background img
banner
banner

Αντιδράσεις στον ενδεχόμενο υποβιβασμό σχολικών μονάδων της Αιγιάλειας

ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΤΙΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Όχι στις συμπληρωματικές αλλαγές που εισηγείται η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας όσον αφορά τον υποβιβασμό σχολικών μονάδων της Αιγιάλειας, είπαν αρχικά Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στην συνέχεια Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας να υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει ώστε να μην εφαρμοστούν…

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές που είχαν προταθεί και έγιναν δεκτές από τον δήμο Αιγιαλείας αφορούσαν, συγχώνευση του 5ου 1/θ Νηπιαγωγείου Αιγίου και του 6ου 1/θ Νηπιαγωγείου Αιγίου σε 5ο 2/θ Νηπιαγωγείο Αιγίου, κατάργηση του 7ου 1/θ Νηπιαγωγείου Αιγίου καθώς και επικαιροποίηση της απόφασης για αναστολή της εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Συγχωνεύσεις Σχολικών Μονάδων Β/θμιας Εκπ/σης» κατά το μέρος που αφορά στη συγχώνευση του ΓΕΛ Αιγείρας με το ΓΕΛ Ακράτας.

Οι προτεινόμενες μεταβολές

Ωστόσο, στα μέσα Δεκεμβρίου η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας, με έγγραφό της, πρότεινε τις εξής συμπληρωματικές μεταβολές για το σχ. έτος 2018-19: 1)Προαγωγή του Ειδικού Νηπιαγωγείου από 1/θ σε 2/θ. Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών το προηγούμενο σχολικό έτος ήταν 7 μαθητές, στο τρέχον έτος είναι 6, ενώ το σχολικό έτος 2018-19 προβλέπεται να φοιτήσουν περίπου 8 μαθητές. Η στέγαση είναι εξασφαλισμένη. 2)Προαγωγή του 1ου Ειδικού Δ.Σ. Αιγίου από 5/θ σε 6/θ. Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών το προηγούμενο σχολικό έτος ήταν 27 μαθητές, ενώ το τρέχον σχ. έτος είναι 28. Το 2018-19 προβλέπεται να φοιτήσουν περίπου 27 μαθητές. Η στέγαση επίσης είναι εξασφαλισμένη. 3)Ακόμη, προαγωγή του 8ου Νηπιαγωγείου Αιγίου από 1/θ σε 2/θ. Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών το προηγούμενο σχολικό έτος ήταν 25, το τρέχον έτος είναι 26 και του χρόνου προβλέπεται να φοιτήσουν περίπου 26 μαθητές. Η στέγαση είναι εξασφαλισμένη.

Τα παραπάνω έγιναν δεκτά από την Δ.Ε.Π. και τον δήμο Αιγιαλείας.

Πέντε υποβιβασμοί σχολείων και μία συγχώνευση…

Στις προτάσεις όμως συμπεριλαμβάνονταν και υποβιβασμοί σχολείων, ως εξής: 4)Υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού από 12/θ σε 10/θ, λόγω μείωσης των φοιτούντων μαθητών. Ο αριθμός φοιτούντων μαθητών κατά το σχολικό έτος 2016-17 ήταν 181 και το τρέχον σχ. έτος φοιτούν 157 μαθητές. Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών για το σχ. έτος 2018-19 είναι περίπου 154 μαθητές. 5)Ακόμη, υποβιβασμός του Δ.Σ. Αιγείρας από 7/θ σε 6/θ, λόγω μείωσης των μαθητών. Ο αριθμός φοιτούντων μαθητών κατά το σχολικό έτος 2016-17 ήταν 125 και το τρέχον σχ. έτος φοιτούν 120 μαθητές. Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών για το σχ. έτος 2018-19 είναι περίπου 120 μαθητές. 6)Παράλληλα, προτείνεται υποβιβασμός του 10ου Δ.Σ. Αιγίου από 10/θ σε 9/θ λόγω μείωσης των μαθητών. Ο αριθμός φοιτούντων μαθητών κατά το σχολικό έτος 2016-17 ήταν 165 και το τρέχον σχ. έτος φοιτούν 157μαθητές. Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών για το σχ. έτος 2018-19 είναι περίπου 157 μαθητές. 7)Ακόμη, προωθείται υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης από 7/θ σε 6/θ, λόγω μείωσης των μαθητών. Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός φοιτούντων μαθητών κατά το σχολικό έτος 2016-17 ήταν 109 και το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν 102 μαθητές, ενώ εκτιμώμενος αριθμός μαθητών για το σχ. έτος 2018-19 είναι περίπου 102 μαθητές. 8)Επίσης, προτάθηκε υποβιβασμός του Δ.Σ. Αβύθου από 9/θ σε 8/θ, λόγω μείωσης των μαθητών. Ο αριθμός φοιτούντων μαθητών κατά το σχολικό έτος 2016-17 ήταν152, το τρέχον σχ. έτος φοιτούν 140 μαθητές και εκτιμώμενος αριθμός μαθητών για το σχ. έτος 2018-19 είναι περίπου 140 μαθητές.

9)Τέλος, η περιφερειακή διεύθυνση εισηγείται συγχώνευση του 7ου 1/θ Νηπιαγωγείου Αιγίου και του 3ου 2/θ Νηπιαγωγείου Αιγίου σε 3ο 3/θ Νηπιαγωγείο Αιγίου. Σημειώνεται ότι το 3ο 2/θ Ν/Γ Αιγίου κατά το σχ. έτος 2017-18 λειτουργεί με τρία τμήματα (δύο πρωινά με 49 νήπια-προνήπια και ένα προαιρετικό ολοήμερο με 49 νήπια-προνήπια, ενώ το 7ο 1/θ Νηπιαγωγείο Αιγίου βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας για τρία σχολικά έτη (από το 2015-16 λόγω έλλειψης μαθητών. Οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις είναι συνολικά 4. Το νέο σχολείο (με ονομασία 3ο Νηπιαγωγείο Αιγίου) θα λειτουργήσει με τρία πρωινά τμήματα και ένα τμήμα ολοήμερου, δηλ. με 4 εκπαιδευτικούς.

 

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του αριθμού των μαθητών

΄΄Κάναμε δεκτές τις αλλαγές που αφορούν προαγωγές σχολικών μονάδων της περιοχής, δεν συναινούμε όμως με τις προτάσεις για υποβιβασμό σχολείων, διότι αυτό δεν ωφελεί την περιοχή μας, τους μαθητές και την εκπαιδευτική διαδικασία΄΄, επισήμανε στo Protinonline.gr  η αντιδήμαρχος Παιδείας Βάσω Ψυχράμη, τονίζοντας πως ΄΄παρά το γεγονός ότι τα σημερινά στοιχεία που αναφέρονται, δείχνουν μείωση του μαθητικού δυναμικού, τα μελλοντικά στοιχεία που προκύπτουν κατόπιν έρευνας, δείχνουν αυξητική τάση των μαθητών για το σχ. έτος 2018-19. Επίσης διαφωνούμε κάθετα με την μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών λειτουργών΄΄. Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Δ.Ε.Π., ΄΄ο υποβιβασμός των σχολικών μονάδων αποτελεί επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα των πολιτών και προκαλεί αντιδράσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία΄΄.

Υποσχέσεις από τον Ευάγγελο Πασσά

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις προωθούμενες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τον υποβιβασμό σχολείων αντιδρά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, γνωρίζοντας τις ανάγκες της περιοχής αλλά και μη επιθυμώντας μείωση των θέσεων εκπαιδευτικών, καθώς και την κατάργηση θέσεων υποδιευθυντών. Μάλιστα, το Δ.Σ. του Συλλόγου έθεσε το θέμα στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευάγγελο Πασσά, ο οποίος επισκέφθηκε προχθές το Αίγιο, με τον τελευταίο να δεσμεύεται να εξετάσει το θέμα. Ο κ. Πασσάς έκανε γνωστό ότι τις αλλαγές αυτές δεν τις εισηγήθηκε ο ίδιος αλλά η Περιφερειακή Διεύθυνση, δεσμευόμενος ότι θα προσπαθήσει να τις αποτρέψει.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr