background img
banner
banner

Με… δύναμη από το παρελθόν, υπόσχεση για το μέλλον…

ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥ Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΙΓΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΣΤΑΘΜΟ» ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Οι εκδηλώσεις του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου συνηθίζουν να αποτελούν κορυφαίο γεγονός για την πόλη. Κάτι ανάλογο έγινε και χθες Κυριακή στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων» όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου. Φέτος όμως, οι εκδηλώσεις του παρουσιάζουν ξεχωριστή βαρύτητα, αφού ο πολυπληθέστερος και πιο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής, συμπληρώνει σαράντα χρόνια αδιάκοπης δημιουργικής πορείας, προσφέροντας τα μέγιστα στον πολιτισμό και τη νεολαία της Αιγιάλειας.

Η χθεσινή εκδήλωση στον κατάμεστο «Απόλλωνα», τα είχε όλα! Παραδοσιακούς χορούς που αποδόθηκαν άψογα, εντυπωσιακές φορεσιές, το κέφι και το μεράκι που διακρίνει τους χορευτές του Ομίλου, βραβεύσεις των χορευτών που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, την πρωτοχρονιάτικη πίτα, την «ψυχή» του Ομίλου Χρήστο Κιλιά σε… μεγάλα κέφια, αλλά και τους εκπροσώπους Εκκλησίας και τοπικής αυτοδιοίκησης που εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου. Κυρίως όμως, το πιο σημαντικό, ήταν το αδιάκοπο και ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού μετά από κάθε χορό, αποτελώντας την μεγαλύτερη αναγνώριση για τον ιστορικό πλέον σύλλογο αλλά και… μία υπόσχεση για το μέλλον!
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος πλαισιωμένος από ιερείς, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μπούνιας, οι αντιδήμαρχοι Βάσω Ψυχράμη και Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, ο πολιτευτής Άγγελος Τσιγκρής, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούρδος, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.ΜΕ. Θόδωρος Στεφανίδης κ.ά.

Οι προσεχείς εκδηλώσεις και η… βοήθεια του δήμου

Στο διάλειμμα των χορών, πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πίτας του Ομίλου. Ο πρόεδρος Χρήστος Κιλιάς παρουσίασε το νέο Δ.Σ., ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Ελένη Καφεντζή η οποία διατέλεσε πρόεδρος του Ομίλου για δώδεκα χρόνια. Ο κ. Κιλιάς αναφέρθηκε στις προσεχείς εκδηλώσεις, κάνοντας γνωστό πως έχει ζητηθεί άδεια από την ΔΗ.ΚΕ.Π.Α. για τον «Απόλλωνα» για να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση σαν την περσινή, με θέμα την Καππαδοκία αλλά και άλλους χορούς, μεταφέροντας το αίτημα στον δήμαρχο που ήταν παρών, για την παραχώρηση του υπαίθριου θεάτρου για ένα τριήμερο εκδηλώσεων στα τέλη Ιουλίου. ΄΄Η διοργάνωση θα εξαρτηθεί από το πόσα χρήματα θα λάβουμε από τον δήμο ως επιχορήγηση, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε λάβει ούτε από τον δήμο, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού… δεκάρα τσακιστή. Βάσει λοιπόν των οικονομικών μας θα καλέσουμε συγκροτήματα στην περιοχή για να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις΄΄, ανέφερε ο πρόεδρος του Χορευτικού, με την ευθύτητα αλλά και το χιούμορ που τον διακρίνουν. Αναφερόμενος στα προσεχή ταξίδια του Ομίλου, τόνισε ότι προσκλήσεις υπάρχουν πολλές και από μακρινές χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ρωσία, πλην όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ο Χορευτικός, όπως είπε, αποδέχθηκε προτάσεις από Σκόπελο και Κατάκολο Ηλείας. ΄΄Από εκεί και πέρα θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με τα οικονομικά μας΄΄, σημείωσε ο κ. Κιλιάς.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας επισήμανε ότι ο Χορευτικός έχει συμβάλει τα μέγιστα στην διαφύλαξη και διάδοση της παράδοσης και στην προβολή της περιοχής. ΄΄Όλα τα αιτήματα του προέδρου του Ομίλου, θα ικανοποιηθούν, τα δε… ευρώ δεν θα είναι… τσακιστά αλλά κολλαριστά!΄΄, σημείωσε, απαντώντας στον κ. Κιλιά.

Ένας σύλλογος… κεφάλαιο για την πόλη

Ως ΄΄ένα κεφάλαιο για την πόλη αλλά και ένα πεδίο δράσης των παιδιών ώστε να ασχολούνται με υγιείς ενασχολήσεις, σε μία εποχή που όλα ξεφτίζουν΄΄, χαρακτήρισε τον Χορευτικό Όμιλο ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, τονίζοντας πως μέσα από τον Χ.Ο.Α. οι νέοι γνωρίζουν την ιστορία μας, προβάλουν την εθνική μας παράδοση και προβάλουν την Ελλάδα εκτός συνόρων. Αναφέρθηκε ακόμη στο ταξίδι που πραγματοποίησαν μαζί στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, δηλώνοντας ευτυχής γιατί στο Αίγιο υπάρχει αυτός ο μεγάλος «θησαυρός» όπως είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κ. Κιλιά αλλά και όλους αυτούς που προσφέρουν για τον Χορευτικό. ΄΄Έυχομαι να δοξάζεται ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου και με τον τρόπο αυτό να δοξάζεται και το Αίγιο, διότι πολλές και μεγάλες πόλεις θα ήθελαν να έχουν ένα τέτοιο κατόρθωμα΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο Μητροπολίτης.

Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης τόνισε πως ΄΄αυτές τις εποχές της κρίσης, το να υπάρχουν προσπάθειες που από την μία κρατούν την παράδοση όρθια από την άλλη είναι φορείς εξωστρέφειας της πόλης, γιατί ο Χορευτικός κάνει το Αίγιο διάσημο με την παρουσία του παντού, πρέπει να κρατηθούν όρθιες με κάθε τρόπο. Οφείλουμε ο καθένας με τον τρόπο του και από τη θέση του, να είμαστε αρωγοί αυτού του μεγάλου Συλλόγου΄΄.

Χοροί που εντυπωσίασαν και  καταχειροκροτήθηκαν

Το πρόγραμμα πλαισίωσαν δέκα τμήματα του Ομίλου. Συγκεκριμένα, οι «Νησιώτες» παρουσίασαν χορούς Κυκλάδων, το τμήμα 3ου έτους Τετάρτης χορούς Ικαρίας και Σάμου, οι Ενήλικες Τετάρτης χορούς Δωδεκανήσων, το 5ο έτος Πέμπτης χορούς Κρήτης, οι «Στεριανοί» χορούς Θεσσαλίας, ενώ άκρως εντυπωσιακός ήταν ο χορός των Παλαιών Χορευτών που παρουσίασαν χορούς Καππαδοκίας, κόβοντας… κυριολεκτικά την ανάσα όταν τέσσερις χορευτές πάτησαν στους ώμους των άλλων χορεύοντας! Ακολούθησε το 1ο έτος Δευτέρας, το 5ο έτος Τρίτης που απέδωσε χορούς Κέρκυρας και τέλος οι «Νεαροί Θρακιώτες» που… ταξίδεψε το κοινό με χορούς Ρωμυλίας. Τους χορούς δίδαξαν οι γυμναστές Χρύσα Βαγενά, Αθηνά Κωνσταντινίδου και Γιώργος Κατσίβελος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr