background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια βροντοφώναξε: «Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον!» | ΦΩΤΟ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Το δικό τους βροντερό «όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, βροντοφώναξαν το πρωί της Κυριακής 21 Ιανουαρίου, εκατοντάδες Αιγιαλείς (και όχι μόνο) που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης και διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, το δήμο Αιγιαλείας και φορείς, συλλόγους τής περιοχής.

Ο συννεφιασμένος ουρανός δεν στάθηκε τελικά ικανός να γίνει εμπόδιο στους πολίτες της Αιγιάλειας για να «ξεχυθούν» στην οδό Μητροπόλεως με κατάληξη την πλατεία της Φανερωμένης, εκεί όπου ένωσαν τις φωνές τους με δεκάδες άλλους ευαισθητοποιημένους (πάνω σε αυτό το θέμα) πολίτες που ήρθαν με λεωφορεία και ΙΧ από σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, ακόμα και από την Αθήνα, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις αλυτρωτικές βλέψεις τής γείτονος χώρας αλλά και στον… τραυματισμό τής ιστορικής πραγματικότητας! Η πλατεία Φανερωμένης γέμισε κόσμο όπως και οι γύρω δρόμοι. Μικροί και μεγάλοι με ελληνικές σημαίες στα χέρια, έστειλαν σαφές μήνυμα από την Αιγιάλεια, αν και κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης δεν έλειψαν και τα συνθήματα κατά των πολιτικών.

Μία κατάθεση ψυχής από τον Μητροπολίτη

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με την… κατάθεση ψυχής του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, είπε: ΄΄Ήρθαμε σήμερα εδώ και να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της φιλτάτης μας πατρίδος. Για να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση «Κάτω τα χέρια σας από την Μακεδονία μας. Κάτω τα βρώμικα χέρια σας από την Μακεδονία μας. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»΄΄. Δίνοντας την εξήγηση του γιατί βρίσκεται στο βήμα αυτό, ο Μητροπολίτης ανέφερε: ΄΄Υπήρξα μαθητής του Γυμνασίου – Λυκείου στη γειτονική πόλη των Πατρών κατά τα έτη 1950 – 1956. Τότε οι καθηγητές μας φύτευαν στις καρδιές μας την αγάπη προς την πατρίδα, προς την Μητέρα πατρίδα! Τη δοξασμένη Ελλάδα μας! Το μάθημα της Ιστορίας ένα σκοπό είχε: Να εδραιώσει και να φυτέψει στις εφηβικές μας καρδιές την αγάπη προς το Χριστό και την Ελλάδα μας. Χριστός και Ελλάδα ήταν η καθημερινή μας… τροφή. Ειδικότερα για τη Μακεδονία μας είχαμε ένα και μοναδικό καθημερινό τραγούδι, το γνωστό ΄΄Μακεδονία ξακουστή΄΄. Έτσι λοιπόν οι δάσκαλοι και καθηγητές μάς έμαθαν να αγαπάμε τη Μακεδονία. Αυτό ακριβώς εφαρμόζω και εγώ σήμερα. Πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα μας, την Μακεδονία μας! Όχι σαν Επίσκοπός σας, αλλά σαν Ελληνόπουλο΄΄.

Και ο τοπικός Ποιμενάρχης ολοκλήρωσε ως εξής: ΄΄Επιθυμώ, τέλος, να δώσω μια σκληρή απάντηση σε μερικούς κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι εντελώς αδιάντροπα, οι αγράμματοι αυτοί άνθρωποι, τα ανθρωπάκια, οι νάνοι και ανόητοι, οι ξετσίπωτοι, αποτόλμησαν να εκστομίσουν από το βρώμικο στόμα τους «κυβερνητικοί κύκλοι ταύτιζαν την ηγεσία της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, ενώ μεταξύ άλλων εξέφραζαν ερωτήματα για το εάν η ηγεσία της αποφάσισε να κάνει ανοιχτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας». Συγκεκριμένα, για να αποδυναμώσουν τη φωνή μας, έθεσαν την εξής ερώτηση: «Άραγε, η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;». Κάποιοι, μάλιστα, αποτόλμησαν να με χαρακτηρίσουν: «Αμβρόσιος ο ναζιστής, ο χουντικός, ο εθνικιστής, ο χρυσαυγίτης, ο ακροδεξιός, ο φασίστας». Οπωσδήποτε τα κορυφαία προσωνύμια τα οποία κατά καιρούς μού έχουν αποδώσει κάποιοι «φανατικοί φίλοι μου» είναι δύο: ΄΄Αμβρόσιος, ο συνεργάτης των Γερμανών στην καταστροφή των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και Αμβρόσιος ο διαφωτιστής στη Γυάρο. Προς όλους αυτούς από τη θέση αυτή απαντώ: «Αγαπητοί μου φίλοι, προτιμώ οποιοδήποτε από τα παραπάνω επίθετα, αφού όλα αυτά έχουν σχέση με την έννοια της Πατρίδος. Προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά! Ούτε συμμορίτη! Ούτε άθεο και Αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη! Κάλλιο φασίστα, παρά κατσαπλιά! Αγαπώ την Ελλάδα μας, αγαπώ τη Μακεδονία μας, για την απελευθέρωση της οποίας έχυσαν το αίμα τους όχι μόνο οι ήρωες στρατιώτες μας αλλά και οι ιερείς μας, ακόμα και οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας!

Ως ένας πατριώτης και όχι ως ένας κατσαπλιάς, σας καλώ να μην επιτρέψουμε σε αυτούς τους νέους κατσαπλιάδες που κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα μας να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία μας!΄΄. Ακολούθως ανέφερε την παλαιότερη σχετική δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ, τονίζοντας: ΄΄Τ’ ακούς κ. Τσίπρα; Δεν είναι Μακεδόνες είναι Σλάβοι!΄΄. ΄΄Σας καλώ να ενώσουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες των Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι συγκεντρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και μαζί τους θα βροντοφωνάξουμε: Κάτω τα χέρια σας από τη Μακεδονία μας! Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον!΄΄, κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας από τον δήμαρχο

Ακολούθως, στους συγκεντρωμένους μίλησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, επισημαίνοντας: ΄΄Μπορεί να είμαστε μία μικρή χώρα, αλλά έχουμε πολύ δυνατή φωνή γιατί έχουμε μεγάλη ιστορία και όχι ιστορία 600 χρόνων αλλά πάνω από 4.000 χρόνια. Το δικαίωμα να έχουμε μεγάλη και δυνατή φωνή, μας το έδωσαν οι πρόγονοί μας. Αυτοί που αγωνίστηκαν ενάντια σε τόσους εχθρούς και έχουμε ιερή υποχρέωση πάνω στα χνάρια αυτών των ανθρώπων να περπατήσουμε εμείς σήμερα. Η ιστορία προσδιορίζει έναν λαό όχι μόνο μέσα στο χώρο αλλά προπάντων μέσα στο χρόνο. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας αφαιρέσει την ιστορί μας και να αναζητά ονόματα δικά μας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και στην κρίση που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, το μόνο καλό είναι ότι μας ενδυναμώνουν ψυχικά ώστε να σταθούμε σαν χώρα και σαν λαός. Δεν θα πρέπει όμως αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα που χειρίζονται κάποιοι να μας διχάσουν. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι σαν Έλληνες, με εθνική ομοψυχία και αυτοί που χειρίζονται αυτά τα θέματα, που εμείς έχουμε ψηφίσει, θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Να υπάρξουν εθνική συνεννόηση, λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί προς όφελος του ελληνικού λαού. Εάν είμαστε ενωμένοι και στις δύσκολες στιγμές θα τα καταφέρουμε΄΄.

΄΄Αν υποκύψουμε, ανοίγει ο… ασκός του Αιόλου΄΄

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, που ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: ΄΄Ως γνωστόν, η Μακεδονία μας υπήρξε άλλοτε θύμα βαρβαρικών εισβολών, σήμερον δε ζει υπό την απειλή της απληστίας του κράτους των Σκοπίων, το οποίο από το 1991, μετά την απόσχισή του από το ομοσπονδιακό κράτος της Γιουγκοσλαβίας καπηλεύεται και απροκάλυπτα σφετερίζεται  το όνομα της Μακεδονίας μας, αμφισβητώντας την ελληνικότητά της. Αλλά η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι, ως γνωστόν, αρρήκτως συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδος εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Οι παραχαράκτες γείτονές μας ανέκαθεν διαστρεβλώνουν την ιστορία της Μακεδονίας και παραποιούν την ιστορική αλήθεια΄΄. ΄΄Το ελληνικό αίμα σε δύσκολους καιρούς κατά την πορεία της Ιστορίας της Μακεδονίας και ο τίμιος ιδρώτας των Ελλήνων κατά τις ημέρες ειρήνης και ευτυχίας, πότισαν επί ολόκληρες χιλιετίες την ελληνική μακεδονική γη.

Εξ άλλου, το ελληνικό έθνος στον χώρο αυτό της Μακεδονίας μεγαλούργησε διά μέσου των αιώνων και ερμήνευσε με την λεπτότητα του πνεύματός του τις υψηλές διδασκαλίες των φιλοσόφων του, τις οποίες από εκεί διέδωσε και μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο. Είναι γη Αγίων, ηρώων και αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της κατά τον Μακεδονικό Αγώνα. Και τώρα, ένα αλλογενές κρατίδιο, εκμεταλλευόμενο τις γενικότερες ανακατατάξεις στον ευαίσθητο τούτο χώρο της Βαλκανικής χερσονήσου, σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίο δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και την ιστορική πραγματικότητα΄΄, συνέχισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, προσθέτοντας: ΄΄Η στάση μας στο θέμα της Μακεδονίας είναι η Λυδία Λίθος για το σύνολο της εθνικής μας κυριαρχίας και υπόστασης. Αν υποκύψουμε στους ωμούς εκβιασμούς και παραδώσουμε αμαχητί το όνομα ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου. Όλοι εκείνοι που σήμερα έχουν αλυτρωτικές βλέψεις θα απαιτούν να τις υλοποιήσουν και εμείς θα επαιτούμε τη σύμπραξη ανύπαρκτων συμμάχων. Αν συμβεί το απευκταίο είναι σίγουρο πως οι Σκοπιανοί ευθύς θα καταπατήσουν τις υπογραφές τους και θα θέσουν από θέσεως ισχύος πλέον όλα τα συμπαρομαρτούντα με το σκοπιανό ζητήματα: Αλυτρωτισμός, περιουσίες, ονοματοδοσία προϊόντων, τοπωνυμίων, αεροδρομίων, Μακεδονική Εκκλησία, ιστορική κληρονομιά. Γι’ αυτό ούτε το όνομα Μακεδονία, ούτε παράγωγό του θα πρέπει να δοθεί στο κράτος των Σκοπίων. Διακηρύσσουμε απεριφράστως ότι η Μακεδονία μας είναι ελληνική και μόνον!΄΄.

Φορείς και πολίτες έστειλαν το μήνυμα

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαίρη Χρονοπούλου, μεταξύ άλλων, είπε: ΄΄Εμείς σήμερα εδώ από το Αίγιο, μαζί με τους αδελφούς μας στην Θεσσαλονίκη, δηλώνουμε ότι το όνομα «Μακεδονία» είναι μόνο ένα και είναι μόνο ελληνικό. Λέμε «όχι» στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, της ελληνικής ιστορίας, της εθνικής μας κυριαρχίας και ενότητας. Λέμε «ναι» στην μία αληθινή Μακεδονία των Ελλήνων. Την Μακεδονία την ξακουστή του Αλέξανδρου τη χώρα. Λέμε «ναι» στους Έλληνες Μακεδόνες, στους μοναδικούς «Μακεδόνες». Ο πλούτος και το ψωμί μοιράζονται. Το όνομα «Μακεδονία» θα το μοιράσουμε; Ποτέ!΄΄.

Την άποψη της ιστορίας, μετέφερε στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, τονίζοντας πως ΄΄όποιος δεν ξέρει ιστορία και αγνοεί την εθνική του ιστορία δεν μπορεί να λέγεται πολίτης σε μία Δημοκρατία. Στην Δημοκρατία, έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτή τη στιγμή, η συγκίνηση όλων μας είναι μεγάλη και για την συγκυρία της Τοπικής Εθνικής Εορτής που αναμένουμε και για το ότι μιλάμε σε μία σύζευξη, η οποία είναι η αχίλλειος πτέρνα του Έθνους μας. Θρησκεία και Ελλάδα πηγαίνουν μαζί. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης που είναι στην καρδιά του καθενός μας κρυμμένη και αν ρωτήσετε ακόμα και αντιδρώντα Έλληνα αυτή τη στιγμή, θα σας δηλώσει ότι μέσα του λέει «ναι», η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν τη διαπραγματευόμαστε΄΄.

Ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Τσάνης απηύθυνε χαιρετισμό ως Έλληνας πολίτης και Ορθόδοξος Χριστιανός όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ ο υπεύθυνος του Παραρτήματος Νοτίου Ελλάδος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άρατος» Βασίλης Γεωργαντάς, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έκθεση που διοργανώνεται από την Παρασκευή στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό, στην οποία, εκτός των άλλων, θα εκτεθούν και ιστορικά τεκμήρια που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η κορυφαία στιγμή της συγκέντρωσης ήταν ίσως στο τέλος της, όταν υπό την προτροπή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίου, Πρωτοπρεσβύτερου π. Χρήστου Τσάκαλου, όλοι μαζί τραγούδησαν με υπερηφάνεια τον Εθνικό Ύμνο, στέλνοντας μία ιαχή ως εκεί που πρέπει. Ως τα κέντρα λήψης αποφάσεων…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr