background img
banner
banner

“Φως” από τη Λαμπινού για τα σκουπίδια

ΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΕΙΡΑ

Σημαντικές εξελίξεις διαφαίνονται στην ορίζοντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια, μετά την προχθεσινή σύναξη στην Αιγείρα μεταξύ του Θανάση Παναγόπουλου και προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος είχε ανέβει στην Αθήνα και ερχόμενος προς Αιγιάλεια ζήτησε από τον αντιδήμαρχο Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργο Γιοβά, να προσκαλέσει τους προέδρους των Τ. Κ. Αιγείρας, Αμπελοκήπων, Αιγών και Λαμπινού για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις με το ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής είχαν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες πως αν δεν βρεθεί λύση με τη μεταφορά των απορριμμάτων, τότε στις 13 Φεβρουαρίου που λήγει η άδεια έκτακτης ανάγκης, θα κλείσουν και πάλι το ΧΥΤΑ.

Με αυτά τα δεδομένα ο δήμαρχος παρουσιάστηκε στη σύναξη των προέδρων των Κοινοτήτων που έχουν αναφορά στο ΧΥΤΑ για  να δώσει λύση. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως θα καλέσει στο γραφείο του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας την επιτροπή αγώνα και τους φορείς για να τους ενημερώσει σχετικά.

Ξεκινάει άμεσα η μεταφορά

Στο τραπέζι, γνωστής ταβέρνας, στο χωριό Λαμπινού παρουσία προέδρων, αντιδημάρχων  αλλά και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αν. Αιγιάλειας, ο Θανάσης Παναγόπουλος έδωσε απαντήσεις για όλα τα καυτά ζητήματα ώστε να πάψει η ατέρμονη αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες α) ο δήμαρχος έχει εξασφαλίσει άδεια από νόμιμο ΧΥΤΑ , κοντά στη Λαμία, ώστε να πηγαίνουν από τον επόμενο μήνα τα σκουπίδια Αιγίου, Διακοπτού, Συμπολιτείας και Ερινεού β) εντός του ίδιου μήνα θα λειτουργήσει η πρέσα απορριμμάτων που βρίσκεται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση “Nησί”  στην Τέμενη. Εκεί θα πηγαίνουν όλα τα σκουπίδια της Αιγιάλειας και θα συμπιέζονται πριν φύγουν για ρίψη σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, γ ) Μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα η παλιά σύμβαση μεταφοράς σύμφωνα με τη νομοθεσία ή να δοθούν προσφορές για νέα, χωρίς διαγωνισμό, δ) Το ποσό του 1.150.000€ που βρίσκεται στα ταμεία του δήμου και με συμπιεσμένα σκουπίδια αρκεί για 1,5 χρόνο αφού ο όγκος θα μειωθεί στο 1/3, ε ) Ξεκίνησε χθες η εργολαβία για το βιοαέριο και τις μεμβράνες, ώστε να υπάρχει ασφάλεια με τα λύματα στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, στ) για τα λύματα θα εξεταστεί ο τρόπος να πηγαίνουν στο Βιολογικό στο Αίγιο.

Με αυτά τα δεδομένα οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων φαίνεται πως έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους, αφού βλέπουν πως ο δήμαρχος είναι συνεπής στις εξαγγελίες του. Εφόσον όλα πάνε καλά στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας θα πηγαίνουν σκουπίδια μόνο Ακράτας και Αιγείρας κάτι που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό ο δήμαρχος, αλλά η καθυστέρηση έφερε τις γνωστές αντιδράσεις με το μπλόκο στο ΧΥΤΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

Εφόσον ολοκληρωθούν  οι εργασίες στο  ΧΥΤΑ τότε ίσως ο δήμος καταφέρει να πάρει προσωρινή άδεια λειτουργίας μέχρι να αποφασίσει το ΣΤΕ τι θα γίνει με τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στη Δυτική Αιγιάλεια στη θέση Παπανικολού, έργο που σταμάτησε  μετά τις προσφυγές κατοίκων της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr