background img
banner
banner

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το τραπέζι της Σαρακοστής

ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα κυμανθούν στην τοπική αγορά οι τιμές των τροφίμων που παραδοσιακά καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το συνολικό κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θαλασσινά, οστρακοειδή και κάποια συνοδευτικά προϊόντα, διατηρείται αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το ερώτημα που τίθεται είναι βέβαια το εάν έχουν όλοι την δυνατότητα να συμπεριλάβουν αυτά τα είδη στο… μενού της φετινής Σαρακοστής.

Από μία πρόχειρη καταγραφή του ύψους των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα αλλά και όλες τις ημέρες της Σαρακοστής, προκύπτει μία μικρή μεσοσταθμική μείωση των ψαρικών και μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από σούπερ μάρκετ και φούρνους). Αναφορικά με την παραδοσιακή λαγάνα, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας Αρίστος Τηλιγάδης, είπε στο Protionline.gr : ΄΄Εδώ και αρκετά χρόνια, η λαγάνα πωλείται στους φούρνους της περιοχής από 2,50 ευρώ έως και 2,80 ευρώ. Αυτό εκτιμάμε ότι θα συμβεί και φέτος χωρίς να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις αφού οι περισσότεροι συνάδελφοι προσανατολίζονται στο 2,50 ευρώ΄΄. ΄΄Σε γενικές γραμμές προσπαθούμε να διατηρούμε σε προσιτά επίπεδα και τα εποχικά είδη των αρτοποιείων, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν΄΄, πρόσθεσε ο κ. Τηλιγάδης.

Σε ό,τι αφορά τα θαλασσινά, ακριβότερα πωλείται φέτος το φρέσκο χταπόδι, αλλά φθηνότερα είναι τα κατεψυγμένα καλαμάρια. Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%. Συγκεκριμένα το εύρος των τιμών για φέτος στα φρέσκα καλαμάρια διαμορφώνεται στα 12 – 18 ευρώ το κιλό, στα κατεψυγμένα 3,5 – 10 ευρώ το κιλό, στο φρέσκο χταπόδι στα 12 – 17,5 ευρώ το κιλό, το κατεψυγμένο στα 5 – 12 ευρώ το κιλό, ενώ τα μύδια θα κυμανθούν στα 3 – 3,5 ευρώ το κιλό. Ο ταραμάς (χύμα κόκκινος) τα 750 γραμμάρια πωλείται από 3,2 – 6 ευρώ το κιλό 2 – 2,5 ευρώ, οι ελιές Καλαμών 7,8 ευρώ το κιλό, ο χαλβάς (συσκευασμένος) 7,9 – 10,3 ευρώ το κιλό και τα ντολμαδάκια κονσέρβα των 280 γρ. 1,8 – 2 ευρώ.

Η λειτουργία τής αγοράς

Σημειώνεται ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν η επιχείρησή του θα λειτουργήσει ή όχι. Παρά το γεγονός ότι η ημέρα είναι μη υποχρεωτική αργία, τα εμπορικά καταστήματα του Αιγίου δεν πρόκειται να ανοίξουν, τηρώντας σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου.
Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  η πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιάλειας Μαίρη Χρονοπούλου, ΄΄τα εμπορικά καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά. Θα ανοίξουν, απ’ όσο γνωρίζουμε, κάποια καταστήματα με είδη τροφίμων (παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία), ενώ η ενημέρωσή μας λέει ότι και τα σούπερ μάρκετ της περιοχής δεν θα λειτουργήσουν΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr