background img
banner
banner

Γιορτή με την επισημότητα και την βαρύτητα που της αρμόζει!

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΑ ΤΗΝ «ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ»

Αντίστροφα μετρά πλέον το Αίγιο, για να γιορτάσει για πρώτη φορά φέτος, όπως αρμόζει, το μεγαλύτερο προεπαναστατικό γεγονός που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα, η Εθνική Τοπική Γιορτή για την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», το γεγονός που δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Την σπουδαιότητα του ιστορικού γεγονότος που χαρακτηρίζει πλέον το Αίγιο, θα επισφραγίσουν με την παρουσία τους οι κορυφαίες Αρχές της χώρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σημαίνουσες προσωπικότητες θα δώσουν το «παρών»

Το «παρών» την ημέρα αυτή στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, αναμένεται να δώσουν κι άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες, καθώς και πολιτικοί.
Επίσης, θα παραστεί και η οικογένεια Δεσποτόπουλου και συγκεκριμένα ο Βασίλης Δεσποτόπουλος, αρχιτέκτων, απευθείας απόγονος του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου, στο σπίτι του οποίου στο Αίγιο, πραγματοποιήθηκε η μία συνεδρία στο πλαίσιο της Μυστικής Συνέλευσης. Μαζί του θα είναι και η σύζυγός του Γιάννα Δεσποτοπούλου που υπήρξε η εμπνεύστρια και επί σειρά ετών πρόεδρος των Special Olympics Hellas. Η οικογένεια διατηρεί φιλικές σχέσεις με την πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της οποίας, επετεύχθη και η αναγνώριση της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας που οδήγησε, μετά και τις ενέργειες προσωπικά του δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου, στην καθιέρωση της Τοπικής Εθνικής Εορτής και της αργίας για την Αιγιάλεια, την ημέρα αυτή κάθε χρόνο. Μάλιστα, η οικογένεια Δεσποτόπουλου πρόκειται να διαθέσει σειρά κειμηλίων, στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου. Στις εκδηλώσεις θα είναι παρούσα και η ποιήτρια και γλύπτρια Λέτα Κουτσοχέρα, η οποία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα έργο της με θέμα την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Παρασκευής

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση του Δημαρχείου και των λοιπών δημόσιων κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα: Το πρωί της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου και ώρα 10.00, θα τελεστεί Δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με την συμμετοχή του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και άλλων Μητροπολιτών, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Αιγίου. Στις 10.20, στον ναό, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Δημήτριο Σταθακόπουλο Διδάκτορα Κοινωνιολογίας της Ιστορίας και Δ.Σ. του Ομίλου Απογόνων και Αγωνιστών του 1821. Μετά το πέρας αυτού και προηγμένων των Φιλαρμονικών, θα πραγματοποιηθεί μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, προσκόπων, οδηγών με τις σημαίες στο Μνημείο των Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια, όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνου, στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί παρέλαση. Εκκίνηση των τμημάτων (των σημαιοφόρων με τους παραστάτες) των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων του δήμου, του τμήματος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και του τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άρατος», προηγουμένων των Φιλαρμονικών. Στις 12.15 θα γίνει απονομή της ανώτατης τιμής του δήμου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων». Θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Αιγαλείας, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, δεδομένου του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε στην απόφαση της καθιέρωσης της τοπικής εορτής.

Από τις 26 ως τις 31 Ιανουαρίου, το Πολιτιστικό Σωματείο «Άρατος» (Τμήμα Κινηματογράφου και Ιστορικής Αναβίωσης) παρουσιάζει στο ισόγειο του δημοτικού κτιρίου «Παναγιωτόπουλου», Έκθεση Αρμάτων και Φορεσιάς των αγωνιστών του 1821. Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής, θα τελεσθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο. Ώρες επίσκεψης για το κοινό: Στις 26 Ιανουαρίου, από τη 1.00 ως τις 2.30 το μεσημέρι. Επίσης, την ίδια ημέρα, στις 7.00 το απόγευμα, μετά τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με θέμα: «Παρουσίαση της χρήσης των αυθεντικών αρμάτων των αγωνιστών του 1821». Από τις 27 έως τις 31 Ιανουαρίου η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό, από τις 9.00π.μ. έως τις 12.30μ.μ. και από τις 5.30μ.μ. ως τις 9.30μ.μ.

Το μήνυμα του δημάρχου

΄΄Το Αίγιο γιορτάζει φέτος για πρώτη φορά, με κάθε τιμή και κάθε επισημότητα την καθιέρωση της 26ης Ιανουαρίου ως Εθνικής Τοπικής Γιορτής και ημέρα αργίας για το Δήμο Αιγιαλείας. H 26η Ιανουαρίου ήταν η ημερομηνία έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας το 1821 που έβαλε το Αίγιο στο επίκεντρο της Ελληνικής επανάστασης και του μεγάλου μας απελευθερωτικού αγώνα΄΄, επισημαίνει για την ημέρα αυτή ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Το μεγάλο αυτό ιστορικά αδιαμφισβήτητο και επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός είναι πλέον στοιχείο της ιστορικής μας ταυτότητας ,έτσι ώστε το Αίγιο και η ευρύτερη περιοχή του από εδώ και στο εξής να μπορεί να στέκεται επάξια στις πρωταγωνίστριες πόλεις της περιόδου αυτής, την Πάτρα, τα Καλάβρυτα και την Καλαμάτα αποτελώντας ένα νέο σημείο αναφοράς» επισημαίνει για την ημέρα αυτή΄΄

 

Οπτική απεικόνιση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άρατο»

Ενεργή και ουσιαστική θα είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Σωματείου «Άρατος» ή ευρύτερα γνωστού ως «Άρατος films» (παραγωγού φορέα της ταινίας «Έξοδος 1826») και συγκεκριμένα του Παραρτήματος Νοτίου Ελλάδος που εδρεύει στο Αίγιο, με υπεύθυνο επικοινωνίας τον Βασίλη Γεωργαντά, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την νέα ταινία με τίτλο «Πολιορκία» βασισμένη στο πραγματικό ιστορικό γεγονός της Πολιορκίας της Μονής Δοβρά Βέροιας. Το Παράρτημα Νοτίου Ελλάδος έχει συστήσει τμήμα κινηματογράφου και ιστορικής αναφοράς με απώτερο σκοπό να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερη οπτική απεικόνιση μέσα από την ιστορική φορεσιά και τον οπλισμό των αγωνιστών του ’21. Έτσι χρησιμοποιεί τα μέλη του ως τιμητικό άγημα σε επετείους ιστορικών πόλεων, όπως έχει γίνει ως τώρα στην Αρεόπολη Μάνης, στις εκδηλώσεις για την Άλωση της Τριπολιτσάς και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Καλαμάτα, Σάλωνα, Καρπενήσι, με αποκορύφωμα την συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Έξοδο του Μεσολογγίου. Ανάλογη θα είναι η παρουσία των μελών του «Άρατου» με παραδοσιακές φορεσιές και οπλισμό του ’21, στις εκδηλώσεις της Παρασκευής για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Αρωγοί στην προσπάθεια θα είναι και δέκα επιχειρηματίες του Αιγίου οι οποίοι θα συμμετάσχουν ενεργά στο άγημα του Αιγίου. Μάλιστα, στα πλαίσια της συνεργασίας, έχουν κληθεί από τον Άρατο και θα συμμετάσχουν κι άλλοι σύλλογοι αναβίωσης του ’21, όπως οι «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας, από το χωριό Νέδουσα του Νικηταρά, από συλλόγους της Μάνης και των Καλαβρύτων, ενώ μόνο από το Μεσολόγγι αναμένεται να παρασταθούν 50 άτομα. Όλοι μαζί θα συνοδεύσουν τις εκδηλώσεις και θα λάβουν μέρος στην παρέλαση που θα γίνει, φορώντας εντυπωσιακές φορεσιές και κρατώντας πολεμικές σημαίες. ΄΄Είναι μία κίνηση του Συλλόγου μας με σκοπό να βοηθήσουμε την πόλη και να δημιουργήσουμε ισχυρά ερεθίσματα με δυναμικά δρώμενα και συνθήκες ιστορικού τουρισμού, όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις΄΄, επισημαίνει ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας πως την όλη προσπάθεια και ειδικά την έκθεση στηρίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών.

Για πρώτη φορά στο Αίγιο η έκθεση του Χρήστου Κατσαμπάνη

Τέλος, άκρως ενδιαφέρουσα αλλά και τιμητική για την πόλη, θα είναι η έκθεση Αρμάτων και Φορεσιάς των αγωνιστών του 1821 που θα φιλοξενηθεί στο Παναγιωτοπουλέικο Αρχοντικό, με πρωτοβουλία του Συλλόγου. Πρόκειται για την τεράστιας ιστορικής αξίας, έκθεση του Χρήστου Κατσαμπάνη από την Καλαμάτα, που περιλαμβάνει παραδοσιακές στολές, παλαιότυπα από το 1493 έως το 1828, άρματα του 1821, αλλά και αποδεικτικά της ελληνικότητας της Μακεδονίας, τα οποία συνέλλεξε με… αγώνα μιας ζωής, όπως ο ίδιος αναφέρει. Για την παραχώρηση του Παναγιωτοπουλέικου, εκφράζονται ευχαριστίες από τον «Άρατο» προς τον δήμο Αιγιαλείας. Χορηγοί της έκθεσης, είναι: «Φιλοξένια», «Achaia Stars», «Fragos tyres», Ενεργοί Πολίτες Αιγιάλειας, «ΑΦΟΙ Παπαδόπουλοι», ΚΤΕΟ Αιγίου «Autovision», «Κακογιάννης», «Κατσικαλής», «Μπόγδος Μαρμαροτεχνική», «Husqvarna –Παπαθανασίου», «Ξυλεία Οικονομόπουλος», «Tabacco Store & More», «Mobiline», «Τεχνοκαθαριστική Χαλιών», «Aegean Ροδόπουλος», «Κυρίτσης», «Ποδηλατοδρόμιο», «Kallisto Spa», «Το Αυθεντικό».

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr