background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια τιμά την ιστορική της ταυτότητα!

ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ

Η στιγμή που η Αιγιάλεια θα γιορτάσει για πρώτη χρονιά, όπως αρμόζει, την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, έφτασε. Όλα τα βλέμματα στρέφονται αύριο Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο Αίγιο, όπου παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και πλήθους επισήμων, πρόκειται να πραγματοποιηθούν με λαμπρότητα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Τοπικής Εθνικής Εορτής του Αιγίου!

Σημειωτέον ότι η αυριανή μέρα έχει χαρακτηριστεί ως αργία για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του δήμου Αιγιαλείας, τα σχολεία και τα καταστήματα, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο καθιερώνει την ημέρα αυτή ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ως ημέρα αργίας, προς τιμήν της επετείου της έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, του κορυφαίου πολιτικού προεπαναστατικού γεγονότος του 1821 που οδήγησε τις εξελίξεις για τον απελευθερωτικό αγώνα κατά του Οθωμανικού Ζυγού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση του Δημαρχείου και των λοιπών δημόσιων κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα: Το πρωί της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου και ώρα 10.00, θα τελεστεί Δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με την συμμετοχή του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και άλλων Μητροπολιτών, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Αιγίου. Στις 10.20, στον ναό, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Δημήτριο Σταθακόπουλο Διδάκτορα Κοινωνιολογίας της Ιστορίας και Δ.Σ. του Ομίλου Απογόνων και Αγωνιστών του 1821. Μετά το πέρας αυτού και προηγμένων των Φιλαρμονικών, θα πραγματοποιηθεί μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, προσκόπων, οδηγών με τις σημαίες στο Μνημείο των Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια, όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνου, στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί παρέλαση.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της παρέλασης έχει ως εξής: Τα Δημοτικά Σχολεία Αιγίου, Κουλούρας και Τεμένης, τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Αιγιαλείας υπό την καθοδήγηση των συντονιστών, για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής – υποδιευθυντή 2ου ΓΕΛ Αιγίου Δημήτρη Μασαούτη και για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής του 5ου Δημ. Σχολείου Αιγίου Επαμεινώνδα Σκαρτσίλα και με την συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας, της Φιλαρμονικής Αιγίου και της Φιλαρμονικής Ακράτας, τμήματος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου, του πολιτιστικού σωματείου «Άρατος» με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα, καθώς και του Ιερού κλήρου, που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, μετά το πέρας της Δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου «Αγίου Ιωάννη», θα παραταχθούν επί της οδού Μητροπόλεως στη συμβολή με την οδό Αγίου Ιωάννου, προκειμένου να κατευθυνθούν με βήμα προς το Μνημείο των Ηρώων (κάθοδος οδού Μητροπόλεως). Μόλις φθάσουν στην συμβολή των οδών Μελετοπούλων και Μητροπόλεως θα ακολουθήσουν την διαδρομή Μελετοπούλων – Σωτηρίου Λόντου – Ρωμανιώλη για να παραταχθούν στην οδό Ρωμανιώλη έως ότου δοθεί το έναυσμα εκκίνησης της παρέλασης μπροστά από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς επισήμους μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων.

Στις 12.15 θα γίνει απονομή της ανώτατης τιμής του δήμου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων». Θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Αιγαλείας, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, δεδομένου του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε στην απόφαση της καθιέρωσης της τοπικής εορτής.

Από τις 26 ως τις 31 Ιανουαρίου, το Πολιτιστικό Σωματείο «Άρατος» (Τμήμα Κινηματογράφου και Ιστορικής Αναβίωσης) παρουσιάζει στο ισόγειο του δημοτικού κτιρίου «Παναγιωτόπουλου», Έκθεση Αρμάτων και Φορεσιάς των αγωνιστών του 1821. Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής, θα τελεσθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο. Ώρες επίσκεψης για το κοινό: Στις 26 Ιανουαρίου, από τη 1.00 ως τις 2.30 το μεσημέρι. Επίσης, την ίδια ημέρα, στις 7.00 το απόγευμα, μετά τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με θέμα: «Παρουσίαση της χρήσης των αυθεντικών αρμάτων των αγωνιστών του 1821». Από τις 27 έως τις 31 Ιανουαρίου η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό, από τις 9.00π.μ. έως τις 12.30μ.μ. και από τις 5.30μ.μ. ως τις 9.30μ.μ.

Τέλος, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου προγραμματίζεται τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και ανάλογη εκδήλωση και στον παλιό Άγιο Γεώργιο στην Τέμενη, που θεωρείται πως ήταν ένας από τους χώρους που διεξήχθησαν πέριξ του Αιγίου, στα τέλη Ιανουαρίου 1821, οι συναντήσεις των Ελλήνων προυχόντων ενόψει της Επανάστασης.

Εμπνεύσεις για την ζωγράφο και ποιήτρια Λέτα Κουτσοχέρα με αφορμή την αυριανή ημέρα

Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για την ποιήτρια και ζωγράφο Λέτα Κουτσοχέρα, ζωγραφίζοντας έναν εξαιρετικό πίνακα που αναπαριστά την Συνέλευση, τον οποίο δώρισε στον δήμο Αιγιαλείας με αφορμή την πρώτη επίσημη εορτή του σημαντικού ιστορικού γεγονότος και εκτίθεται πλέον στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγιάλειας. Επίσης, η κ. Κουτσοχέρα προχώρησε και στην συγγραφή ποιήματος, το οποίο δημοσιεύει σήμερα το “Protionline.gr” .

ΤΡΙΠΤΥΧΟΣ ΛΟΓΟΣ  –  ΠΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΝΤΟ

ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ

Έχει εποχές στην ιστορία της η πατρίς μου

που γέννησαν μορφές ηρώων σαν του Λόντου,

του δύο φορές Μυστικού κι επαναστάτη,

του Αχαιού ονειρευτή, του  «Ιππότη της Βοστίτσας».

Του αδούλωτου Απόγονου Στρατηλατών του  Βυζαντίου.

Είναι φορές που τρέφει η πατρίς μου άνδρες μεγάλους,

με άφοβο βλέμμα  και γενναία ψυχή,

ωσάν αυτήν του ξένιου Λόντου,

της Φιλικής ιδέας το θρέμμα,

που ήταν το ζωοδόχο πνεύμα στη Μυστική Συνέλευση  της Βοστίτσας,

που τραγουδούσε με τον Λόρδο Βύρωνα, θούριους του Ρήγα,

τους  κινδύνους που αψηφούσε

και ορμούσε σ’ όλες τις μάχες θαρραλέα.

Πρώτος αυτός σήκωσε την σημαία του ξεσηκωμού  και του αγώνα,

κόκκινο πανί με μαύρο σταυρό στο κέντρο ν’ ανεμίζει,

ως μέγα σύμβολο  να ξεδιπλώνει τ’ όνειρο της γλυκιάς ελευθερίας

Κι έμοιαζε σαν αρχάγγελος

όταν  «τον νέον όρκον προς την πατρίδα» έδιδε.

Όταν  με «κυανή ταινία» και «στέφανον ελαίας»

ως Ολυμπιονίκης ετιμήθη…

Η φωνή του ακόμη ακούγεται από τα μάκρη,

βαθύς αντίλαλος μεσ’ απ’ τον χρόνο ν’ αναγγέλλει:

«Φυλάξατε την ιεράν  παρακαταθήκην των ελευθεριών σας»…

Όμως κρυφά αιμορραγούσε από τα μαύρα βόλια εμφυλίων…

Γι αυτό η πληγή της θλίψης του ήταν βαθιά, μέχρι θανάτου.

Και σκέφτομαι τώρα,  πώς, ο Λόντος και ο Μακρυγιάννης,

με το τολμηρόν τους πνεύμα και το αποφασιστικόν της ψυχής τους,  συνέπλεξαν το συνετόν με το ριψοκίνδυνον,

το ατίθασον, το πολυσχιδές και το ταραχώδες,

με το αγνό, το απλό και το ήρεμο.

Όλα μαζί για τον ιερόν αγώνα, τον δίκαιον…

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ

Στέκομαι μπρος στην επιτάφια πλάκα  του Ανδρέα Λόντου,

αυτήν που σκέπασε την πολυκύμαντη μορφή του,

που ακήδευτη και μόνη εισήλθε στις Πλουτώνιες πύλες.

 Διαβάζω εν σιωπή τον  Επιτύμβιο Λόγο … «Τους δύο Καλλίστους Αγώνας πρωταγωνιστήσαντα, Ανδρέαν  Λόντον,          όδε καλύπτει παυσίλυπος λίθος»

  Μαρμάρινος – παυσίλυπος –  επιτάφιος λίθος,

ιερό κειμήλιο  στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης του Αιγίου

που θυμίζει το ένδοξον της ζωής και του θανάτου,

το θνητόν και το αθάνατον του ανθρώπου.

ΕΠΙΝΙΚΙΟΝ

Έχει εποχές στην ιστορία της η πατρίς μου

που γέννησαν μορφές ηρώων

ωσάν αυτές  που έκαναν τη «Μυστική  Συνέλευση της Βοστίτσας»

για έναν ιερό ξεσηκωμό,  για έναν ένδοξο αγώνα…

Πρόκριτοι, Οπλαρχηγοί, Κληρικοί, Αρχιερείς και Προεστοί,

όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι

κοινώνησαν  από το άγιο δισκοπότηρο της πατρίδας

τον «άρτον» και τον «οίνον» της ελευθερίας…

Παλαιών Πατρών Γερμανός, Παπαφλέσσας, Ανδρέας Λόντος,

και όλα τα άλλα ονόματα των Φιλικών,  στο ίδιο τραπέζι,

 αποφάσισαν για την Επανάσταση του 21,

την εξέγερση που έγινε σύμβολο της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου…

26 Ιανουαρίου του 1821,  έγινε η Μυστική Συνέλευση   στην Βοστίτσα,  στην σημερινή όμορφη πόλη του Αιγίου, για «Ελευθερία ή θάνατο»….25  Μαρτίου  του  1821,  έγινε η έναρξη του αγώνα στην Αγία Λαύρα,  για την Εθνεγερσία…

Και λέω…,  πώς,  ένας Μυστικός Δείπνος της  λευτεριάς,

 σφράγισε τον όρκο  ν’ αποτινάξει τα 400 χρόνια  της σκλαβιάς!

ΛΕΤΑ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ

 

Φωτογραφία από τον πίνακα που δώρισε η κ. Κουτσοχέρα στον δήμο Αιγιαλείας.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr