background img
banner
banner

Εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην Φανερωμένη

«ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ» Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ -ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ

Πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 7ης Νοεμβρίου 2014 και ενίσχυση της τοιχοποιίας αυξάνοντας τις αντοχές σε περίπτωση ενδεχόμενου μελλοντικού σεισμού, περιλαμβάνουν οι εργασίες που ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. Παρά το εύρος των εργασιών, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε ο ναός να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν και να τεθεί και πάλι στην διάθεση των πιστών, πριν την 25η Μαρτίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία της σύμβασης.

Όπως έγινε γνωστό από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, επειδή από την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ο ιερός ναός θα παραμείνει κλειστός μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών, που υπολογίζεται περί τα τέλη τού προσεχούς Μαρτίου. Κατόπιν της αγαστής συνεργασίας των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου και μηχανικών, η υπηρεσία του ΤΑΣ (Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) ενέκρινε τον συνταχθέντα προϋπολογισμό και το απαραίτητο κονδύλιο, ξεκινώντας ουσιαστικά την όλη διαδικασία. Ακολούθησε ο απαραίτητος διαγωνισμός, από τον οποίο ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε ο Πατρινός εργολάβος Παναγιώτης Σούλης.

Πλέον, οι Θείες Λειτουργίες της Κυριακής θα τελούνται στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας και στο Παρεκκλήσιο της Παντανάσσης, το οποίο ευρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Επισκοπείου Αιγίου. Επίσης, οι Θείες Λειτουργίες καθημερινών εορτών θα τελούνται εναλλάξ και στους δύο Ιερούς Ναούς, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα διανέμεται από τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Τέλος, τα Ιερά Μυστήρια Γάμου και Βαπτίσεως θα μπορούν να τελούνται και στους δύο Ιερούς Ναούς, αφού φυσικά έχει προηγηθεί σχετική συνεννόηση. Νεκρώσιμες Ακολουθίες και Ακολουθίες Μνημοσύνου θα τελούνται και στους δύο Ιερούς Ναούς, κυρίως όμως στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας.

Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 53.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο του ΦΠΑ όσο και των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ. Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο κ. Νέστορας Αθανασόπουλος, το τεχνικό συνεργείο του οποίου εγκαθίσταται από την προσεχή Δευτέρα, ΄΄ο ναός θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο αφού οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό του είναι πολλές και αναγκαίες εξαιτίας των ζημιών που είχε προκαλέσει ο σεισμός. Κατ’ αρχήν θα αφαιρεθούν όλες οι εικόνες, θα μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος αλλά και τα επιχρίσματα, και στην συνέχεια θα γίνουν εργασίες στην τοιχοποιία και στα τρία μέρη του ναού, δηλαδή στο Ιερό, στο κυρίως μέρος και στον γυναικωνίτη. Συγκεκριμένα, θα ενισχυθεί ο φέρων οργανισμός, οι τοίχοι θα οπλιστούν με μεταλλικό πλέγμα και τσιμεντοκονίαμα με σκοπό να αντέξει και σε πιθανό μελλοντικό σεισμό. Θα γίνουν τσιμεντενέσεις και ειδικά αγκύρια στους θόλους των παραθύρων και όπου αλλού χρειαστεί΄΄.

Το συνεργείο που θα εργάζεται καθημερινά θα αποτελείται από δέκα άτομα, ενώ όπως τόνισε ο εργολάβος, ΄΄θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να έχουμε παραδώσει τον ναό πριν την καταληκτική ημερομηνία της σύμβασης που είναι στις 25 Μαρτίου΄΄.

Θεμελιώθηκε το 1899, εγκαινιάστηκε το 1914…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, στη μορφή που λειτουργεί σήμερα, θεμελιώθηκε το 1899 σε σχέδια του γνωστού Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ στην ίδια θέση που βρισκόταν ο παλιός ναός που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1861. Εξάλλου, η πρώτη φορά που ανεγέρθη ιερός ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου αναφέρεται στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους και ανάγεται στο έτος 1366, επί βαρόνου της Βοστίτσας Νέριου Ατζαγιώλη. Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν το 1914 από τον Επίσκοπο Τιμόθεο και από τότε η λειτουργία του υπήρξε συνεχής, πλην από μερικούς μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995 που προκάλεσε βλάβες στο εσωτερικό και απαιτήθηκαν εργασίες αποκατάστασης. Μεγάλο μέρος της αγιογράφησης του τέμπλου του Ιερού Ναού (που χρονολογείται από το 1841), όπως και η διακόσμηση του προγενέστερου ναού της Φανερωμένης που βρίσκονται σήμερα στον υπάρχοντα ναό, είναι έργα του διακεκριμένου ζωγράφου-αγιογράφου Κωνσταντίνου Φανέλλη που ήρθε νέος στην αναπτυσσόμενη μετεπαναστατική Βοστίτσα και τελικά έζησε εδώ μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ και ο γιος του Μιμίκος Φανέλλης φιλοτέχνησε αργότερα σύνολο εικόνων με χαρακτηριστική τεχνοτροπία. Το 2014 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, ο σεισμός της 7ης Νοεμβρίου όμως, «χτύπησε» τον ναό ευτυχώς χωρίς να εμποδίσει την λειτουργία του.

*Οι φωτογραφίες ελήφθησαν τέσσερις ημέρες μετά το χτύπημα του «Εγκέλαδου» τον Νοέμβριο του 2014, σε αυτοψία μεικτού κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού, της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και της αντιδημάρχου Βάσως Ψυχράμη, με τον προϊστάμενο εφημέριο του ναού, π. Αθανάσιο Λιακόπουλο να τους δείχνει τις ζημιές στο εσωτερικό του ναού.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr