background img
banner
banner

«Μονόδρομος» η αναδιάρθρωση για την συνέχιση της σταφιδοκαλλιέργειας

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ

Σειρά επαφών για την προώθηση του αιτήματος αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση, πραγματοποιεί η διοίκηση της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, βλέποντας ως «μονόδρομο» την εφαρμογή σχετικού προγράμματος, για να συνεχίσει να παράγεται το πολύτιμο προϊόν και να ενισχύει την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία. Η Π.Ε.Σ. κρούει «καμπανάκι» για το μέλλον τού μαύρου φρουτένιου «θησαυρού» της Αιγιάλειας, δεδομένου ότι η καλλιέργεια τείνει να εγκαταλειφθεί, προτείνοντας πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στα οινάμπελα.
Μάλιστα, το αίτημα ήταν στην… κορυφή της ατζέντας στην συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου στις 25 Οκτωβρίου, στον οποίο οι άνθρωποι της Π.Ε.Σ. ξεκαθάρισαν πως αν δεν ενισχυθεί ο σταφιδοπαραγωγός, δεν υπάρχει δυνατότητα να αντεπεξέλθει από μόνος του στο υψηλό κόστος παραγωγής της Κορινθιακής Σταφίδας.

Στη συνέχεια, στα τέλη Δεκεμβρίου υπήρξε νέα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, στον οποίο έγινε γνωστό το πώς έχει η κατάσταση. Όπως του ανέφεραν οι διοικούντες τής Παναιγιαλείου Ενώσεως, ΄΄η Κορινθιακή Σταφίδα είναι ένα προϊόν που η καλλιέργειά του τείνει να εγκαταλειφθεί καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία παραγωγής, το κόστος καλλιέργειάς του είναι το υψηλότερο από όλα τα προϊόντα αμπέλου. Εγκαταλείπεται προφανώς γιατί δεν έχουμε εκτιμήσει δεόντως (τόσο ο πληθυσμός όσο και το κράτος) ότι η σταφίδα μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό «χαρτί» για την ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε ήταν κάποτε΄΄. Του κατέστη ακόμη σαφές ότι η Κορινθιακή σταφίδα θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό προϊόν, δεδομένου ότι στην Ελλάδα παράγεται άνω του 80% και πως σήμερα η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο γενικός γραμματέας από την πλευρά του, αναγνώρισε το πρόβλημα, βλέποντας θετικά το αίτημα για αναδιάρθρωση του προϊόντος.

΄΄Η Κορινθιακή Σταφίδα, είναι προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, με μέλλον στη διεθνή αγορά, το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς την δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας. Είναι επιβεβλημένη η στήριξη της πολιτείας σε ένα σχεδόν μονοπωλιακό αγροτικό προϊόν, την Κορινθιακή Σταφίδα, προκειμένου να κρατήσει τον παραγωγό στην καλλιέργεια΄΄, επισήμανε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, απευθύνοντας έκκληση για στήριξη της σταφιδοκαλλιέργειας, η οποία, λόγω υψηλού κόστους, εγκαταλείπεται. ΄΄Πριν είναι πολύ αργά πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα με την εφαρμογή Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ.

Δραματική μείωση της παραγωγής

Σημειώνεται ότι τα 130.000 στρέμματα που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς το 30% των δηλωμένων σταφιδοκαλλιεργειών δεν έχουν να κάνουν με σταφίδα, κάτι που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους για την στρεμματική ενίσχυση. Υπολογίζεται δε ότι τα στρέμματα καλλιεργήσιμης σταφίδας δεν ξεπερνούν πλέον τα 90.000…

΄΄Δυστυχώς η παραγωγή έχει μειωθεί αισθητά λόγω του υψηλού κόστους. Ακόμη και η ικανοποιητική τιμή που δόθηκε φέτος δεν μπορεί από μόνη της να στηρίξει το προϊόν. Πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η αδικία εις βάρος των σταφιδοκαλλιεργητών ώστε να δοθεί και πάλι ώθηση στο προϊόν μέσω της αναδιάρθρωσης με οικονομική ενίσχυση΄΄, επισήμανε στο Protinoline.gr ο γεν. διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, επισημαίνοντας πως και η παραγωγή τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο της σταφίδας φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 18.000 τόνους όταν πριν από 15 χρόνια η απόδοση ήταν 40.000 τόνοι. ΄΄Παρά το γεγονός ότι φέτος οι ποσότητες σταφίδας ήταν λίγο πολύ οι ίδιες με πέρυσι, το προϊόν δεν επαρκεί. Δυστυχώς, πολλές σταφιδοκαλλιέργειες στην Πελοπόννησο έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν αντικατασταθεί από άλλες καλλιέργειες κι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό. Και μιλάμε για ένα προϊόν… αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας και είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Σταυρόπουλος., παρατηρώντας πως αν υπάρχει έλλειψη του προϊόντος στην αγορά πιθανόν να οδηγήσει και άλλες χώρες, όπως η Τουρκία που έχει χαμηλό κόστος παραγωγής, να εγκαταστήσουν αμπελώνες κορινθιακής σταφίδας. Παράλληλα, οι άνθρωποι της Π.Ε.Σ. βλέπουν, εκτός από οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους για την διατήρηση της καλλιέργειας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο προώθησης του αιτήματος αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής Σταφίδας, οι διοικούντες της Παναιγιάλειας Ένωσης έχουν θέσει το θέμα και στους βουλευτές Αχαΐας, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη να επισκέπτεται ο ίδιος την Π.Ε.Σ., δείχνοντας ενδιαφέρον και εκφράζοντας την πρόθεση να βοηθήσει. Μάλιστα, επίκειται και νέα επίσκεψη του κ. Ριζούλη, ίσως και εντός της εβδομάδας στην Ένωση, προκειμένου να οργανώσουν από κοινού τα επόμενα βήματα για την διεκδίκηση του αναγκαίου και καθοριστικού για το μέλλον του προϊόντος, προγράμματος αναδιάρθρωσης της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr