background img
banner
banner

Χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δημοτικές αρχές είχαν προσπαθήσει, στο παρελθόν, να καταγράψουν λεπτομερώς την ακίνητη περιουσία του δήμου, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν κατάφερε να αποτυπώσει συνολική εικόνα.  Μια τάξη στο χάος προσπαθεί να βάλει σήμερα η αντιδημαρχία  διοίκησης του Δήμου Αιγιαλείας, έχοντας ξεκινήσει τη συγκέντρωση και καταγραφή αποδεικτικών στοιχείων για το σύνολο της δημοτικής περιουσίας.

Τέτοια καταγραφή είχε να γίνει από το 1968 και αυτό δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που για να ευοδωθεί χρειάζεται ενίσχυση του αρμόδιου τμήματος.

Ο δήμος Αιγιάλειας έχει πολλά ακίνητα, από τα πιο γνωστά  είναι το δημαρχείο, κινηματογράφος Απόλλων, το Πολύκεντρο στη Μυρτιά και το Πολιτιστικό Κέντρο, μέχρι το παλιό ελαιοτριβείο στην Ελίκη και βεβαίως όλα τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα.  Ο χρόνος πιέζει με αφορμή και την κατάρτιση των δασικών χαρτών  που στην Αιγιάλεια θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. 

4.000 στρέμματα βοσκοτόπια.

Πρόσφατα έγινε ανάρτηση με τα παραχωρημένα βοσκοτόπια, η έκταση των οποίων φτάνει τα 4.000 στρέμματα , τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Ακράτα και την Αιγείρα.  Όπως σημειώνει στο”Protionline.gr”ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος : ” Βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση συμβολαίων και σε επικαιροποίηση των οικοπεδικών εκτάσεων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος”. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μεντζελόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει να ξετρυπώσει τα συμβόλαια που ξεκαθαρίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Κτηματολόγιο από το 1968

Στα χέρια του αντιδημάρχου βρίσκεται το Κτηματολόγιο του Δήμου Αιγίου την περίοδο του 1968, που αποτελεί σύμφωνα με το Δημήτρη Φιλιππάτο, ιστορικό κειμήλιο με τοπογραφικά από το κυλικείο στα Υψηλά Αλώνια μέχρι και προσχέδια από την αίθουσα το Κινηματογράφου.  Πρόσφατη επιτυχία θεωρείται και η απόκτηση μέρους της Χαρτοποιίας, που είχε παραχωρηθεί για την κατασκευή σχολών για το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Εκτός όμως από την ακίνητη περιουσία του δήμου, που εφόσον καταγραφεί πλήρως θα μπορούσε να αποτελέσει και μοχλό ανάπτυξης, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά, σοβαρή δουλειά γίνεται και τον τομέα των κληροδοτημάτων .

Εκεί υπήρχε καταγραφή από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρη σε πολλές περιπτώσεις η βούληση του διαθέτη και τα ακίνητα δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα στο δήμο. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας αποτελεί στοίχημα για τη δημοτική αρχή και η καταγραφή και αρχειοθέτηση με αφορμή και το κτηματολόγιο που έρχεται θα δώσει στο δήμο τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί καλύτερα την περιουσία του.

Μετά τον “Πύργο” ο “Φάρος”

Όπως και να έχει το όλο εγχείρημα για να μη ναυαγήσει, όπως και οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν θα πρέπει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και να ενισχυθεί με προσωπικό κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο αυτή την περίοδο.  Όλα είναι δυνατά δηλώνει στο “Protionline.gr” o Δημήτρης Φιλιππάτος αρκεί να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους για να βρεθούν οι άνθρωποι να επενδύσουν στα assets του δήμου. Έφερε ως παράδειγμα τη μίσθωση του Τουριστικού Περιπτέρου από το Λιμενικό Ταμείο με ευνοϊκούς όρους αλλά τα λεφτά μπαίνουν στο ταμείο κάθε μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πύργο των Υψηλών Αλωνίων, που μισθώθηκε πρόσφατα, από τον ίδιο επιχειρηματία. Σε λίγο καιρό μάλιστα βγαίνει και η προκήρυξη για το “Φάρο” στην παραλία και στόχος της Υπηρεσίας είναι η γρήγορη εκμίσθωσή του.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr