background img
banner
banner

Έτοιμος να «εκραγεί» ο Μεγανίτης

ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΙΝ «ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ» ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αντιδήμαρχος Δυτικής  Αιγιάλειας αλλά και η Πολιτική Προστασία του Δήμου για την υπερχείλιση που εμφανίζει ο ποταμός Μεγανίτης όταν βρέχει καταρρακτωδώς.

Το ποτάμι μεταξύ Αιγίου και Συμπολιτείας αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο από όλα τα ποτάμια της Αιγιάλειας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημιουργηθεί αναχώματα για να προστατευθούν παραποτάμιες περιουσίες.

Πέρσι θάφτηκε η τσάπα του Άκτορα, που έκανε αμμοληψίες εντός του ποταμού, από τα ορμητικά νερά και πριν από τρία χρόνια δημιουργήθηκαν αναχώματα τεσσάρων μέτρων για να μην πάει το νερό στο Βιολογικό.

Από την Αράχοβα μέχρι το Γρηγόρι το ποτάμι κατέβασε υλικό που συσσωρεύτηκε στο μέσον του ποταμού στο ύψος της γέφυρας της Τ. Κ. Χαντζή με αποτέλεσμα το νερό διαχέεται δεξιά και αριστερά με άμεσο τον  κίνδυνο  πλημμύρας σημειώνει ο αντιδήμαρχος  Δυτικής Αιγιάλειας Μιχάλης Κυριακόπουλος που ψάχνει λύση για να καθαριστεί άμεσα το ποτάμι, πριν καταστραφούν περιουσίες.

Πρέπει να οριοθετηθούν τα ποτάμια της Αιγιάλειας άμεσα τονίζει στo Protionline.gr   ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας Λάμπης Στεφανίδης. «Φτάσαμε να μιλάμε για ενεργή κοίτη που υπό κανονικές συνθήκες είναι 4 μέτρα, όταν βρέχει όμως αυτή γίνεται 20 και τότε αρχίζουν τα προβλήματα».

Ωστόσο όπως είναι φανερό και αποτελεί πρόβλημα 10 ετών πότε η Περιφέρεια, ο Δήμος και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που έχουν αρμοδιότητα δεν είδαν το θέμα με το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης.  Όλα τα ποτάμια έχουν καταπατηθεί, γίνονται ανεξέλεγκτες αμμοληψίες  και ποτέ δεν έγινε μια σοβαρή μελέτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Από τα επτά ποτάμια της Αιγιάλειας το πιο επικίνδυνο είναι ο Μεγανίτης γιατί ποτέ δεν καθαρίστηκε επαρκώς και ακολουθεί ο Σελινούντας. Φοίνικας, Κριός και  Κράθις είναι μέσα στη λίστα. Λιγότερο επικίνδυνα Βουραϊκός και ο Κερυνείτης.

Πρώτα οριοθέτηση, μετά ενεργή κοίτη, μετά περιβαλλοντικά και καταπάτηση για να σωθούν τα ποτάμια μας σημειώνει ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr