background img
banner
banner

Λιγοστές οι αντιδράσεις για το τέλος στην πλαστική σακούλα

ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

 Μία νέα πραγματικότητα βιώνει και η αγορά του Αιγίου με την εφαρμογή του μέτρου για τις πλαστικές σακούλες και το περιβαλλοντικό τέλος που τις συνοδεύει. Οι καταναλωτές έδειξαν ενήμεροι και στην πλειοψηφία τους, δεν διαμαρτύρονται. Μεμονωμένες αντιδράσεις υπήρξαν στα σούπερ μάρκετ της περιοχής, κυρίως από καταναλωτές που ξέχασαν να πάρουν μαζί τους σακούλα από το σπίτι, με αρκετούς να αναγκάζονται να κουβαλούν τα ψώνια τους στα χέρια…

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στο Protionline.gr  άνθρωποι της αγοράς, ΄΄προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι καταναλωτές της περιοχής δείχνουν έτοιμοι να προσαρμοστούν γρήγορα και να υιοθετήσουν νέα νοοτροπία. Αναρωτιούνται βέβαια γιατί δεν καταργήθηκαν εντελώς οι πλαστικές σακούλες ώστε να μην υφίσταται το τέλος, αλλά και για το πώς θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από το τέλος αυτό…΄΄. Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, σε όλα τα ταμεία γίνεται ερώτηση στον πελάτη για το αν επιθυμεί σακούλα και πόσες, ενώ υπήρξαν και αρκετοί καταναλωτές που έσπευσαν με καροτσάκια σε καταστήματα, βάζοντας εντός αυτών τα πράγματα που ψώνιζαν.

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ΄΄ειδικά στα αρτοποιεία, οι αντιδράσεις των καταναλωτών είναι μεμονωμένες, αφού στην πλειοψηφία τους δείχνουν να έχουν αποδεχθεί την νέα τάξη πραγμάτων. Μάλιστα, εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν πως από το τέλος δεν επωφελείται ο επαγγελματίας και έτσι αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις΄΄. ΄΄Μπορώ να πω πως με έχει εκπλήξει η στάση των καταναλωτών της περιοχής, αφού περίμενα περισσότερες αντιδράσεις΄΄, πρόσθεσε ο κ. Τηλιγάδης.

Όσο για το πώς παίρνουν τελικώς το ψωμί από τα αρτοποιεία, ο πρόεδρος της Συντεχνίας ανέφερε ότι οι περισσότεροι, τις πρώτες αυτές μέρες, το κρατούν στα χέρια τυλιγμένο σε χαρτί.

Πού ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση είναι στα 3 λεπτά και μαζί με το ΦΠΑ αγγίζει περίπου τα 4 λεπτά. Επίσης, από 1/1/2019 η χρέωση της πλαστικής σακούλας θα αυξηθεί στα 9 λεπτά. Το περιβαλλοντικό τέλος, προς το παρόν, δεν επιβάλλεται στα περίπτερα και τις λαϊκές αγορές. Πλέον, τις σακούλες χρεώνουν σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ, φούρνοι και λοιπά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Ως προς την χρέωση, υπάρχει ειδικό πλήκτρο στις ταμειακές μηχανές που ο πωλητής πρέπει να πατάει για να αναγράφεται στην απόδειξη αλλά και να ελέγχεται η επιβολή του από τις αρμόδιες αρχές. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η χρέωση αλλά και προβλήματα στις συναλλαγές. Για παράδειγμα στους φούρνους με το μισό κιλό ψωμί να κινείται γύρω στα 80 λεπτά, η χρέωση σακούλας ανεβάζει την τιμή στα 84 αλλά μπαίνει θέμα με τα 6 λεπτά ρέστα που πρέπει να δοθούν. Όπως τόνισε ο κ. Τηλιγάδης, ΄΄βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο και πιθανόν με το πέρας του χρόνου να μην ζητάει ο πελάτης σακούλα, ή να έχει μαζί του κάτι για την μεταφορά, ομαλοποιώντας έτσι την κατάσταση΄΄.

Σκέφτονται να προμηθευτούν πάνινες σακούλες για να τις δώσουν στους πελάτες τους

Η μόνη περίπτωση να μην επιβληθεί τέλος είναι η χρήση βιοδιασπώμενης πλαστικής σακούλας, η οποία όμως πρέπει να γίνει ειδική παραγγελία και να επιβαρυνθεί το κόστος ο επαγγελματίας για να μην πληρώσει τέλος ο πελάτης. Ήδη, αρκετοί επαγγελματίες του Αιγίου σκέφτονται και διερευνούν την αγορά ώστε να προμηθευτούν πάνινες σακούλες με την επωνυμία τους, τις οποίες θα διαθέσουν στους πελάτες τους για να τις χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση για τα ψώνια τους. Βεβαίως, αν αναλογιστεί κανείς ότι μία πάνινη τσάντα μπορεί να κοστίζει και 1,20 ευρώ, στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η αγορά, είναι δύσκολο να καταφέρουν όλοι να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση.

Τι χρεώνεται

Στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα) χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος. Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη. Εξαιρέσεις: Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων, δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων. Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο. Στην πλαστική σακούλα θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία υποχρεωτικού περιεχομένου, αλλά και η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους με διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr