background img
banner
banner

Εκτοξεύτηκαν τα ανείσπρακτα από ΤΑΠ σε μία πενταετία…

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΕΗ – ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

«Ταβάνι» πιάνουν οι ανείσπρακτες οφειλές δημοτών της Αιγιάλειας, ως προς το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο – ως γνωστόν – συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό τής ΔΕΗ. Από το 2013 ως το 2017 τα ποσά που οφείλονται για το συγκεκριμένο τέλος, γνωρίζουν αύξηση που ξεπερνά το 70%, ποσοστό που φανερώνει την ασυνέπεια των καταναλωτών ως προς την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος, αποτέλεσμα του οικονομικού «στραγγαλισμού» των νοικοκυριών και των ανύπαρκτων τζίρων των επιχειρήσεων…

Σημειώνεται ότι το ΤΑΠ επιβάλλεται υποχρεωτικά από το νόμο και δεν αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του δήμου. Επιβάλλεται στα πάσης φύσεως ακίνητα εκτός εκείνων που ανήκουν στην παρ. 7 του Ν. 2130 άρθρο 24 (κοινόχρηστοι και εργοταξιακοί χώροι, δημόσια ιδρύματα κ.λπ.), ενώ υπολογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφερείας των δήμων και κοινοτήτων στα πάσης φύσεως ακίνητα. Το τέλος, βαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και καταβάλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα οικόπεδα που εντός τους υπάρχουν κτίσματα, με την ΔΕΗ να αποδίδει στην συνέχεια το ΤΑΠ στους δήμους. Για τα ακίνητα που δεν έχουν κτίσματα, ο ιδιοκτήτης καταβάλει το τέλος κατευθείαν στον δήμο.

Οφειλές 403.1556,71 ευρώ για πέντε χρόνια

Ενώ όμως μέχρι το 2012 υπήρχε μία σχετικά καλή εισπραξιμότητα από τον δήμο Αιγιαλείας, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη μείωση των εισφορών από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων της τελευταίας πενταετίας, ανέρχεται σε 403.1556,71 ευρώ. Επιπλέον, χρόνο με το χρόνο παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στα ποσά που οφείλονται, στοιχείο ενδεικτικό της αδυναμίας των δημοτών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το 2013 τα ανείσπρακτα ποσά από ΤΑΠ ανέρχονταν σε 31.621,68. Το 2014 έγιναν 38.118,44 ευρώ και το 2015 εκτοξεύτηκαν σε 63.214,78 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, τα ποσά που οφείλονταν στον δήμο Αιγιαλείας από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας έφταναν τα 73.510,30 ευρώ, ενώ το 2017 οι οφειλές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού ανέρχονται σε 108.815,30 ευρώ!

Στις περιπτώσεις συνδρομητών της που δεν πληρώνουν λογαριασμούς και κατά συνέπεια και το τέλος, η ΔΕΗ εκτός από την άσκηση της δικής της πολιτικής (ειδοποιήσεις, διακανονισμοί, διακοπή ρεύματος), ενημερώνει για τη διαγραφή τον δικαιούχο δήμο ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν την είσπραξη των εσόδων των δήμων και κοινοτήτων. Εάν ο ιδιοκτήτης παρουσιάζεται ασυνεπής και ως προς τον δήμο, τότε ο νόμος προβλέπει την επιβολή προστίμων.

Αναζητείται τρόπος για να μην επιβάλλονται πρόστιμα

Σε αυτή την περίπτωση δεν λείπουν οι αντιδράσεις των πολιτών που δυσφορούν υπό το βάρος των χρεών και ζητούν απαλλαγή από τα πρόστιμα. Μάλιστα, αναφέρουν πως σε γειτονικούς δήμους και συγκεκριμένα στον δήμο Πατρέων αλλά και στον δήμο Καλαβρύτων, τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές δεν βεβαιώνονται και τους ιδιοκτήτες βαρύνει μόνο το τέλος αυτό καθαυτό. Ο δήμαρχος από την πλευρά του, δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι ο νόμος μπορεί να επιτρέψει μη επιβολή ή διαγραφή των προστίμων, εκφράζοντας παράλληλα την βούλησή του να απαλλάξει τους οφειλέτες του ΤΑΠ από τα πρόστιμα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στo Protionline.gr ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παναγόπουλος, ΄΄αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός δημοτών αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό βρισκόμαστε πλέον σε αναζήτηση του τρόπου εκείνου που θα μας επιτρέψει να μην επιβάλλουμε πρόστιμα για την μη καταβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και ψάχνουμε να βρούμε ένα «παραθυράκι» στην νομοθεσία ώστε να υιοθετήσουμε κι εμείς αυτή την πολιτική΄΄.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΤΑΠ: 403156,71 ΑΝΑ ΕΤΟΣ

2013: 31621,68

2014: 38118,44

2015: 63214,78

2016: 73510,30

2017: 108815,97


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr