background img
banner
banner

Αντίδραση συλλόγων και φορέων για το διυλιστήριο του Σελινούντα

ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

17 χρόνια μετά το αρχικό σχέδιο, μπαίνει στο τελικό του στάδιο το έργο δημιουργίας διυλιστηρίου για την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων του ποταμού Σελινούντα. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται πλέον στα χέρια του δήμου, με το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας να καλείται να την εγκρίνει στην σημερινή συνεδρίασή του, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Στην απόφαση της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει το έργο, αντιδρούν ωστόσο επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και οικολογικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για επικινδυνότητα της ύδρευσης της πόλης του Αιγίου με επιφανειακά νερά, λόγω της χημικής επιβάρυνσης του ποταμού…

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, η μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου, σε μία συνεδρίαση που παρέστη και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Πάνος Παναγόπουλος, εξηγώντας τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή, ο δήμος και οι δημότες, από την λειτουργία του διυλιστηρίου, τονίζοντας πως τα νερά του Σελινούντα θα προσφέρουν στο Αίγιο φθηνό και καθαρό νερό. Μάλιστα, η συνεδρίαση είχε την μορφή του κατεπείγοντος δεδομένου ότι πιέζει ο χρόνος λόγω προθεσμιών, στο πλαίσιο της δημόσιας Διαβούλευσης επί της ΜΠΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι παρόντες στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, παρουσιάζοντας τους λόγους που, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ένα τέτοιο έργο και δεν θα ωφελήσει οικονομικά αλλά θα… βλάψει την κοινωνία…

Από το 2001…

Η ιδέα για την δημιουργία διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα υπάρχει από το 2001, όταν επί δημαρχίας Αλέκου Μέγαρη κινήθηκαν οι διαδικασίες. Έγιναν τότε κάποιες προμελέτες, ωστόσο ήρθε η απορριπτική απόφαση της ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) με την αιτιολογία ότι θα πληγεί η πανίδα και την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο έργο θα επηρέαζε την εξάπλωση της βίδρας στην περιοχή. Στην συνέχεια έγινε μία ακόμη προσπάθεια από πλευράς δημοτικής αρχής, στην αρχή της θητείας του Στάθη Θεοδωρακόπουλου. Ξανασυντάχθηκαν μελέτες και από τότε κατατέθηκαν μία σειρά από συμπληρωματικά στοιχεία που ζητούνταν από την υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να εξασφαλιστεί τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Εκτίμηση ότι με την σχετική έκπτωση μπορεί να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ

Βασικό ζητούμενο βέβαια, παραμένει η χρηματοδότηση του μεγαλόπνοου αυτού έργου, με τον δήμο να υπολογίζει πως θα ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Υπολογίζεται ότι το κόστος ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 11 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι με την έκπτωση του εργολάβου μπορεί να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το θέμα έθεσε προ ημερών στο περιφερειακό συνέδριο ανάπτυξης στην Πάτρα, παρουσία των αρμόδιων υπουργών, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος ενημερώνοντας για την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών όρων και ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη του κράτους για την υλοποίηση της υποδομής. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έδειξε ενδιαφέρον για το έργο.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή, θα επεκτείνεται συνολικά 650 μέτρα κάτω από την Μονή Ταξιαρχών, θα περιλαμβάνει αμμοκράτη, σωλήνα μήκους 325 μέτρων έως το διυλιστήριο που θα έχει δυναμικότητα 900κ.μ. την ώρα, δεξαμενή αποθήκευσης 2.000 κ.μ. αλλά και αγωγό 105 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το νερό στην κεντρική δεξαμενή χωρητικότητας 10,5κ.μ. η οποία θα κατασκευαστεί κοντά στο δημοτικό στάδιο Αιγίου.

Κι αν η ΔΕΥΑΑ θεωρεί το έργο μονόδρομο για το Αίγιο που αυτή τη στιγμή υδροδοτείται από τις γεωτρήσεις, μέσω ενός πεπαλαιωμένου δικτύου, με την ποιότητα των υπόγειων υδάτων διαρκώς να επιδεινώνεται και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εγγυήσεων για την επάρκεια του νερού, δεδομένου ότι η στάθμη της υδροφόρας διαρκώς χαμηλώνει, οι εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, επιστημονικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, έχουν αντίθετη άποψη.

«Ούτε οικονομικό όφελος ούτε καλύτερη ποιότητα», λένε τέσσερις σύλλογοι

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος «Η Ίριδα», Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, Εκπολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής «Άγ. Νικόλαος» και Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγίου, παρουσία και εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών», αποφάσισαν να καταθέσουν ένσταση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενοι τα εξής: ΄΄Οι λόγοι που προβάλλει ο δήμος για τη πρότασή του στη χρήση του νερού του Σελινούντα μέσω διύλισης είναι κατά κύριο λόγο το οικονομικό όφελος για τον δήμο και κατά δεύτερο λόγο η καλύτερη ποιότητά του. Η δική μας άποψη είναι ότι δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Συγκεκριμένα: Το κόστος λειτουργίας, έστω και μειωμένο, των υπαρχουσών γεωτρήσεων παραμένει (γιατί το διυλιστήριο θα λειτουργεί μόνο για πέντε μήνες) και επιπλέον προστίθεται το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του διυλιστηρίου. Η ποιότητα που υπόγειου νερού, για λόγους γεωλογικούς και πρωτογενούς δραστηριότητας είναι άριστη και πολύ καλύτερη συγκριτικά με το νερό του Σελινούντα. Η επάρκεια του υπόγειου νερού, είναι δεδομένη΄΄. Επιπλέον, προτίθενται να σταθούν και τα εξής: Η πρόταση του δήμου προσπερνάει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το δίκτυο ύδρευσης, που σε μεγάλο μέρος του είναι επικίνδυνο για την υγεία του πολίτη, λόγω των υλικών κατασκευής του (αμίαντος) και λόγω της αρχαιότητάς του. Κατά συνέπεια, η μη αντιμετώπιση της ποιότητας του δικτύου, ακυρώνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για βελτίωσης της ποιότητας ύδρευσης. Η δαπάνη για την κατασκευή του διυλιστηρίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, ενέργεια καθοριστική για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την λύση άλλων σοβαρών θεμάτων που ο δήμος έπρεπε να έχει προωθήσει (σκουπίδια, περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής κ.ά.)΄΄.

«Αλκυών»: ΄΄Τίποτα δεν μετράει παραπάνω από την υγεία των πολιτών΄΄

Επίσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών», τονίζεται πως ΄΄είναι γνωστό και επιστημονικά, διεθνώς αναγνωρισμένο, ότι τα νερά των υπόγειων υδάτων (που αντλούνται μέσα από υδρογεωτρήσεις) υπερτερούν σε ποιότητα και διαχρονική διατήρηση της ποιότητας έναντι εκείνων των επιφανειακών ιδίως για την χρήση της ύδρευσης. Τα επιφανειακά νερά, ως γνωστό, αλλάζουν ποιότητα στην διάρκεια του έτους και κατά την περίοδο υδρευτικής αιχμής (Ιούλιο – Αύγουστο) που η φυσική ροή ενός ποταμού είναι περιορισμένη, οι περισσότεροι δείκτες είναι επηρεασμένοι κυρίως από τις προσμείξεις αρδευτικών αποπλυμάτων. Είναι επίσης γνωστό ότι οι περισσότεροι αναγνωρισμένοι (μέχρι σήμερα) καρκινογόνοι δείκτες (και υπάρχουν πολλοί από αυτούς), στα νερά, δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι με τα συνήθη μέσα και παραμένει πάντα μια υποψία για την χρήση αυτή στην κοινωνία. Η υδροδότηση από επιφανειακά νερά στην διεθνή πρακτική παραμένει η έσχατη λύση και περιορίζεται κυρίως σε περιπτώσεις που έχουμε μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις κατοίκων σε μικρά γεωγραφικά όρια. Στον δήμο Αιγιάλειας δεν συνάδει τίποτε από τα ανωτέρω΄΄.

΄΄Γνωρίζουμε ότι τα νερά του ποταμού Σελινούντα παρουσιάζουν σε ετήσια βάση μεγάλη διαφορά στην ποσότητά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε σύγκριση με αυτή του χειμώνα και της άνοιξης. Τα στοιχεία μέτρησης λένε ότι τους φθινοπωρινούς μήνες έχει το 5% της ποσότητας του χειμώνα. Επίσης γνωρίζουμε ότι κατά μήκος των απορροών των χειμάρρων προς το ποταμό έχουμε καλλιέργειες αγροτικές μονοετείς και πολυετείς με χρήση της συμβατικής γεωργίας για πάνω από 50 χρόνια. Δηλαδή εντατική χρήση  χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων τα οποία είτε επίγεια είτε υπόγεια καταλήγουν στα νερά της κεντρικής κοίτης του ποταμού. Όσο δε η ποσότητα του νερού του Σελινούντα λιγοστεύει τόσο μεγαλώνει η περιεκτικότητά του σε χημική επιβάρυνση. Τα αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων θα είναι οι αύξηση των καρκινογενέσεων κ.λπ.΄΄, σημειώνει ακόμη η «Αλκυών», θέτοντας το ερώτημα «γιατί η Δημοτική Αρχή θέλει να υδρεύσει την πόλη του Αιγίου με επιφανειακά νερά όταν έχουμε δεδομένα τα ανωτέρω;΄΄.

Όπως σχολιάζει, ΄΄από ομιλίες του κ. Δημάρχου σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, απαντώντας σε ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων, έθεσε τα κάτω επιχειρήματα. «Το νερό των γεωτρήσεων, από τις οποίες υδρεύεται ως τώρα ο Δήμος, κοστίζει πολύ ακριβά». «Η ποσότητα του νερού από τις γεωτρήσεις δεν φθάνει». «Το νερό των γεωτρήσεων του Δήμου παρουσιάζει  συνεχώς ανεβασμένους δείκτες χημικών ενώσεων». Όσον αφορά τον πρώτο ισχυρισμό του Δημάρχου, λέμε ότι τίποτα σε αυτή την ζωή δεν μετράει παραπάνω από την υγεία των πολιτών που εξασφαλίζεται πρώτα από την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού. Για τον δεύτερο ισχυρισμό προτείνουμε την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών του Αιγίου και των γύρω χωριών (σχετική επιστολή μας στις 23/12/2016) προς τον Δήμαρχο και την ΔΕΥΑ΄΄.

Και καταλήγει ως εξής: ΄΄Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι  στην γεωγραφική περιοχή του δήμου Αιγιάλειας υπάρχουν πάμπολλες φυσικές υπόγειες δεξαμενές με άριστης ποιότητας νερό. Είμαστε  υδρογεωλογικά από τις πιο ευνοούμενες περιοχές της χώρας μας στην ποσότητα και ποιότητα των υπόγειων υδάτων. Για το τρίτο επιχείρημα του Δημάρχου (το οποίο έχει διοχετευτεί πολλές φορές από την τοπικό Τύπο), γνωρίζουμε από τους επιστήμονες υδρογεωλόγους ότι όταν μία γεώτρηση ύδρευσης έχει γίνει σωστά, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί με χημικούς ή οργανικούς ρύπους που προέρχονται από τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα ιδίως στην Αιγιάλεια όπου οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες προέρχονται από τα εγγύς ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου. Η Αλκυών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ύδρευση του Αιγίου και των γύρω Δημοτικών Διαμερισμάτων από τα επιφανειακά νερά του ποταμού Σελινούντα. Τα αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ επιβαρυντικά. Το εν λόγω έργο δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr