background img
banner
banner

Με μηνύματα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας…| ΦΩΤΟ

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Η επέτειος που ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα του Αιγίου, που καταγράφεται ως η κορυφαία στιγμή της πορείας προς την «έκρηξη» του Έθνους και χαρακτηρίζεται ως η σπίθα που πυροδότησε την Επανάσταση του 1821, η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, τιμήθηκε με πάσα μεγαλοπρέπεια και την δέουσα λαμπρότητα στο Αίγιο, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018. Ήταν η πρώτη χρονιά που η επέτειος εορτάστηκε ως ημέρα δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας και αργία, τις εκδηλώσεις της οποίας τίμησαν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας, προεξάρχοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

 

Και οι εκδηλώσεις ήταν τέτοιες που χαρακτήρισαν την ημέρα, ως μία ημερομηνία που θα θυμούνται για πάντα οι Αιγιώτες και από πλευράς ιστορίας και από πλευράς μηνυμάτων, που παραδειγματίζουν στην δύσκολη πορεία προς το μέλλον… Σε αυτές έδωσαν το «παρών», εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, οι πολιτευτές Ηρακλής Ρούπας, Θανάσης Νταβλούρος, Γιώργος Μαυραγάνης, Άγγελος Τσιγκρής, Γεωργία Ντάτσικα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ Θεόφιλος Βασιλείου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, ο πρώην δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, η πρόεδρος Βάνα Μπεντεβή και το Δ.Σ. της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων φορέων και των αρχών του τόπου, αλλά και απόγονοι των προκρίτων της Συνέλευσης της Βοστίτσας.

Το πολύτιμο στοιχείο που έφερε στο φως ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος

Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου αλλά και των Μητροπολιτών Πατρών Χρυσοστόμου, Ναυπάκτου Ιεροθέου και Βρεσθένης Θεοκλήτου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Αιγίου. Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης σε σύντομη αλλά ουσιαστική ομιλία του, αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός της αναγνώρισης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας σαν μία επίσημη ημέρα στην Ιστορία του Έθνους και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, που αποτελεί ικανοποίηση ενός πόθου δεκαετιών, ευχαριστώντας ιδιαίτερα γι’ αυτό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα, επισήμανε πως για τον ίδιο που συμπληρώνει το 80ό έτος της ηλικίας του είναι πολύ σημαντικό ότι η επέτειος αναγνωρίστηκε ενώ συμπληρώνει το 40ό έτος της διακονίας του λίγο πριν αποσυρθεί, κάνοντας ειδική μνεία στην πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή και τις προσπάθειές της για την καθιέρωση εορτασμού για την Συνέλευση της Βοστίτσας και στον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο. Επιπλέον, δήλωσε ευγνώμων προς τον Θεό που τον αξίωσε να εορτάσει αυτή την επέτειο αλλά και γιατί κατάφερε ο ίδιος να ανακαλύψει ένα πολύτιμο στοιχείο που επισφραγίζει την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για την διακήρυξη της Επανάστασης που ο Μητροπολίτης βρήκε στην βιβλιοθήκη του Παρισιού, αντίγραφο της οποίας παρέδωσε ως δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εις ανάμνηση της παρουσίας του την ημέρα αυτή στο Αίγιο.

Τα βαθύτερα νοήματα μιας πολιτικής πράξης που έμελλε να διαμορφώσει την ιστορία!

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας και εκ μέρους του Δ.Σ. του Ομίλου Απογόνων και Αγωνιστών του 1821, με ειδικές αναφορές στα βαθύτερα νοήματα αυτής της πολιτικής πράξης που έμελε να αποτελέσει την σπίθα για να ανάψει η φωτιά της Επανάστασης. Ο κ. Σταθακόπουλος μίλησε για τις προσπάθειες αναγνώρισης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας από τον παλαιό δήμαρχο Αιγίου Γεώργιο Παναγόπουλο έως και σήμερα και τις προσπάθειες συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά και στην εν τω μεταξύ αναγνώριση της σημαίας του Ανδρέα Λόντου ως επίσημο σύμβολο του Αιγίου. ΄΄Οι εθνικές επέτειοι και οι ημέρες μνήμης όπως η σημερινή δεν είναι μόνο για αναφορές και μνημόσυνα και παρελθοντολαγνεία. Αντιθέτως, είναι οι γιορτές αναστοχασμού, αυτοκριτικής και ώθησης με έμπνευση προς το μέλλον σε μία αγαστή συνεργασία που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον΄΄, είπε, ενώ ανέλυσε την έννοια «πατρίδα» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες πριν την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ώστε να ξεσηκωθεί στο σκλαβωμένο Έθνος. Μίλησε για την λέξη- έννοια «ελευθερία» η οποία, όπως είπε, δεν είναι καθόλου αυτονόητη, αφού διεκδικείται και κατακτάται με αγώνα, ενώ συντηρείται με μεγάλη επαγρύπνηση, τονίζοντας πως ΄΄δεν αρκεί να μην είσαι υπόδουλος για να είσαι ελεύθερος΄΄.

Χαρακτήρισε το γεγονός της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας όχι τοπικό αλλά πανελλήνιο, με ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, ενώ αναλύοντας το αποτέλεσμα και τις συνέπειές του, επικεντρώθηκε στο διαχρονικό μήνυμα της ομόνοιας και της ενότητας. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄ήταν το τελευταίο προεπαναστατικό γεγονός και ταυτόχρονα το πρώτο επαναστατικό γεγονός του αγώνα του 1821, που σκοπό είχε η οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της Επανάστασης στον Μοριά. Η Συνέλευση γινόταν από τις 26 ως τις 30 Ιανουαρίου κάθε μέρα σε σπίτια προκρίτων όπως ήταν του Ανδρέα Λόντου, του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου και σε κάποιο ναΐδριο που θρυλείται ότι είναι ο ναός του Αγ. Γεωργίου στην Τέμενη. Στην συνέλευση πήραν μέρος πολλοί κληρικοί από όλη την Πελοπόννησο όπως και πρόκριτοι της επαρχίας Πατρών, Βοστίτσας και Καλαβρύτων΄΄, είπε ο κ. Σταθακόπουλος αναφέροντας ονόματα όλων όσοι συμμετείχαν. Διάβασε ακόμη απομνημονεύματα στα οποία γίνεται αναφορά στην πραγματοποίηση της Συνέλευσης, ενώ τόνισε πως, οι προσπάθειες αυτές μας μαρτυρούν κάτι πολύ σημαντικό: ΄΄Πως παρά τις αντεγκλήσεις, τις διαφορές, τις επιφυλάξεις των συμμετεχόντων, τις πλαστογραφίες εγγράφων για άμεση επανάσταση, τελικώς, η μυστική αυτή σύναξη, με τον άκρως πολιτικό της χαρακτήρα, πέτυχε τον σκοπό της αφού όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μία κοινή πεποίθηση, ότι «δεν πάει άλλο». Δεν ήξεραν ακριβώς τι θα έρθει. Καταστροφή, ελευθερία ή τι είδους ελευθερία. Ήξεραν όμως πως δεν ήθελαν άλλο αυτό που βίωναν. Είναι μία στιγμή που πρέπει να μας παραδειγματίσει και να την ζήσουμε στις μέρες μας στην έντονη προβολή της. Γεγονότα σαν αυτό που τιμούμε σήμερα, ανορθώνουν το πνεύμα και την ψυχή. Παραδειγματίζουν. Η σύγχυση, η απαξίωση και η αποδόμηση των διαχρονικών, παραδοσιακών αξιών που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν ως συνδετικός κρίκος της κοινωνίας, είναι τα σύγχρονα όπλα για την υπεράσπιση της έννοιας «Πατρίδα»΄΄.

΄΄Σήμερα, παρότι έχουμε κράτος, φαίνεται να χάνουμε την κοινωνική μας συνοχή και γι’ αυτό ίσως για πρώτη φορά να κινδυνεύουμε. Πέρα από ατομικά συμφέροντα και κόμματα, πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά, συναινετικά και με όραμα προοπτικής και αξιοπρέπειας. Η σημερινή επέτειος είναι ένα παράδειγμα ομοψυχίας γι’ αυτό θα είναι πάντα επίκαιρη. Εμείς σαν απόγονοι οφείλουμε σαν θεματοφύλακες της ιστορίας, να κρατήσουμε την σκυτάλη της συνέχειας, ενστερνιζόμενοι τις αξίες που υπηρετεί το γένος μας για να μην πέσουμε σε καταστάσεις απώλειας ατομικής και συνολικής αξιοπρέπειας και ελευθερίας΄΄, κατέληξε ο ομιλητής.

Συγκίνηση στο μνημείο Ηρώων

Ενώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό κ. Κουρουμπλή προσφέρθηκε ένα σύντομο κέρασμα στο ενοριακό κέντρο του ναού, αγήματα, φιλαρμονικές, μαθητές, κατευθύνθηκαν με βήμα, μέσω της οδού Μητροπόλεως, στην οδό Ρωμανιώλη. Εκεί μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν οι Μητροπολίτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός και οι υπόλοιποι επίσημοι, με τον κ. Παυλόπουλο να καταθέτει σε κλίμα συγκίνησης, στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια, εκεί όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην οποία, εκτός των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας και Ακράτας και των σημαιοφόρων και παραστατών των σχολείων της πόλης, συμμετείχαν πρόσκοποι, τμήμα του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου με παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και τμήμα του πολιτιστικού σωματείου «Άρατος» με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα που εντυπωσίασε, όπως και τμήματα άλλων αντίστοιχων συλλόγων και παραρτημάτων ανά την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως ΄΄το γεγονός της Συνέλευσης της Βοστίτσας, μας αφήνει ως ιστορική παρακαταθήκη το ακόλουθο δίδαγμα: ακόμα κι όταν διαφωνούμε και οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές στις πραγματικές Δημοκρατίες, οφείλουμε στο τέλος, σεβόμενοι τις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και να επιδιώκουμε την επίτευξη των εθνικών μας στόχων, με αρραγή ενότητα και με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας μας, του Έθνους μας και του λαού μας΄΄.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Ναυτιλίας, συνοδευόμενοι από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, τον Περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, μετέβησαν πεζή στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, κάνοντας όμως και μία ολιγόλεπτη στάση στο λεγόμενο «μπαλκόνι του Κορινθιακού» ώστε να θαυμάσουν την θέα στον Κορινθιακό.

Εντυπωσιάστηκαν στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο

Στο Δ.Ι.Λ.Μ.Α. τους περίμενε η «ψυχή» της Ι.Λ.Ε.Α. και του Μουσείου Βάνα Μπεντεβή, αλλά και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ζαΐμης, απόγονοι των προκρίτων της Μυστικής Συνέλευσης, η ζωγράφος και ποιήτρια Λέτα Κουτσοχέρα που ζωγράφισε τον πίνακα με την Μυστική Συνέλευση που κοσμεί πλέον το Μουσείο πλάι στην ταφόπλακα του Λόντου και την ιστορική σημαία του Αιγίου, δίπλα και στο Προεδρικό Διάταγμα μέσω του οποίου αποφασίστηκε η καθιέρωση της γιορτής. Η κ. Μπεντεβή μίλησε για το κορυφαίο πολιτικό προεπαναστατικό γεγονός του 1821 που οδήγησε τις εξελίξεις για τον απελευθερωτικό αγώνα κατά του Οθωμανικού Ζυγού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους παριστάμενους να ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον. ΄΄Σας ευγνωμονούμε που πήρατε αυτή την απόφαση και από τότε γίνατε ο πιο λαοφιλής μας πρόεδρος΄΄, είπε μεταξύ άλλων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κ. Μπεντεβή, με τον κ. Παυλόπουλο να απαντά: ΄΄Αυτό που έκανα ήταν να αποκαταστήσω την αλήθεια΄΄. Η επίσκεψη στο Μουσείο έγινε σε κλίμα χαράς, ενώ δεν έλειψαν και τα αστεία από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, πειράζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι τώρα η Αιγιάλεια θα διεκδικεί τα… πρωτεία από την Τριπολιτσά.

Ο Δήμαρχος ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επίτιμο δημότη Αιγιαλείας

Στην συνέχεια, άπαντες μετέβησαν στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων» όπου σε μία σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε η απονομή της ανώτατης τιμής του δήμου Αιγιαλείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότης Αιγαλείας, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, δεδομένου του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε στην απόφαση της καθιέρωσης της τοπικής εορτής.

΄΄Το Δημοτικό μας Συμβούλιο πήρε την απόφαση να σας ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη Αιγιαλείας ως ένδειξη βαθιάς τιμής για την διαδρομή και την προσφορά σας στον δημόσιο βίο της χώρας, αλλά και ως ένδειξη αναγνώρισης και ελάχιστης ανταπόδοσης για την πολύτιμη συνεισφορά σας στην καθιέρωση της 26ης Ιανουαρίου, ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας. Η σημερινή εκδήλωση τιμής γίνεται μέσα σε ένα ιερό πλαίσιο μνήμης και ιδιαίτερης ιστορικής αξίας που περίμενε χρόνια για αναγνωριστεί και να πάρει τη θέση και το αναλογούν μερίδιο που της αξίζει. Η 26η Ιανουαρίου 1821 που ανασύρθηκε από τα βάθη της ελληνικής ψυχής μας θα αποτελεί πλέον για μας, με κάθε τιμή και επισημότητα, στοιχείο της ιστορικής μας ταυτότητας. Τα ανεξίτηλα σημάδια της θα τα καθορίζει με υπερηφάνεια και θα τα κάνουν πιο στέρεα και τα μελλοντικά βήματά μας΄΄, επισήμανε  ο δήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Κρατώντας ψηλά το φρόνημα του Έλληνα και θα μεταδίδουν από γενιά σε γενιά την αξία του αγώνα. Το πιο σημαντικό σήμερα είναι ότι η ιστορία του τόπου μας ξαναβρίσκει τον σφυγμό της, που θα πάλλεται όχι μόνο στις καρδιές μας αλλά και στις καρδιές όλων των Ελλήνων, μεταφέροντας ένα πολυσήμαντο μήνυμα: ότι η καρδιά κάθε Έλληνα θα χτυπά πάντα για ελευθερία. Γιατί αποτελεί στοιχείο του είναι του και θα είναι πάντα έτοιμος να κάνει κάθε θυσία γι’ αυτήν. Ο σημερινός εορτασμός δεν είναι μόνο μία επέτειος, αλλά πολύ περισσότερο ένα ταξίδι συλλογικής μνήμης και αυτογνωσίας. Ως Έλληνες έχουμε την δύναμη να επιστρέφουμε πάντα δυναμικά, ορμώμενοι από τα δικά μας ανεξάντλητα αποθέματα και από το ελληνικό πνεύμα που μέσα από τις δυσκολίες σφυρηλατείται καθημερινά΄΄. Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης  Μπούνιας ανέγνωσε την σχετική απόφαση του Συμβουλίου.

Πρ. Παυλόπουλος: «Η ιστορική αλήθεια, οδηγός ώστε να συννενοούμεθα στα μεγάλα εθνικά θέματα»

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που ακολούθησε, κυριολεκτικά καθήλωσε τους παριστάμενους. ΄΄Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την ύψιστη τιμή την οποία που μου περιποιείτε ως Προέδρου της Δημοκρατίας και μία τέτοια τιμή μετατρέπεται αυτοθρόως, σε ένα χρέος. Όλων εκείνων των διδαγμάτων που απορρέουν από την ιστορία του τόπου που επικηρύσσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Επίτιμο Δημότη. Αισθάνομαι τυχερός που ήμουν εγώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υπέγραψε το Διάταγμα που καθιερώνει αυτή την επέτειο. Είναι αυτή η Συνέλευση που οφείλει να καθοδηγεί τα βήματά μου εφεξής ως προς την άσκηση των καθηκόντων μου και τις πράξεις που πρέπει να μου εμπνέει. Η Συνέλευση της Βοστίτσας, έπρεπε να αποκατασταθεί στην ιστορική μνήμη, γιατί είναι ένα γεγονός για το οποίο δεν έπρεπε να υπάρχουν ιστορικές αμφιβολίες, αφού τα τεκμήρια είναι πολλά΄΄, σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε εκτενείς αναφορές στην ιστορία του Αιγίου, και τόνισε: ΄΄Για να φτάσουμε στην Βοστίτσα, τούτος ο τόπος δικαιολογεί το πώς καταφέραμε να φτάσουμε. Ποιοι ήταν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα που κατοίκησαν αυτό τον τόπο, του οποίου εσείς σήμερα με κάνατε κομμάτι του. Γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε στην ιστορία ούτε και στην ζωή΄΄. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στην Αχαϊκή Συμπολιτεία παραλληλίζοντάς την με την σημερινή ενωμένη Ευρώπη. Εντύπωση προκάλεσαν η βαθιά γνώση των γεγονότων οι λεπτομέρειες για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που επισήμανε ο Πρόεδρος και η θέρμη με την οποία μίλησε γι’ αυτή. Αναφέρθηκε στην δράση συγκεκριμένων προσώπων, για το κλίμα ετοιμότητας που μεταφέρθηκε, για τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν. ΄΄Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι στην Βοστίτσα έχουμε μία Συνέλευση η οποία συνήλθε με την παραίνεση της Φιλικής Εταιρείας με σκοπό να ξεκαθαριστεί όχι εάν πρέπει να γίνει η έναρξη της Επανάστασης αλλά το πότε πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να προετοιμαστεί. Γι’ αυτό λοιπόν η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, είναι στην ουσία η… σπίθα που πυροδότησε τις έτοιμες ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων για να εκραγεί την 25η Μαρτίου στην Αγία Λαύρα η Επανάσταση, η Εθνεγερσία.

Αισθάνομαι και χαρά και τιμή που είμαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έβαλε την υπογραφή του σε αυτή την απόφαση. Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας έχει χαρακτηριστικά μιας εθνικής επετείου γιατί αν δεν είχε προηγηθεί, είναι αμφίβολο εάν θα είχαμε φτάσει και πότε θα είχαμε φτάσει στην Εθνεγερσία΄΄, σημείωσε ακόμη.

Συμπερασματικά, στάθηκε σε δύο σημεία: ΄΄Ακόμη κι όταν διαφωνούμε εμείς οι Έλληνες, όταν φτάνουμε στην ώρα της απόφασης και αφού σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα σε κλίμα αρραγούς ενότητας οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά θέματα και να υπερασπιζόμαστε το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας, του λαού και του Έθνους μας. Αυτό είναι το πρώτο δίδαγμα από την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Το δεύτερο είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στην διαδρομή του ελληνισμού. Μου είναι παντελώς αδιάφορο αν πολλές φορές τα λόγια παρεξηγούνται. Δεν έχω σκοπό να επηρεάσω κανέναν ούτε να πάρω θέση στα ζητήματα Εκκλησίας και Πολιτείας. Θα μεταφέρω την ιστορική αλήθεια που αποτυπώνονται στα Συντάγματα του ελληνικού κράτους. Στην Αγία Λαύρα αλλά και εδώ στην Βοστίτσα, η Εκκλησία ήταν παρούσα και πρωτοστατούσε κιόλας, η Εκκλησία βοηθά και στηρίζει και σήμερα. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοεί γιατί η ιστορία διδάσκει και την ιστορία πρέπει να την σεβόμαστε. Όπως επίσης, η ιστορία πρέπει να γίνεται πάντοτε σεβαστή. Δεν είναι θέμα επιλογής. Όταν μέσα μας αποκαταστήσουμε αυτή την ιστορική αλήθεια και αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ, μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο κατάματα για να συνεννοούμεθα στα μεγάλα εθνικά θέματα, χωρίς να μας χωρίζουν οποιεσδήποτε ανώφελες διαφορές. Δεν έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε για ζητήματα που έχουν σχέση με την υπόσταση του τόπου, την ιστορία του λαού και του Έθνους΄΄. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος της μεγάλης τιμής που του έκανε ο δήμαρχος Αιγιαλείας!

Στην συνέχεια, μετέβη στην παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τέμενη, εκεί όπου συμπεράσματα ιστορικών αναφέρουν ότι έγινε μία εκ των συναντήσεων της Συνέλευσης της Βοστίτσας. Τέλος, στους επισήμους προσκεκλημένους της γιορτής, παρατέθηκε γεύμα στον χώρο του ξενοδοχείου «Long Beach» στον Λόγγο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr