background img
banner
banner

Μυρίζει… μπαρούτι στην Ανατολική Αιγιάλεια

ΝΕΑ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ

Νέα λαϊκή συνέλευση για το θέμα του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας συγκαλεί για το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου στις 7.00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας, η Επιτροπή Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας, δύο μόλις ημέρες πριν λήξει το… τελεσίγραφο προς τον δήμο Αιγιαλείας. Οι κάτοικοι υπενθυμίζουν την απόφασή τους να κλείσουν τον ΧΥΤΑ στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα που λήγει η «κατάσταση έκτατης ανάγκης» και η σχετική άδεια, ενώ κάνουν γνωστό ότι η συλλογή των στοιχείων για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ολοκληρώνεται…

Η Επιτροπή καλεί τους κατοίκους σε κινητοποίηση, τονίζοντας πως ΄΄ο καιρός πέρασε κι ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι της Αν. Αιγιάλειας εκείνο το περιβόητο Δημοτικό Συμβούλιο που θα έχει μόνο θέμα τον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις από την 4η Διαχειριστική στα ερωτήματα που κατέθεσε η δικηγόρος. Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις από τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου σε έγγραφο που υποβάλλαμε. Ακόμα τίποτα δεν έχει γίνει στη χωματερή που συνεχίζουν να την λένε ΧΥΤΑ΄΄.

΄΄Η δημοτική αρχή βέβαια, πανηγυρίζει επειδή βρήκε ένα ΧΥΤΑ στη Στερεά Ελλάδα για να δέχεται τα σκουπίδια του Αιγίου και της Συμπολιτείας για 16 μήνες περίπου. Και μετά; Προφανώς θα είναι άλλη δημοτική αρχή, οπότε δεν τους απασχολεί. Όσο για τα σκουπίδια της Αν. Αιγιάλειας, θα συνεχίζουν να έρχονται εδώ με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία μας. Όλο αυτό το διάστημα και με τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε, φάνηκε καθαρά ότι εκεί που εμείς μιλάμε για κλείσιμο του ΧΥΤΑ, αυτοί λένε για “βελτίωση” και συνέχιση της λειτουργίας του. Ο κ. δήμαρχος στην τελευταία μας συνάντηση, μας ανακοίνωσε ότι έχει σχεδόν εξασφαλίσει την άδεια της νόμιμης λειτουργίας του για μια πενταετία τουλάχιστον. Και αυτό όταν κανένα έργο αποκατάστασης από τον μακρύ κατάλογο των απαραίτητων να γίνουν, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει΄΄, σημειώνει η Επιτροπή, καταλήγοντας: ΄΄Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στη λαϊκή συνέλευση, αφού γίνει ενημέρωση από το Δικηγορικό Γραφείο, θα οργανωθούν οι ομάδες περιφρούρησης και οι μορφές που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις μας. Μέχρι εδώ. Δεν είμαστε η χωματερή της Αιγιάλειας. Παλεύουμε για την υγεία μας, παλεύουμε για τον τόπο μας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα κερδίσουμε. Αυτή τη φορά οι «υπεύθυνοι» θα σκεφτούν πολύ καλά που βάζουν την υπογραφή τους΄΄.

Δήμαρχος: Λύση εντός των ημερών

Εντωμεταξύ, το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα της Αναγέννησης στην Ακράτα, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, σε διαφορετικό μήκος κύματος, μίλησε για λύση στο πρόβλημα εντός λίγων ημερών. Η δημοτική αρχή φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει αρχικά μεταφορά 12.000 τόνων απορριμμάτων σε νόμιμο ΧΥΤΑ δήμου της Στερεάς Ελλάδας και με αυτό τον τρόπο αναμένεται να εξασφαλίσει παράταση της άδειας έκτακτης ανάγκης για το ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

Ο δήμος παράγει περί τους 50 τόνους σκουπίδια ημερησίως και η μεταφορά θα αποσυμφορήσει τον ΧΥΤΑ, με την σύμβαση για την κατασκευή γαιουφασμάτων για τα λύματα, να υπογράφεται αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, το μέλλον των κινητοποιήσεων κατά του ΧΥΤΑ, θα τον κρίνει και η προσέλευση στη λαϊκή συνέλευση απόψε, αφού υπάρχουν φωνές που έχουν δυναμώσει το τελευταίο διάστημα και ζητούν να επικρατήσει ο διάλογος και το συναινετικό κλίμα.

Ο δήμαρχος όμως, έβαλε στο τραπέζι κι ένα άλλο μείζον θέμα, αφού με το νέο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων που έρχεται προς ψήφιση, τον ερχόμενη μήνα στη Βουλή, η διαχείριση περνά σε ένα νέο φορέα, με την Αιγιάλεια να έχει μόλις τρεις αντιπροσώπους στους 20 που θα αποφασίζουν για την τύχη των σκουπιδιών

Ο νέος ΦΟΔΣΑ, ένας και μόνο στο νομό Αχαΐας, θα έχει την εξουσία για ότι περιλαμβάνει ο τομέας αποβλήτων και η Πάτρα θα έχει την πλειοψηφία με 12 μέλη στο συμβούλιό του. Υπάρχει δηλαδή, μεγάλη πιθανότητα, εκτός από τα δικά μας σκουπίδια, να πρέπει να “περιθάλψουμε” και τα σκουπίδια της πρωτεύουσας του νομού, στο μέλλον.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr