περιπτώσεις. ΄΄Οι τιμές είναι σταθερές και με πτωτική τάση, ο κόσμος όμως δεν έχει χρήματα. Πολλοί περνούν από τα κρεοπωλεία, ρωτούν για τις τιμές όμως ακόμη δεν έχουν ψωνίσει΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγίου Παναγιώτης Βούλγαρης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η παραδοσιακή γαλοπούλα κοστολογείται, η ντόπια στα 7,00 έως 8,00 ευρώ το κιλό, η εισαγόμενη (Ιταλίας) στα 4,00 έως 6,00 ευρώ το κιλό και το χοιρίδιο (γουρουνόπουλο) στ α 8,00 με 10,00 ευρώ το κιλό. Όσοι πάλι προτιμούν τα αμνοερίφια και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επίσης οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 7,00- 8,00 ευρώ το αρνάκι και στα 8.00 με 9,00 ευρώ το κιλό το κατσικάκι.

Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές των οπωρολαχανικών. Ερωτηθείσα σχετικά από τo “protionline.gr” η ιδιοκτήτρια οπωροπωλείου, Αθηνά Πίκουλα, ανέφερε πως μέχρι στιγμής η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, διαπιστώνοντας πως ο κόσμος, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα, παρότι οι τιμές των αγαθών είναι σχετικά χαμηλές. Συγκεκριμένα, το μαρούλι πωλείται προς 0,60 ευρώ το ένα, το λάχανο για 0,50 ευρώ το κιλό, το σέλερ περίπου 1,00 ευρώ, οι ντομάτες από 1,00 έως 1,50 ευρώ το κιλό, το αγγούρι 0,60 ευρώ το ένα και οι πατάτες περίπου 0,50 ευρώ το κιλό. Από 1,00 ευρώ το κιλό ξεκινούν τα μήλα και από 1,50 έως 1,80 ευρώ το κιλό πωλούνται τα αχλάδια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr