background img
banner
banner

Βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο…

ΖΗΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ

 Ως μία χρονιά κομβικής σημασίας για να ξεκινήσει μια δυναμική πορεία για το αναπτυξιακό όραμα της ελληνικής κοινωνίας, με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ορθή κατανομή του πλούτου, χαρακτήρισε το 2018 ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τον χαιρετισμό του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης».

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, ΄΄χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και τα θέματα Δημοκρατίας. Τη λειτουργία των θεσμών, τη συμμετοχή των πολιτών, το ρόλο των περιφερειακών και τοπικών Αρχών. Την πολιτική συνεννόηση σε μείζονα ζητήματα. Αρκετά πλήρωσε η χώρα και ο ελληνικός λαός την αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Τρία προγράμματα ήρθαν στη χώρα μας και επτά χρόνια για να βγούμε από την κρίση. Να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που θα στηρίξουμε την επόμενη μέρα όλοι, για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία. Εμείς, ως Περιφέρειες της χώρας, λέμε ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Με έναν άλλον τρόπο υπεύθυνης προσέγγισης, όχι μόνο καταγγελτικό ρόλο απέναντι στην κεντρική εξουσία. Άλλο η καταγραφή, άλλο η ικανότητα ιδεολογικής περιχαράκωσης και άλλο η συμμετοχή και η ευθύνη στην εθνική προσπάθεια. Αυτή είναι η άλλη αντίληψη που πρέπει να χτίσουμε΄΄.

΄΄Ο δυτικός άξονας πρέπει να μπει ισότιμα στην παραγωγή του εθνικού πλούτου΄΄

΄΄Είναι η ώρα να δούμε τα θέματα των ανισοτήτων, κοινωνικών, οικονομικών παραγωγικών, κατανομής πόρων σε επίπεδο Δημοσίων Επενδύσεων. Ειδικά εδώ στον δυτικό άξονα, όπου για χρόνια πληρώνουμε ένα αθηνοκεντρικό μοντέλο. Ο δυτικός άξονας πρέπει να μπει ισότιμα στην παραγωγή του εθνικού πλούτου και την αναδιάταξη σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο. Είναι η ώρα να ξαναδούμε τα θέματα των δικαιωμάτων ατομικών και συλλογικών. Η βαθιά κρίση έπληξε τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για την προστασία της οικογενειακής στέγης είναι μια πρόκληση δημοκρατική απέναντι στο αύριο. Εμείς έχουμε καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση στο πλαίσιο της αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι η ώρα ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα συναντιέται το περιφερειακό με το εθνικό σχέδιο. Θα συνδυάζονται. Θα λειτουργούν συμπληρωματικά, έτσι ώστε να παίρνουμε το καλύτερο και να το εντάσσουμε στην παραγωγική διαδικασία΄΄, σημείωσε ακόμη, μιλώντας και για τα ανοικτά και εκκρεμή ζητήματα της περιοχής.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατέληξε, τονίζοντας: ΄΄Είμαστε η Περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας. Για εμάς η Ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να έρθουν και από τις παραγωγικές μας δυνάμεις. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο παραγωγικών επενδύσεων. Άνοιξα όλα τα θέματα για να έχουμε όλοι μας ένα καθαρό τοπίο. Να ξέρει ο ένας τον άλλον. Αλλά πάνω απ’ όλα να έχουμε την ευθύνη της συνεννόησης, της συνδιαμόρφωσης. Πραγματικά θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία. Όποιο σχέδιο και να καταρτίσουμε, αν οι μισοί το πετροβολούν δεν θα έχει καμία προοπτική. Και αυτό αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όλη τη θεσμική Δημοκρατία΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr