background img
banner
banner

Αναπτυξιακά συνέδρια χωρίς… δρόμους στο ορεινά χωριά.

Του Ηρακλή Ρούπα,
Οικονομολόγου

Οι χιλιάδες επισκέπτες των Καλαβρύτων την εορταστική περίοδο ήταν σίγουρα ένα θετικό μήνυμα. Το χιονοδρομικό αποτελεί και πάλι πόλο έλξης χειμερινού τουρισμού στην Αχαΐα. Η ολοκλήρωση της Εθνική οδού επιτέλους έβαλε την ευρύτερη περιοχή για τα καλά στον τουριστικό χάρτη. Μένει να δοθεί προτεραιότητα στο τμήμα ενικού δικτύου – κέντρου Καλαβρύτων για να μιλάμε για νέα εποχή για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Οι εκδρομές στο χιονοδρομικό, το σπήλαιο των λιμνών, το Μέγα Σπήλαιο και η διαδρομή του οδοντωτού από το Διακοπτό δεν θα αποτελούν πλέον προορισμούς δύσκολους. Δίνεται νέα ώθηση που την είχε ανάγκη ο τόπος καθώς δίνεται η δυνατότητα τουριστικής διασύνδεσης αρκετών χωριών τόσο της Αιγιαλειας, όσο και των Καλαβρύτων. Το δε καλοκαίρι η περιήγηση σε θάλασσα και βουνό θα μπορούσε να αποτελέσει μοναδικό συνδυασμό για όλη την Ελλάδα.

Όμως το «χρήμα» πρέπει να «μυρίζει» ανταπόδοση για να προσελκύσει κόσμο και επενδυτές. Ειδικά στα ορεινά χωριά της περιοχής. Τελικός στόχος: Nα κάνει τους κατοίκους των χωριών να αρχίσουν να αισθάνονται πραγματικά όμορφα. Όχι επειδή ζουν σε ευλογημένο και όμορφο τόπο, αλλά επειδή το επίπεδο της ζωής τους και η καθημερινότητά τους καλυτερεύει σημαντικά. Για όλους. Όχι μόνον για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Όμορφα πρέπει να αισθάνονται και οι νέοι. Όμορφα να αισθάνονται και οι κτηνοτρόφοι γιατί απλούστατα πρέπει να διευκολυνθεί η ζωή τους. Να ανέβει επίπεδο ο τρόπος που κινούνται για τις δουλειές τους, αλλά και τις κοινωνικές συναναστροφές τους.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αυτόματα για τα χωριά των ορεινά χωριά θα σηματοδοτήσει και την αναβάθμιση των παραγωγικών και κοινωνικών διεξόδων. Βασική και πρωταρχική παράμετρος η συντήρηση αλλά και χάραξη δρόμων. Η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση σε όλα τα χωριά. Η άμεση διασύνδεση όλων των μικρών παραγωγικών μονάδων. Το γάλα από την στάνη και οι ελιές πρέπει να μπορεί να φορτώνονται εύκολα και να φθάνουν εύκολα και γρήγορα στον προορισμό τους. Σήμερα υπάρχει έλλειψη του αυτονόητου. Δρόμων.

Όταν όμως η ζωή στα ορεινά χωριά διευκολύνεται με δρόμους, αυτόματα θα γίνεται ευκολότερη και η πρόσβαση στα σχολεία. Άλλωστε το να μπορούν τα παιδιά να αισθάνονται ότι το σχολείο δεν είναι ταξίδι, αλλά μέρος της ποιότητας ζωής της καθημερινότητάς τους, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα θεώρησή τους για το μέλλον τους στο χωριό. Στην διάθεσή τους σε τελική ανάλυση να μείνουν και να στηρίξουν. Να βοηθήσουν να εξελίξουν την περιοχή και να αναζητήσουν …δρόμους καλύτερους για την καθημερινότητά τους. Το βασικότερο. Να μείνουν στην περιοχή. Να αποκτήσουν ζωή τα χωρία όλο τον χρόνο αν είναι δυνατόν.

Δρόμοι λοιπόν για την διασύνδεση του παραγωγικού – με την ευρύτερη έννοια- ιστού των ορεινών χωριών. Με τον ίδιο βαθμό αλληλεπίδρασης όμως η υγεία. Προϋπόθεση ανάπτυξης και αναβάθμισης του συνολικού επιπέδου της περιοχής. Τώρα που η νέα Εθνική οδός αναδεικνύει την περιοχή σαν κεντρικό τουριστικό προορισμό του Χειμώνα και όχι μόνον. Σε κάθε φάση αναβάθμισης της περιοχής σίγουρα οι σκεπτικιστές θα έχουν το προβληματισμό τους. Απλά σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται η διαμόρφωση πεδίου “ειδικού χειρισμού” και … υπομονής προκειμένου η θετική διάθεση και η ισορροπημένη διευθέτηση να αναδείξουν την αναγκαιότητα του καινούργιου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr