background img
banner
banner

Ένας  ΦΟΣΔΑ στο νομό Αχαΐας

ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Αναβλήθηκε, η προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στο Πολιτιστικό προσήλθαν 15 από τους 33 Συμβούλους και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Μπούνιας ανέβαλε τη συνεδρίαση, αν και το θέμα ήταν ιδιαίτερα «καυτό».

Συγκεκριμένα, στο νέο νομοσχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων καταργούνται οι εδαφικές περιφέρειες και η διαχείριση των σκουπιδιών περνά σε ένα και μόνο Φορέα Συλλογικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) στο νομό.

Ο νέος ΦΟΣΔΑ θα έχει 20μελές συμβούλιο και η Αιγιάλεια λόγω πληθυσμού θα εκπροσωπείται  από τρεις συμβούλους μόνο, ενώ τη “μερίδα του λέοντος” άρα και τη διοίκηση θα έχει η Πάτρα με 12 συμβούλους λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων.

Χάνει τον έλεγχο η Αιγιάλεια

Με αυτό το δεδομένο, η Αιγιάλεια χάνει τον έλεγχο της διαχείρισης των δικών της απορριμμάτων, αφού ο ΦΟΣΔΑ θα αποφασίζει για όλα.  Εφόσον τοπικό σχέδιο για χρηματοδότηση εργοστασίου διαχείρισης αποβλήτων έχουν καταθέσει η Αιγιάλεια και η Δυτ. Αχαΐα, είναι φανερό ότι τα σκουπίδια των Πατρών 90 τόνοι ημερησίως, θα μοιράζονται «φορτώνοντας» το δικό μας περιβάλλον.  Ο λόγος της χθεσινής συνεδρίασης που αναβλήθηκε ήταν για να πάρει απόφαση του Δημοτικό μας Συμβούλιο, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος επικοινώνησε με τους ομολόγους του σε Καλάβρυτα, Ερύμανθο και Δυτική Αχαΐα ώστε να υπάρξει συνολική αντίδραση, με τη δημοτική αρχή της Πάτρας να κρατά σιγή ιχθύος για το θέμα.

Το νέο νομοσχέδιο αλλάζει άρδην το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής της Αιγιάλειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού όλες οι επιλογές που έχει (ΧΥΤΑ Αιγείρας, Παπανικολού, εργοστάσιο στην Τέμενη) θα είναι υπό την “ομπρέλα” του νέου ΦΟΣΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μνημονιακή  υποχρέωση και στόχο έχει να βγάλει τις τοπικές κοινωνίες από την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων τους αλλά και να μειώσει τις έριδες που το θέμα αυτό δημιουργεί.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr