background img
banner
banner

Πληρώνουμε πλέον την πλαστική σακούλα

ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Σε μια νέα καταναλωτική συνήθεια μπαίνουν από σήμερα οι Έλληνες, καθώς σταματά η δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ και όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Η χώρα μας, μαζί με τον ερχομό του 2018, εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι καταναλωτές αν θέλουν πλαστική σακούλα για τα ψώνια τους θα πρέπει να την πληρώνουν.

Το κόστος για την πλαστική σακούλα, το οποίο είναι ειδικό περιβαλλοντικό τέλος, ανέρχεται στα 3 λεπτά

Η τιμή τους πάντως θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, καθώς σε αυτή τη φάση θα δοκιμαστεί η ψυχολογική επίδραση του μέτρου στις καταναλωτικές συνήθειες. Ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Από το νέο έτος έτος οι σακούλες θα χρεώνονται 0,04 ευρώ και 0,09 ευρώ το 2019. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ιταλία από το 2011 έχει απαγορεύσει πλήρως τις πλαστικές σακούλες, στην Ιρλανδία το κόστος είναι 0,36 ευρώ ανά σακούλα, στην Πολωνία, το μέτρο εφαρμόζεται από σήμερα και το κόστος της σακούλας είναι 30 λεπτά, στην Αγγλία και την Πορτογαλία 10 λεπτά, στη Βουλγαρία από 0,05 ευρώ, όπως και στην Ισπανία.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες θα πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι αυτές  υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (εξαιρούνται περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο) και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr